Mituri populare privind sănătatea, demontate. Adevărul privind mâncatul înainte de culcare și glutenul prezentat drept inamic suprem

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 05:36
6578 citiri
Mituri populare privind sănătatea, demontate. Adevărul privind mâncatul înainte de culcare și glutenul prezentat drept inamic suprem
Multe mituri privind sănătatea nu au niciun fundament științific FOTO Unsplash

Există numeroase mituri privind sănătatea care circulă printre oameni și care s-au înrădăcinat puternic, însă unele nu sunt adevărate deloc, iar altele sunt doar parțial.

Câți dintre noi nu au auzit cel puțin o dată în viață că nu trebuie să mănânce înainte de culcare, că trebuie să bem o anumită cantitate de apă pe zi, sau că trebuie să evităm glutenul cu orice preț?

Ei bine, există o serie de mituri despre sănătate care au fost demontate, potrivit medical-news.org.

1. Risc mai mare de răceală în anotimpul rece

Acest mit există încă de pe vremea bunicilor, cum că te poți îmbolnăvi mai repede dacă ești expus la frig. Acest lucru este în totalitate fals. Un studiu efectuat pe bărbați sănătoși care au fost expuși câteva ore la temperaturi în pragul înghețului a arătat exact contrariul. Mai exact, sistemul imunitar a luptat mai bine împotriva virusurilor.

Iarna, oamenii petrec mai mult timp în casă, nu aerisesc foarte des, astfel că există mai multe bacterii în interiorul locuinței decât afară, la temperaturile scăzute.

La temperaturi scăzute, sistemul imunitar poate fi afectat de hipotermie, însă acest lucru se întâmplă doar după o expunere prelungită la temperaturi scăzute.

2. Ciocolata cauzează acnee

Mulți oameni încă consideră că, dacă mănâncă ciocolată, acest lucru va favoriza apariția coșurilor. Un studiu la care au participat elevi de liceu i-a împărțit în două grupuri: primul grup a primit zilnic batoane de ciocolată, peste cantitatea medie, iar celălalt grup nu a consumat deloc. Nu au existat diferențe între cele două grupuri.

Acneea depinde de tipul de ten, de cum vă curățați și îngrijiți pielea și de anumiți factori genetici. Femeile tind să fie mai afectate de acnee la pubertate din cauza modificărilor hormonale, iar fenomenul poate continua și după ce se încheie perioada adolescenței, în timpul ciclului menstrual.

3. Trebuie să eviți glutenul cu orice preț

Glutenul este o proteină care se găsește în cereale și care afectează persoanele care au intoleranță la gluten sau care sunt diagnosticate cu boala celiacă. Totuși, dacă nu aveți aceste condiții medicale, nu există niciun motiv întemeiat să îl evitați.

4. Trebuie să bei 8 pahare de apă pe zi

Există diverse standarde privind care este consumul minim de apă pe zi astfel încât să fii hidratat și să funcționeze corect toate organele. Cu toate acestea, oamenii consumă de asemenea în timpul zilei multe alimente ce conțin apă.

Singurul motiv pentru care ar trebui să vă gândiți la creșterea aportului de apă este dacă urina are culoarea galben închis, dacă nu urinați suficient de des, trăiți într-un climat cald sau sunteți foarte activ.

Mai mult, există fenomenul de ”otrăvire cu apă”, când celulele din corp absorb prea multă apă. Sunt incluse celulele creierului, care pot începe să se umfle și să provoace leziuni ale creierului și chiar moartea dacă nu se intervine rapid. Prea multă apă poate elimina, de asemenea, necesarul de sodiu de care organismul are nevoie, agravând și mai mult problema.

5. Alimentele la conservă nu au valoare nutrițională

Mulți oameni consideră că alimentele la conservă nu au valoare nutrițională și că nu ar trebui cumpărate. Desigur, fructele și legumele proaspete sunt cele mai bune, însă acest lucru nu înseamnă că, dacă sunt puse în conserve, valoarea nutrițională dispare pur și simplu. Din contră, unele au mai multe beneficii depozitate în acest fel.

De exemplu, roșiile conservate au mai mult licopen decât cele crude și există mai mult betacaroten în dovlecii conservați decât în ​​cei cruzi.

6. Folosirea cuptoarelor cu microunde provoacă cancer

Microundele emit radiații electromagnetice care intră în contact cu apa din alimente astfel încât să fie încălzite, dar nu au nicio legătură cu cancerul. Aceste radiații nu sunt suficient de puternice pentru a afecta structura celulelor noastre.

7. Antiperspirantele provoacă cancer de sân

Este vehiculată ideea că femeile care folosesc antiperspirant zilnic pot dezvolta cancer de sân, dar nu este cazul. Doar pentru că pielea îl absoarbe nu înseamnă că afectează țesutul mamar. Glandele sudoripare nu sunt în niciun fel conectate la ganglionii limfatici de la axile, cele două sisteme nu interacționează.

8. Copiii care consumă mult zahăr sunt hiperactivi

Prea mult zahăr nu este bun în general, dar există convingerea că cei mici ajung să fie hiperactivi, nu se descurcă bine la școală sau nu se pot concentra. Acest lucru nu este de fapt adevărat. Prea mult zahăr creează somnolență după un timp, din cauza digestiei.

Când ingerați prea mult zahăr, creierul eliberează o substanță chimică bună numită dopamină. Veți obține, de asemenea, o explozie rapidă de energie, deoarece nivelul zahărului din sânge crește rapid. Cu toate acestea, veți avea o scădere bruscă după aceea. De asemenea, pancreasul pompează mai multă insulină pentru a ajuta la digerarea zahărului. Să presupunem că mâncați zahăr în exces pentru o perioadă lungă de timp. În acest caz, pancreasul nu va mai răspunde pentru a crea insulină. Nivelurile de zahăr din sânge vor rămâne ridicate, ceea ce duce la diabet de tip 2.

9. Trebuie să iei vitamine zilnic pentru a avea o sănătate bună

Multivitaminele au devenit sinonime cu sănătatea optimă, dar nu este neapărat cazul. Multivitaminele sunt „acel mic plus” de care aveți nevoie atunci când nu luați nutrienții necesari din dietă. Dar dacă ai o dietă destul de echilibrată, nu ai nevoie de multivitamine. Singura situație când ar trebui să le luați este dacă medicul vi le recomandă.

10. Unghiile continuă să crească după ce murim

Când murim, toate procesele corpului se opresc. Asta înseamnă că unghiile și părul nu continuă să crească. Este adevărat, par mai lungi, dar asta doar pentru că pielea se deshidratează, astfel că se micșorează și se retrage în jurul unghiilor și la nivelul scalpului.

O substanță chimică numită biotină este responsabilă pentru creșterea părului și a unghiilor, care face parte din vitaminele complexului B. Ajută organismul să transforme alimentele în energie pentru a metaboliza grăsimile și proteinele și pentru a promova creșterea sănătoasă a părului și a unghiilor. Fără biotină, poți avea unghii fragile și păr subțire. Deci, după ce decedăm, nu există un nou aport biotină în organism, astfel încât părul și unghiile nu pot continua să crească.

11. Zahărul trebuie eliminat în totalitate din dietă

Zahărul este prezentat ca un mare dușman pe care ar trebui să-l eliminăm complet din dietă. Cu toate acestea, există diferite tipuri de zahăr. Cel pe care îl găsiți în mod natural în fructe, legume sau lactate este benefic pentru sănătate. Zahărul rafinat este cel care nu este benefic și ar trebui evitat.

12. Atingerea colacului toaletelor publice vă poate îmbolnăvi

Ultimul lucru pe care vrem să îl atingem în băile publice este capacul toaletelor. Dar nu este nici pe departe cel mai murdar obiect. Există un risc considerabil mai mare să vă îmbolnăviți dacă atingeți ușile și mânerele băilor publice deoarece acestea, spre deosebire de capac, sunt curățate mult mai rar. Oricum mâinile sunt părțile corpului pe care sunt cele mai multe bacterii.

13. Te îngrași dacă mănânci înainte de culcare

Mulți oameni sunt convinși că, dacă mănâncă înainte de culcare, stomacul nu va digera mâncarea și o va depozita, determinând creșterea în greutate.

Adevărul este că nu există o oră magică la care să luăm ultima masă și că este mai important ce mănânci și cantitatea decât ora. Oamenii tind să ia gustări nesănătoase înainte de culcare.

Să mergi la culcare flămând nu este o variantă bună deoarece vei adormi mai greu. O gustare sănătoasă luată înainte de culcare nu va dăuna cu nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
#mituri sanatate, #sanatate, #dieta , #stiri sanatate