Razboiul derizoriu al semnaturilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 19:52
3334 citiri
Razboiul derizoriu al semnaturilor (Opinii)
Foto: Arhiva

Scandalul semnaturilor presupuse a fi false, descoperite de Corpul de control al premierului pe petitia PMP impotriva majorarii accizei la combustibil cred ca poate fi discutat atat din punctul de vedere al reclamantului, cat si al reclamatului. Dar ambele abordari sunt tot despre derizoriul clasei politice romanesti.

Potrivit Corpului de Control al premierului, din sutele de mii de semnaturi depuse pe petitie, doar putin peste 2.700 indeplinesc conditiile legale, in timp ce restul nu pot fi identificate, contin date false sau apartin unor persoane decedate. Motive pentru care a fost depusa o plangere la Parchet pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Din punctul meu de vedere, orice semnatura falsa, indiferent pe ce tip de document e pusa, reprezinta acelasi simptom de boala grava a sistemului politic romanesc. Evident ca semnatura mortului pe o petitie nu produce nici pe departe acelasi efect juridic ca votul mortului sau semnatura mortului pe o lista de sustinere a unei candidaturi.

Dar politicianul care recurge la aceasta manevra, indiferent pentru ce o face, denota apartenenta la mentalitatea comuna care a distrus viata politica romaneasca din ultimii ani, aceeasi inclinatie catre furt, catre frauda. Cat timp folosesti exact aceleasi mijloace ca adversarul tau inseamna ca nu esti cu nimic mai bun ca el.

Iar PMP pare a admite concluziile Corpului de Cotrol cat timp nu le contesta pe fond, nu spune ca semnaturile sunt autentice, ci acuza institutia guvernamentala ca a comis infractiuni de amenintare si santaj la adresa semnatarilor petitiei care au fost verificati inclusiv la telefon.

Imi aduc aminte ca exact, dar exact acelasi a fost argumentul folosit de USL impotriva procurorilor care luasera la puricat listele de semnaturi dupa referendumul din vara lui 2012 si intrebau semnatar cu semnatar daca intr-adevar a fost la vot. Ceea ce mi se pare o unitate de gandire PMP - USL remacabila.

Nu cred asadar ca se pune problema unei amenintari, cu atat mai putin a unui santaj, cred ca PMP denota a problema de integritate grava, cu atat mai grava cu cat nici nu ar fi trebuit sa fie o mare problema sa aduni 300 de mii de semnaturi reale impotriva accizei, dar nici nu vad ce treaba avea Corpul de control al premierului cu aceasta poveste.

O petitie produce un singur efect juridic - obliga la un raspuns din partea institutiei sesizate in termen de 30 de zile. Si asta indiferent de numarul de semnaturi. Si celor 2.700 de semnatari considerati legali trebuie sa li se raspunda. Asadar, ceea ce a facut Corpul de Control nu a fost sa anuleze valabilitatea unui act juridic fraudulos, ci sa demonteze un exercitiu de imagine al unui partid politic.

Asta e treaba unei institutii platite din bani publici, care in mod normal ar trebui sa combata marea coruptie, marile ilegalitati din functionarea administratiei centrale si locale?

Cat timp au pierdut inspectorii cu verificarea sutelor de mii de semnaturi, 63 de bibliorafturi? Vreo doua saptamani, conform raportului, adica intre 2 si 12 aprilie. Cat a costat verificarea, daca s-a facut telefonic? Si toate numai pentru a demonstra ca PMP foloseste mijloacele de care este acuzat si Liviu Dragnea?

Cate petitii a mai verificat Corpul de Control pana acum? Ca sunt mii asemenea initiative, pentru toate minunatiile. Toate celelalte au fost corecte? Sau aceea depusa de PMP a avut regim special? Regim electoral cumva?

Si apoi, mi se pare cu totul incorect, chiar ilegal, ca in raportul Corpului de Control sunt facute publice datele de indentificare, cu nume, prenume, adresa, numar si serie de carte de identitate, ale unor cetateni ai Romaniei.

Avem, asadar, un exercitiu de imagine dupa toate aparentele partial fraudulos, demontat printr-un alt exercitiu de imagine in interes politic partizan al unei institutii platite din bani publici. Cum spuneam, derizoiu!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#semnaturi petitie PMP, #semnaturi corp de control , #Traian Basescu