7 mituri legate de alergiile de piele, pe care nu trebuie să le mai crezi

Sambata, 02 Martie 2024, ora 16:00
2002 citiri
7 mituri legate de alergiile de piele, pe care nu trebuie să le mai crezi
mituri alergii piele FOTO: freepik.com

Alergiile la nivelul pielii nu sunt asemănătoare alergiilor obișnuite - ele apar în mod neașteptat și sunt cauzate de o mulțime de factori inediți. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre aceste alergii, mituri care s-au dovedit false.

1. Există un număr mic de factori care pot cauza alergii ale pielii

Numărul potențialilor alergeni pentru piele este nesfârșit, oamenii reacționând la săpun, detergenți pentru rufe, balsam pentru țesături, șampon, metale (nichel, cobalt, crom și zinc), adezivi, lac de unghii, medicamente și plante.

2. Majoritatea erupțiilor cutanate sunt un semn al unei alergii a pielii

Dacă pielea intră în contact cu nichelul unei bijuterii și se înroșește, se umflă, devine solzoasă și simți mâncărime pentru mai multe zile consecutiv, este foarte posibil să ai o alergie a pielii. Însă, dacă aceste reacții trec rapid, este mult mai posibil să ai o dermatită iritantă - care nu este o reacție alergică.

3. Unguentele medicale nu sunt alergice

Iată un alt mit care nu este adevărat. Ingredientele active din Neosporina și alte unguente pot provoca alergii la nivelul pielii. Dacă ai o erupție sau o iritație și utilizezi aceste produse și iritația se agravează și înrăutățește, este clar că ai o alergie a pielii cauzată de aceste unguente.

4. Alergiile la soluțiile de protecție solară sunt cauzate de ingrediente

Deși unele persoane sunt alergice la ingredientele din produsele de protecție solară, altele reacționează de fapt la combinația dintre razele UV care se lovesc de protecția solară. Dacă nu stai la soare, nu va fi nici o problemă. Însă, de îndată ce te expui soarelui, apare și alergia. Poți evita acest lucru prin utilizarea protecțiilor solare care conțin oxid de titan și / sau zinc.

5. Uleiurile esențiale sunt sigure pentru piele

Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, iar unele dintre ele (lavanda, arbore de ceai, menta) pot declanșa alergii ale pielii. Odată ce am realizat că uleiul esențial este cauza alergiei și încetam să îl mai folosim, erupția se diminuează.

6. Identificarea factorilor alergeni este ușoară

Alergologii pot restrânge rapid lista alergenilor alimentari, dar în cazul alergiilor pielii lucrurile se complică. Când suntem alergici la creveți, alune, pisici, câini sau polen, reacțiile sunt imediate, în timp ce alergenii pielii declanșează simptomele în 48 de ore.

Lista potențialilor factori alergeni este aproape infinită, iar reacțiile alergice la nivelul pielii sunt deseori întârziate în comparație cu cele alimentare, ceea ce îngreunează procesul de depistare a cauzei.

7. Testarea alergiilor pielii se face la fel ca în cazul alergiilor obișnuite

Pentru majoritatea alergiilor cutanate, medicii se bazează pe testarea plasturelui, astfel încât să nu existe nici o perforare a pielii. Se plasează o picătură de alergen suspect pe un disc, se aplică discul pe spatele persoanei timp de 48 de ore și apoi se așteaptă 4 zile pentru a vedea dacă există vreo reacție. Majoritatea reacțiilor apar în două zile, dar sunt și situații în care durează mai mult. Se pot utiliza simultan între 40 și 100 de discuri de testare.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#mituri, #mituri alergii piele, #alergii piele, #sanatate , #sanatate