Unul dintre cei mai mari fermieri români cere eliminarea porcilor mistreți: „Prețul cărnii de porc se va dubla”

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 10:16
8984 citiri
Unul dintre cei mai mari fermieri români cere eliminarea porcilor mistreți: „Prețul cărnii de porc se va dubla”
Mistreții sunt considerați responsabili pentru răspândirea pestei porcine FOTO Pixabay

Unul dintre cei mai mari fermieri din România, arădeanul Dimitrie Muscă, cere autorităţilor să elimine complet porcii mistreţi din România, pe o perioadă de câţiva ani, timp în care ar putea fi eradicată pesta porcină africană, care a făcut ravagii în fermele de porci şi a dus la scumpirea cărnii, arată aradon.

Potrivit sursei citate, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, susţine că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă, iar una dintre cauze este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci, astfel că “la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”.

Muscă afirmă că autorităţile nu au luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta, iar porcii mistreţi sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii.

“Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure (ale porcilor mistreţi – n.r.). Toate ţările din Europa fac goană pentru a distruge şi a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistreţul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important. Nu gospodăriile populaţiei au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte uşor, repede vin DSV-urile şi omoară porcii şi au rezolvat problema. Dacă n-ar mai fi acest vector, care este mistreţul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă”, spune Dimitrie Muscă.

El afirmă că “preţul cărnii de porc se va dubla” şi “se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 lei kilogramul, unde era 20 – 22 de lei”.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat că pesta africană a redus foarte mult populaţia de mistreţi în ultimii ani. “Se estimează că avem sub 10% din populaţia de mistreţi care exista în 2019, iar cauza mortalităţii este virusul pestei porcine africane. De când a izbucnit epidemia, virusul a fost confirmat la aproximativ 400 de mistreţi, majoritatea găsiţi morţi pe fondurile de vânătoare”, a spus Marcel Roşu, potrivit aradon.ro.

În 2019, conform unei evaluări a fondului cinegetic, în judeţul Arad exista un efectiv de 6.638 mistreţi, în timp ce potrivit planului naţional de combatere a pestei porcine africane la mistreţi ar fi trebuit să existe cel mult 1.200 de capete la acea dată. Acum ar exista sub 600 de exemplare.

DSVSA Arad precizează că pesta porcină africană nu mai este prezentă în judeţ, iar ultimul caz a fost înregistrat în luna martie. Totuşi, din 2019, în judeţ au fost afectaţi sau ucişi preventiv în focare aproximativ 48.000 de porci domestici (din ferme sau gospodării).

Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Arad, Nicu-Mircea Deme, consideră că ideea eliminării mistreţilor de pe teritoriul României pentru o perioadă de câţiva ani, pentru eradicarea pestei, nu ar putea fi aplicată. “Este un lucru imposibil eliminarea populaţiei de mistreţi. Vânatul se mişcă, nu e îngrădit de frontierele dintre ţări. Nu avem cum să-i excludem din natură. De altfel, eu sunt de părere că nu mistreţul e factorul principal de transmitere a pestei, pentru că au existat şi cazuri de ferme de porci bine securizate şi totuşi virusul a pătruns. Factorul uman care a avut acces în aceste ferme a dus acolo virusul”, a spus Deme.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#mistreti, #peste porcina, #Dimitrie Musca, #carne de porc , #agricultura