Doctoriță din București, interceptată când își învăța pacientele să mintă procurorii. "Zici că la cabinet se plătește consultația"

Marti, 06 Septembrie 2022, ora 22:14
10269 citiri
Doctoriță din București, interceptată când își învăța pacientele să mintă procurorii. "Zici că la cabinet se plătește consultația"
Medicul ginecolog filat în spital și prins când lua mită de la rudele pacienților FOTO sfaturimedicale.ro

O doctoriță de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din București a fost condamnată la doi ani și șase luni de închisoare și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile, fiind găsită vinovată de luare de mită.

Instanța a decis să-i suspende dreptul de a exercita profesia de medic pentru o perioadă de un an.

Doctorița Mihaela Carmen Robotin a fost trimisă să presteze muncă în folosul comunității la Poliția Locală din Pantelimon sau la Ecosal Serv Dobroești, conform sentinței Tribunalului București.

Condamnarea medicului Robotin nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la instanța superioară.

Mihaela Carmen Robotin, medic ginecolog în cadrul Spitalului Sfântul Pantelimon București a ajuns să fie deferită justiției, fiind acuzată că a cerut și primit mită de la rudele unor femei care se aflau internate în spital fie cu diverse probleme medicale legate de sarcină, fie care aveau nevoie de ajutorul doctoriței la naștere.

Procurorii au avut probe pentru cinci astfel de cazuri de dare de mită, doctorița Robotin primind în cinci rânduri 1000 de lei, 900 de lei, 700 de lei și 800 de lei de la rudele pacientelor sale.

Oamenii care i-au dat șpagă medicului au negat inițial acuzațiile, susținând că nici doctorița nu le-a cerut bani și nici ei nu au oferit mici ”atenții”. Abia când realizau că există posibilitatea să aibă probleme penale și să ajungă chiar inculpați în dosare de corupție, rudele pacienților mărturiseau că i-au dat medicului diverse sume de bani, în special pentru ”a grăbi” tratamentul și/sau externarea pacientului.

Mită pentru a ”grăbi” operația

Tatăl unei tinere în vârstă de 25 de ani, pacienta doctoriție condamnate, a explicat anchetatorilor că fiica lui a fost internată în spital pentru o problemă medicală care necesita intervenție chirurgicală. Bărbatul a susținut că s-a îngrijorat atunci când a văzut că fiica lui, internată în spital de patru zile, se simțea tot mai rău, iar operația întârzia.

Atunci a decis să aranjeze o întâlnire între patru ochi cu doctorița unde i-a înmânat un plic în care se aflau 700 de lei și alți 200 de lei pentru anestezist.

Carmen Robotin chema rudele pacienților într-un mic cabinet la secția ”Internări de o zi”. În acest mic birou medicul primea ”atențiile”, fără să știe însă că în vara anului 2018 era deja filată.

Parte dintre dialogurile dintre rude și medic au fost interceptate de către anchetatori, iar din discuții reiese că aceeași doctoriță Robotin ”rezolva” și partea care i se cuvenea anestezistului.

”Stai liniștit!

Nu, nu, am promis, băgați-i bine, vă rog frumos!

Așa... deci... ia, uitați-vă!

Și săptămâna viitoare dacă mai rămâne aici, vă mai aduc!

Stai liniștit!

Anestezistu... cu cine... anesteziază?

Dă-mi mie că rezolv!”, este o parte dintr-o lungă serie de interceptări ale discuțiilor pe care doctorița Robotin le purta cu aparținătorii femeilor pe care le avea în observație sau în tratament.

Pacientele învățate de medic ce să declare la audieri

Anchetatorii arată în actul de acuzare că banii dați de tatăl fetei pentru anestezist nu au ajuns la acesta din urmă.

”…reiese că acesta i-a remis inculpatei suma de 700 de lei în legătură cu atribuţiile acesteia de serviciu și suma de 200 de lei pentru a fi remişi mai departe medicului anestezist, fapt care nu s-a produs”, se arată în documentul citat.

Carmen Robotin a aflat că o anchetă penală vizează ”spitalul” de la una dintre pacientele sale care a contactat-o telefonic să o anunțe că soțul ei a fost chemat la Parchet pentru a da declarații cu privire la o posibilă dare de mită unui medic. Îngrijorată, doctorița a luat legătura cu altă pacientă despre care aflase că a fost și ea citată ca martor și i-a cerut insistent să nege că i-ar fi dat bani la spital în schimbul serviciilor medicale.

”Și dacă te-ntreabă ceva, deci... NU, NU, NU, așa... și dacă-ți zice ceva de cabinet, zici da... la cabinet se plătește consultația și ecografia... da!”, au fost sfaturile doctoriței Robotin către pacienta sa citată ca martor.

Aceste sfaturi nu au făcut altceva decât să-i agraveze situația medicului, anchetatorii, dar și instanța apreciind că doctorița nu a făcut altceva decât să influențeze martorii.

”instanţa reţine că aceasta nu a recunoscut inițial săvârșirea infracțiunii și a încercat influențarea martorilor care erau chemați la audieri de către procuror, însă ulterior în cursul cercetării judecătorești a recunoscut aceste fapte”, se arată în motivarea instanței.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație din Columbia a fost asasinat într-un magazin. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin se poate observa cum Jaime Vasquez, în...
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
#mita, #coruptie, #medic coruptie sef spital Iasi, #medic ginecolog, #doctorita, #spital Bucuresti , #coruptie