ArcelorMittal Galati vrea sa dea afara 4.000 de oameni

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 13:04
1944 citiri
ArcelorMittal Galati vrea sa dea afara 4.000 de oameni
Foto: Arhiva

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati intentioneaza sa disponibilizeze 3.000-4.000 din cei 9.000 de angajati.

"Este vorba de 3.000-4.000 de angajati, din totalul de peste 9.000. O parte dintre ei vor primi salarii compensatorii, iar restul lucreaza in mai multe diviziuni din combinat care vor fi externalizate", a precizat liderul sindical Gheorghe Tiber, pentru Adevarul.

Probleme sunt si din cauza faptului ca nu s-a ajuns la un consens privind contractul colectiv de munca, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie.

"Noi cerem majorari salariale care sa acopere inflatia pe ultimii doi ani, adica 15%, iar conducerea nu vrea sa ne dea decat niste bonusuri de 3%, pe care ni le-a promis de mai multe ori fara sa ni le acorde. In 26 ianuarie expira termenul pana la care mai putem negocia, dupa care vom declansa greve, proteste si actiuni in instanta", a mai spus Tiber.

Disponibilizarile vin in ciuda faptului ca ArcelorMittal a fost ajutat de stat, primind energie ieftina.

Sindicatele anunta ca vor demara greva si acuza Executivul ca a ajutat combinatul, dandu-i energie ieftina, fara sa-l oblige in mod oficial sa nu faca disponibilizari.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a recunoscut ca nu a existat niciun fel de intelegere, nici scrisa, nici verbala, intre minister si combinatul siderurgic, prin care Mittal sa-si fi luat un angajament cu privire la pastrarea productiei sau a numarului de angajati.

"Pe noi nu ne-au anuntat ca vor sa faca disponibilizari. Este o decizie a unei companii private si nu are nicio legatura cu contractul de achizitie a energiei", a spus Ariton.

Combinatul a primit energie de la Hidroelectrica, pentru acest an, la un pret cu 25% sub media pietei, printr-un contract incheiat pe bursa de energie. Pretul a fost motivat de ministrul Economiei, Ion Ariton, prin faptul ca ArcelorMittal Galati este un investitor important si unul dintre cei mai mari consumatori de energie din tara.

Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica, a declarat ca ArcelorMittal si-ar fi mutat productia de la Galati intr-un alt stat din Uniunea Europeana daca nu ar fi primit electricitatea la acest pret.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#Arcelor Mittal disponibilizari, #concedieri Mittal Galati , #Galati