”Bârfa” care i-a adus unei asistente medicale peste 8000 de euro. A făcut avere pe vorbe-n vânt și pe o fotografie postată pe Facebook

Sambata, 08 Octombrie 2022, ora 04:15
12823 citiri
”Bârfa” care i-a adus unei asistente medicale peste 8000 de euro. A făcut avere pe vorbe-n vânt și pe o fotografie postată pe Facebook
Asistenta voluntară în spitalul județean din Galați, condamnată pentru trafic de influență FOTO ziarpiatraneamt.ro

Ioana Iacob, o tânără din Galați, asistentă voluntară la spitalul județean din oraș, a fost condamnată la 2 ani, 8 luni și 10 zile închisoare, fiind găsită vinovată de trafic de influență.

Femeia, o cunoscută a poliției, a reușit să obțină peste 8000 de euro de la oameni care visau la un post călduț într-o instituție de stat.

Asistenta pur și simplu s-a bazat doar pe o ”bârfă” care circula prin oraș, dar și pe o banală fotografie postată pe Facebook în care ea apărea îmbrăcată în uniformă, în spital. În plus, a profitat de disperarea oamenilor care își doreau cu ardoare să ajungă să lucreze într-o unitate medicală de stat, pentru asta fiind dispuși să plătească oricât li se cerea fără să verifice dacă banii sunt folosiți în scopul pentru care au fost dați.

Ioana Iacob este absolventa unei școli postliceale de asistente medicale, iar în această calitate a lucrat ca voluntar la spitalul județean din Galați. Câteva fotografii cu ea îmbrăcată în uniforma de asistentă, postate pe Facebook, au fost suficient pentru a atrage atenția unor foști colegi de școală sanitară. Interesați să afle cum a reușit să se ”angajeze” la cel mai mare spital din Galați și la o secție foarte importantă (oncologie/radiologie) câteva colege au abordat-o sperând că vor putea să obțină și ele un astfel de post.

Asistenta Iacob s-a arătat dispusă să-și ajute amicii să se angajeze în acel spital, ba chiar a invocat o relație apropiată pe care o avea cu un factor decident în unitatea medicală respectivă, un medic influent despre care se auzise că hotărăște cine se angajează și cine nu.

Manualul de 4000 de euro

Pentru obținerea postului, Ioana Iacob i-a cerut uneia dintre fostele sale colege de școală nu mai puțin de 4000 de euro. În schimbul banilor, candidata aștepta să primească subiectele de examen, dar a primit doar un manual și pusă să învețe.

La examenul organizat de spital pentru mai multe posturi de asistent medical, femeia a fost respinsă, așa că a mers la cea care îi promisese că îi aranjează angajarea și i-a cerut banii înapoi. S-a lovit însă de refuz. Asistenta i-a explicat că banii, cei 4000 de euro, ar fi ajuns la medicul influent, iar ea nu are de unde să facă rost de o sumă atât de mare de bani.

Fără loc de muncă și cu banii luați, femeia a mers și a făcut denunț la Parchet, autoritățile începând ancheta penală. În instanță, tânăra care a dorit să se angajeze a explicat că pur și simplu a fost indusă în eroare de fosta ei colegă. A mărturisit că a fost fascinată de fotografia cu Ioana Iacob în uniforma de asistent și convinsă totodată, prin atitudinea ei, că chiar are trecere pe lângă medici care ar fi putut să decidă soarta unui examen.

Scuza Ioanei

Această femeie nu a fost singura înșelată de Ioana Iacob. În alte cazuri, asistenta a promis că poate aranja angajarea pe un post de infirmier, de asistent și de șofer la Serviciul de Ambulanță, invocând aceeași ”bârfă” care circula în oraș despre medicul din spitalul județean care avea putere de decizie asupra angajărilor. Oamenii nu s-au sfiit să-i dea femeii mii de euro. Chiar și când li se cerea ”supliment”, încă 500 de euro sau 1000 de euro, făceau tot posibilul să strângă banii, convinși că ”așa se face”.

Când descopereau că fuseseră respinși la concursul de angajare organizat de instituțiile vizate, toți se îndreptau către Ioana Iacob să-și ceară banii înapoi, dar se loveau de același refuz și explicații puerile. Banii au ajuns la medic, iar acesta nu vrea să-i restituie.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Galați au fost cei care au reușit să confiște de la Iacob banii primiți cu titlu de mită, ”4000 de euro, respectiv 8500 de euro”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Iacob și-a recunoscut vina, explicând în fața judecătorilor exact formula pe care s-a bazat pentru a induce în eroare foștii colegi atitudinea de asistentă serioasă bine văzută în spital, fotografii pe Facebook și nu în ultimul rând respectiva ”bârfă” legată de medicul influent.

Femeia, deși recidivistă, nu va merge în spatele gratiilor. A primit deocamdată o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 100 de zile.

Sentința Tribunalului Galați nu este definitivă.

Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, plasat în detenţie vineri, 26 aprilie, cu privire la acuzaţii de corupţie de dinaintea intrării în Guvern, a fost eliberat aproape...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#mita, #spital, #coruptie, #spaga, #angajari, #angajari stat, #Galati , #coruptie
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
8000 de euro, o suma impresionanta. Udrea nici nu se apleca.E grele
Poza CodrinV
CodrinV
rank 2
Corpul mult visat