A murit refugiatul iranian care a trăit 18 ani pe un aeroport din Paris. Devenise celebru în urma unui film regizat de Steven Spielberg

Duminica, 13 Noiembrie 2022, ora 08:49
10054 citiri
A murit refugiatul iranian care a trăit 18 ani pe un aeroport din Paris. Devenise celebru în urma unui film regizat de Steven Spielberg
Povestea lui Mehran Karimi Naseri a servit drept bază pentru filmul „Terminal” FOTO Twitter

Refugiatul politic iranian Mehran Karimi Naseri, care l-a inspirat pe regizorul Steven Spielberg să creeze filmul „Terminal”, a murit, scrie Le Monde.

Naseri a murit pe 12 noiembrie la prânz din cauze naturale în Terminalul 2F, unde locuia în ultimele săptămâni.

Povestea unică a iranianului l-a inspirat pe regizorul american Steven Spielberg să filmeze „The Terminal” cu Tom Hanks în rolul principal.

Mehran Karimi Naseri avea statutul de refugiat cu permis de ședere în Franța

Spre deosebire de eroul filmului, Victor Navorsky, Karimi Naseri avea statutul de refugiat pentru a trăi în Franța. Bărbatul putea părăsi aeroportul în siguranță. Iranianul nu avea nevoie de bani - a primit drepturi de autor datorită filmului lui Spielberg.

După lansarea filmului, Naseri a locuit într-un hostel din Paris. După ce a cheltuit banii primiți pentru film, s-a întors la aeroport pentru câteva săptămâni. În posesia sa au fost găsite câteva mii de euro, a spus sursa publicației.

Povestea vieții refugiatului iranian Mehran Karimi Naseri

Presa franceză scrie că Mehran Karimi Naseri s-a născut în 1945 în orașul iranian Masjede Soleimani.

A început să călătorească în 1974, plecând la Londra în căutarea mamei sale biologice. După moartea tatălui, rudele au spus că mama soțului era o asistentă suedeză care lucra la Anglo-Persian Oil Company.

Naseri a început să studieze economie la Londra. El a participat la proteste împotriva autorităților iraniene, pentru care a fost deposedat de cetățenie. În următorii 4 ani — din 1977 până în 1981 — a încercat să obțină azil politic în 6 țări.

I s-a acordat primul statut de refugiat în Belgia, unde a lucrat într-o bibliotecă timp de 6 ani. Din 26 august 1988, a locuit în Terminalul 1 al Aeroportului Charles de Gaulle și a făcut slujbe la periferia aeroportului.

În 1999, avocatul său a obținut un permis de ședere pentru Karimi Naseri în Franța. Iranianul a locuit pe aeroport până în 2006, a fost internat și dus în afara terminalului.

„Nu sunt foarte sigur ce vreau să fac, să stau la Roissy (aeroport) sau să plec. Am actele, pot rămâne aici. Cred că ar trebui să studiez cu atenție toate opțiunile înainte de a lua o decizie” — a comentat bărbatul despre obținerea dreptului de a locui în Franța.

Povestea lui Mehran Karimi Naseri a servit drept bază pentru filmele „Cei care au căzut din cer” 1993 regizate de Philippe Liore și „The Terminal”. Naseri a fost plătit cu 250.000 de dolari când a publicat o autobiografie.

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
#moarte, #refugiat, #Iran, #aeroport, #Paris, #personaj, #Steven Spielberg , #stiri magazin
Comentarii
Poza Ionut175
Ionut175
rank 5
948 citiri.تسلیت.taslit