Traseism politic la halba (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 15:44
3519 citiri
Traseism politic la halba (Opinii)

Iulian Miu, primarul din Ungheni, Arges, proaspat exclus din PDL, este un om fericit, dupa cum a povestit el insusi la TV. De Sfantul Ilie, a baut omul o bere cu presedintele tarii si, potrivit propriilor spuse, berea l-a iluminat.

Nu presedintele, a subliniat dl. Miu, ci berea, iar vanzarile de bere s-au dublat de atunci in comuna. Va relatez exact, credeti-ma, nu e un banc prost.

N-am inteles care a fost iluminarea, dar asa iluminat de bere primarul Miu a fost exclus din PDL dupa doar cateva ore de la ingerarea miraculoasei licori. Nu stiu daca toti ceilalti 22 de primari exclusi au baut si ei aceeasi bere, dar stiu de exemplu ca unul dintre ei a fost exclus in timp ce era in concediu.

Daca ma intrebati, iluminarea a suferit-o, de fapt, cu sau fara bere, seful PDL Arges, Mircea Andrei, care duminica seara a avut revelatia ca 22 de primari pierd vremea degeaba in partid, ca partidul nu mai are ce face cu ei, deci e cazul sa fie exclusi. Si normal ca, dupa ce a suferit o asemenea pierdere, dl. Andrei nu putea ramane in functie. A facut un bine partidului, l-a scapat de niste puturosi dupa care, precum maurul care si-a facut datoria, a demisionat si el si s-a dus sa bea probabil o bere cu numai el stie cine.

Nu discut aici de unde au plecat primarii si unde ar urma sa se duca. Cei care ii pierd au cel putin vina de a-i fi selectat prost, pe ei si pe seful lor cu o reputatie sulfuroasa. In plus, pe vremuri, inainte de actuala reglementare, au luat si ei primari cat cuprinde. Deci nu trebuie plansi.

Pe mine ma intereseaza precedentul extrem de periculos pe care il creeaza aceasta. Sacrificiul d-lui Mircea Andrei, ofranda adusa de domnia sa PDL, pe care l-a scapat de niste belele, a deschis practic drumul incalcarii singurei prevederi din legislatia romana care pedepsea traseismul politic.

Primarii nu pot, teoretic, sa demisioneze din partidul sub sigla caruia au ajuns in functie fara sa-si piarda mandatul. Daca sunt insa exclusi, precum cei 22 de argeseni, sunt liberi de contract, se pot duce oriunde doresc cu functie cu tot.

Si asa un partid fara alesi locali, care poate nici nu era infiintat la alegerile locale, ajunge sa aiba primari, poate si presedinti de consilii judetene, daca se gaseste vreun milostiv iluminat si "scrofulos" la datorie care sa-i excluda.

Astazi i s-a intamplat PDL-ului. Maine se poate intampla oricarui alt partid si o interdictie menita sa faca putina ordine in politica romaneasca de bazar este anulata.

A fost mare agitatie cu interzicerea traseismului politic prin Constitutie. La ce bun efortul? Poarta eludarii oricarei reglementari de acest tip a fost larg deschisa si iata ca traseistul poate pleca din nou din partid cu functie cu tot daca beneficiaza de o complicitate deasupra lui.

Este un exemplu extrem de toxic si de periculos si chiar as vrea sa cred ca Traian Basescu nu are nicio legatura cu el. Pentru ca, daca presedintele a fost iluminatorul, nu berea, ar insemna ca domnia sa si-a mai dinamitat un proiect politic sustinut cu tarie.

Raspunsul il vom primi privind viitorul politic al iluminatilor din Arges. Dar el este, cum spuneam, nesemnificativ in comparatie cu raul deja facut.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#primari Arges exclusi, #trasesim politic, #Miscarea Populara PDL , #PDL