E oficial: Grupul ArcelorMittal e dipus sa vanda combinatul de la Galati

Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 13:22
4174 citiri
E oficial: Grupul ArcelorMittal e dipus sa vanda combinatul de la Galati
Foto: Arhiva Facebook/Internship ArcelorMittal Galati

Grupul ArcelorMittal e dispus sa vanda combinatul siderurgic de la Galati - cel mai mare pe care il detine in Romania - alaturi de alte unitati de productie din Macedonia, Cehia, Luxembrug si Belgia, daca CE ii va permite, in schimb, sa cumpere Ilva, cea mai mare otelarie din Europa.

Grupul ArcelorMittal a anuntat public ce unitati de productie ar putea vinde.

Printre unitatile la care ArcelorMittal e dispus sa renunte se numara cele de la Galati, Skopje (Macedonia), Ostrava (Republica Ceha), Dudelange (Luxemburg) si mai multe linii de zincare si laminare de la Flemalle si Liege (Belgia).

"Propunerea de a vinde aceste active ramane sa faca subiectul analizei si aprobarii de catre Comisia Europeana (...). Orice vanzare va fi conditionata de finalizarea achizitiei Ilva de catre ArcelorMittal. Se asteapta ca, in acest caz, o decizie finala a Comisiei Europene sa fie luata pana pe 23 mai 2018", se arata in comunicatul postat pe site-ul propriu de ArcelorMittal.

Contactat telefonic de Ziare.com, purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Galati, Dorian Dumitrescu, a precizat ca la acest moment reprezentantii combinatului nu au nimic de adaugat fata de informatiile comunicate de grup.

ArcelorMittal negocieaza de doi ani cumpararea otelariei Ilva din Italia. In acest context, CE i-a cerut grupului sa prezinte o lista cu unitati de productie la care ar fi dispus sa renunte, odata cu preluarea otelariei italiene, astel incat sa nu ajunga sa monopolizeze piata europeana de profil.

Pana astazi, faptul ca si combinatul de la Galati se afla pe aceasta lista a circulat doar cu titlul de zvon. Confirmarea nu face decat sa alimenteze ingrijorarile comunitatii galatene privind viitorul economic al judetului. Chiar daca din 2001, cand ArcelorMittal a cumparat fostul Sidex SA, numarul de salariati ai unitatii a scazut de circa cinci ori, de la 27.000 la doar 5.400, combinatul ramane, totusi, cel mai mare angajator din judet.

In cursul lui 2017, directorul ArcelorMittal Galati, Bruno Ribbo, a declarat ca spera intr-o crestere a performantelor economice ale unitatii si ca 2018 ar putea fi primul an din ultimii 10 in care combinatul sa nu inregistreze pierderi. Doar in 2015 si 2016, societatea a raportat pierderi de circa 122 de milioane de euro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#vanzare combinat Galati, #ArcelorMittal Galati vanzare, #ArcelorMittal Galati vanzare otelarie Illva , #Galati