Speranta salvarii combinatului de la Galati vine doar de la Bruxelles. Dar ce poate face CE pentru siderurgisti?

Marti, 22 Mai 2018, ora 09:15
6399 citiri
Speranta salvarii combinatului de la Galati vine doar de la Bruxelles. Dar ce poate face CE pentru siderurgisti?
Foto: Arhiva Facebook/Internship ArcelorMittal Galati

Eurodeputatul Siegfried Muresan a cerut Comisiei Europene sa dea detalii privind masurile concrete pe care le poate lua pentru a le garanta miilor de salariati ai combinatului siderurgic galatean pastrarea locurile de munca, dupa ce ArcelorMittal va vinde unitatea de productie.

In mod normal, de asigurarea unui viitor pentru angajatii din siderurgie ar trebui sa se ocupe si Guvernul Romaniei. Daca o si face, e greu de spus, in conditiile in care refuza sa dea publicitatii informatii in acest sens.

Inca de pe 13 aprilie grupul britanico-indian ArcelorMittal a anuntat ca vinde combinatul siderurgic de la Galati, impreuna cu alte unitati de productie din regiune, daca in schimb CE ii va permite sa cumpere otelaria italiana Ilva, cea mai mare din Europa.

Pe 7 mai, CE a acceptat propunerea ArcelorMittal si a dat unda verde vanzarii combinatului de la Dunare.

Aceste evenimente i-au nelinistit pe galateni, in conditiile in care combinatul siderurgic este cel mai mare angajator din judet, cu circa 5.500 de oameni pe statele de plata. In plus, sute de firme locale rezista doar datorita colaborarii cu acesta. Concret, galatenii se tem ca unitatea siderurgica din orasul lor va ajunge pe mana rusilor, care o vor inchide, asa cum au facut si cu cea de la Campia Turzii.

Guvernul Romaniei n-a luat atitudine, asa cum ar fi trebuit, in acest caz. Astfel, abia la o luna dupa primul anunt de vanzare, vicepremierul Viorel Stefan a declarat ca - in baza contractului de privatizare a fostului Sidex SA, incheiat in 2001 - statul roman va putea refuza pontentiali cumparatori ai combinatului propusi de ArcelorMittal. In rest, n-a mai oferit nicio informatie cu privire la implicarea Guvernului in monitorizarea tranzactiei.

CE, in schimb, a dat publicitatii un comunicat pentru a-i asigura pe oameni ca va monitoriza cu atentie vanzarea combinatului galatean, pe care si-l doreste chiar mai productiv decat este astazi. Mai exact, potrivit CE:

"ArcelorMittal s-a angajat sa organizeze o procedura de vanzare nediscriminatorie si transparenta a pachetului de cesionare, deschisa tuturor potentialilor cumparatori. ArcelorMittal va notifica apoi Comisia cu privire la alegerea unuia sau mai multor cumparatori pentru bunuri.

Comisia va evalua apoi cumparatorii pentru a vedea daca au abilitatea (expertiza, resursele financiare etc.) si determinarea de a continua sa opereze si sa dezvolte capacitatile de productie in scopul de a reprezenta competitori pentru Ilva. Cu alte cuvinte, vanzarea unei fabrici catre un cumparator care apoi ar putea planui sa o inchida nu va fi considerata o solutie acceptabila.

(...) Mai mult chiar, in ceea ce priveste Galatiul, ArcelorMittal s-a angajat sa ofere finantare pentru a stimula productia de otel laminat la cald dupa ce combinatul va ajunge in proprietatea viitorului cumparator", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Siegfried Muresan: Vreau sa aflam ce instrumente are CE pentru a garanta viitorul combinatului galatean

In conditiile in care doar de la Bruxelles vine speranta mentinerii pe piata a combinatului siderurgic galatean, eurodeputatul Siegfried Muresan a cerut Comisiei Europene sa spuna ce si cum are de gand sa faca pentru a-i ajuta pe romani.

"Care sunt mijloacele aflate la dispozitia Comisiei pentru a evita o eventuala restructurare care sa genereze pierderi de locuri de munca sau chiar o inchidere a combinatului sub un nou proprietar?

Cum va garanta Comisia ca angajamentele ArcelorMittal de a oferi stimuli financiari vor fi respectate? S-a determinat necesarul investitiilor din cadrul combinatului siderurgic in baza unui raport?", se arata in interpelarea eurodeputatului Siegfried Muresan catre Comisia Europeana.

L-am intrebat pe Siegfried Muresan daca suspecteaza, cumva, ca nici CE n-ar avea mijloacele necesare pentru a asigura viitorul combinatului galatean. Acesta a raspuns, pentru Ziare.com:

"Nu am nicio suspiciune si nu actionez dupa suspiciuni, ci dupa fapte. Iar faptele arata ca ArcelorMittal are multe active in UE si a ales sa vanda combinatul din Galati din cauza lipsei de actiune din partea Guvernului Romaniei.

Aceeasi lipsa de actiune o vedem si acum dupa ce ArcelorMittal a anuntat intentia de a vinde combinatul, iar aceasta intentie a fost aprobata de Comisia Europeana.

I-am trimis o scrisoare doamnei prim-ministru Viorica Dancila acum o luna intreband ce plan strategic are Guvernul pentru a garanta locurile de munca ale oamenilor dupa vanzarea combinatului siderurgic si nu am primit niciun raspuns, dovada ca nu exista plan strategic. In lipsa unor actiuni ale Guvernului, m-am adresat Comisiei pentru a afla care sunt mijloacele de care dispune pentru a garanta locurile de munca ale oamenilor si pentru a evalua daca ele sunt suficiente".

In mod normal, CE ar trebui sa-i ofere eurodeputatului Sigfried Muresan un raspuns adecvat in cursul urmatoarelor trei saptamani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Sigfried Muresan vanzare combinat ArcelorMittal, #PNL vanzare ArcelorMittal Galati, #CE instrumente vanzare ArcelorMittal Galati , #Galati