5 mituri despre sănătate pe care să NU le mai crezi

Sambata, 23 Martie 2024, ora 15:00
3275 citiri
5 mituri despre sănătate pe care să NU le mai crezi
mituri sanatate FOTO: freepik.com

Din dorință de a mânca cât mai sănătos și de a avea un stil de viață echilibrat nu mai observăm că unele idei care circulă la un moment dat, ajung să se transforme în reguli care ne invadează viață și pe care le urmăm fără să ne gândim la consecințe. Doar că, multe dintre acestea se dovedesc a fi, de fapt, niște mituri. Iată care sunt printre cele mai răspândite mituri despre sănătate pe care ar trebui să nu le mai crezi.

1. Ia o aspirină pe zi pentru o inimă sănătoasă

Studii recente au demonstrat că aspirina luată zilnic, în special de persoanele în vârstă, nu îmbunătățește sănătatea inimii, din contră există riscul apariției unor hemoragii grave. Mai mult, acest obicei pare să aibă legătură cu apariția sângerărilor intracraniene. Pentru cei care au suferit un atac de cord sau alte proceduri cardiace, administrarea unei aspirine pe zi poate fi benefică, dar doar cu recomandarea doctorului.

2. Alimentele fără gluten sunt mai sănătoase

Alimentele fără gluten nu sunt mai sănătoase, ci pot fi mai nocive decât îți imaginezi. În primul rând, este recomandat să renunți la gluten doar dacă ai fost diagnosticat cu boala celiacă sau cu alte boli autoimune care necesită o dietă specială. Cele mai multe dintre alimentele fără gluten conțin înlocuitori de cereale și făină care sunt ultra-procesate precum și o cantitatea mare de stabilizatori, ceea ce fac să nu fie o opțiune bună pentru o alimentație sănătoasă.

3. Carbohidrații îngrașă

Nu toți carbohidrații îngrașă. Cei care sunt carbohidrați rafinați, precum făina albă, pâinea albă sau orezul, pot duce la creșterea în greutate, însă carbohidrații complecși care se găsesc în orezul brun, făina de ovăz sau făina din grâu integral, te pot ajuta chiar să și slăbești pentru că duc la accelerarea metabolismului. Carbohidrații buni sunt o sursă de fibre și proteine care îți vor ține de foame pentru o perioadă mai mare de timp, însă trebuie să ai grijă la cantitatea pe care o consumi zilnic.

4. Nu îți trosni încheieturile pentru că faci artrită

De multe ori dorești să îți relaxezi mâinile trosnindu-ți încheieturile degetelor. Poate acesta nu este cel mai plăcut obicei, în special din cauza sunetului pe care îl fac degetele îndoite, însă nu este nici dăunător așa cum se credea. Trosnirea încheieturilor nu provoacă artrită, este doar o eliberarea a bulelor de gaz care se acumulează în lichidul articular al degetelor.

5. Zahărul brun este mai bun decât zaharul alb

Zahărul, indiferent că este brun sau alb, afectează buna funcționare a organismului atunci când este consumat în cantități prea mari. Zahărul brun are mai puține calorii decât cel alb, însă indicele glicemic este identic, ceea ce înseamnă că este la fel de nociv pentru metabolism că și zahărul alb.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#mituri sanatate, #mituri, #sanatate , #sanatate