Unde ascundea o funcționară banii din șpagă. Surpriză de proporții în timpul unor percheziții la birourile DGASPC Tulcea.

Vineri, 27 Mai 2022, ora 03:40 100271 citiri
Angajata DGASPC a fost prinsă cu 3000 de lei în chiloți, în timpul unor percheziții ale DIICOT FOTO antena3.ro

O funcționară din cadrul DGASPC Tulcea a fost condamnată la închisoare cu suspendare printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Constanța, fiind găsită vinovată de fapte de corupție.

Femeia a fost acuzată că a dezvoltat o afacere cu bilete de călătorie destinate persoanelor cu handicap pe care le deconta ilegal. În aceeași cauză a mai fost condamnată la pedeapsă similară și o a doua femeie, complicele angajatei DGASPC Tulcea.

Prejudiciul acestei ”manopere”, cum a fost etichetată chiar de către anchetatori, a fost estimat de către procurori la peste 500.000 de lei, o sumă imensă având în vedere că faptele s-au petrecut între anii 2009-2013.

În primă instanță, Elena Jufa, șefa Compartimentului Evidenţă şi Plată Persoane Adulte cu Handicap al DGASPC Tulcea, și Zoița Stere, au primit pedepse de închisoare cu executare, fiind găsite vinovate, printre altele, de dare de mită și fals.

Cum se derula afacerea cu bilete de călătorie

Cele două funcționare identificau persoanele cu handicap care nu-și solicitau biletele de călătorie gratuite la care aveau dreptul anual, oferite de DGASPC. În baza unor cereri falsificate chiar de către angajatele Direcției, bilete pe rute lungi (Tulcea-Constanța, Iași, Focșani, București, Techirghiol, Băile Herculane, Focșani și retur) erau decontate la DGASPC chiar dacă titularii de drept ai acestor legitimații de călătorie nu fuseseră plecați niciodată în aceste orașe.

Oamenii au aflat abia la debutul anchetei cât de mult călătoriseră prin țară și câți bani făcuseră pe seama suferinței lor oamenii DGASPC Tulcea. În medie, pentru un bilet, societatea de transport primea de la stat 70 de lei, o parte din acești ban ajungând la funcționarele corupte. În joc au fost zeci de mii de astfel de bilete.

Ancheta, coordonată de DIICOT Tulcea, a demarat cu o amplă percheziție care a avut loc chiar în biroul DGASPC, unde lucra Elena Jufa, anchetatori având informații certe că femeia ascunde probe esențiale pentru anchetă atât la locul de muncă, dar și acasă. Surpriza a fost mare, mai ales că polițiștii nu aveau chiar informațiile în detaliu cu privire la ascunzătoarea folosită de Jufa pentru a piti banii și documentele.

Banii la chiloți

Când au anunțat-o pe femeie că va fi supusă unui control corporal, aceasta ar fi mimat o stare de rău, s-a retras într-un colț al biroului unde ar fi încercat să scape de dovezile compromițătoare. Atunci și-au dat seama polițiștii cam pe unde ar putea fi ascunzătoarea.

”În momentul în care inculpata a fost rugată să-şi descheie bluza, aceasta s-a deplasat într-un colţ al camerei, insinuând că i s-a făcut rău, moment în care lucrătorii de poliţie au observat că aceasta umblă în bluză, în zona pieptului. La controlul corporal a fost găsit un teanc de bilete speciale de călătorie gratuite auto dus-întors şi o legitimaţie pentru persoane cu handicap, în zona pieptului.

Văzând că percheziția se realizează şi împotriva voinţei sale, inculpata a scos din chiloţi, din zona feselor, un teanc de bancnote (suma de 3000 lei)”, se arată în actul de acuzare.

Realizând în ce situație se află, angajata DGASPC Tulcea a explicat că banii respectivi erau ai ei și urma să-i cheltuie pentru organizarea nunții fiului său. În instanță, femeia a explicat că bancnotele de bani ne le ținuse în chiloți, ci într-un buzunar, doar că polițiștii nu au văzut exact de unde au fost scoși din cauza unei bluze din mătase care îi acoperea partea din spate.

Elena Jufa și complicea sa, Zoița Stere, au fost trimise în judecată în martie 2019, primind pedeapsa definitivă după mai bine de trei ani de judecată și la zece ani de la comiterea faptelor. Celor două li s-a interzis, printre altele, dreptul de a mai ocupa o funcție implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News