O Miscare pentru dl Basescu, va rog! (Opinii)

Joi, 28 Martie 2013, ora 22:19
3553 citiri
O Miscare pentru dl Basescu, va rog! (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei (Arhiva)

Apreciat prin anii 2004 - 2005 ca Alpha Male, "Zoon Politikon", ba chiar "animal politic", dlui Basescu par a i se atrofiat flerul politic si priceperea la oameni de care dadea dovada la inceputul carierei.

Pierzand controlul asupra partidului pe care a reusit sa si-l insuseasca tot printr-o motiune de la Petre Roman, prietenul si tovarasul sau de lupte politice, numit cu cateva minute inainte "cel mai bun", acum vrea cu orice pret o alta formatiune politica, bineinteles, una loiala si puternica.

Insa istoria miscarilor politice din Romania nu este una datatoare de mari sperante pentru domnia sa, pana acum absolut toate incercarile postdecembriste sfarsind in derizoriu si uitare.

Singura miscare "reusita" a fost una antebelica, Miscarea Legionara (Legiunea Arhanghelului Mihail - 1927) a lui Corneliu Zelea Codreanu, supranumit Capitanul, inlaturata de la guvernare in 1941, dupa o lovitura de stat esuata impotriva lui Antonescu si a Armatei Romane. Esenta respectivei miscari a fost una anticomunista, antisemita, antimasonica si mistic-religioasa.

Ce e o miscare politica?

A se intelege ca sintagma "miscare politica" n-ar mai trebui stigmatizata dupa 73 ani fiindca inainte de razboi un grup de insi a considerat ca e nevoie si in Romania de o forta politica la moda pe atunci in Europa, mai cu seama dupa adjudecarea puterii de catre Mussolini cu al sau Partid National Fascist (1922) in Italia si de catre Hitler cu Partidul Muncitoresc German National-Socialist (1933) in Germania. In plus, caracterul lor violent, totalitar, antidemocratic nu mai e posibil.

Dar din istorie se poate macar invata cum se lanseaza o formatiune politica de succes. Pentru ca atunci exista un curent (mainstream) nascut din fumul ghiulelelor Primului Razboi Mondial care exacerba virtutile nationale, unul din vectorii de forta nascut in transeele marilor confruntari, un vector, pozitiv la inceput, care a dus la stabilizarea mai tuturor granitelor statale europene prin tratatul de la Trianon.

Astazi nationalismul este unanim condamnat, desi mai face valuri, pe ici, pe colo.

Despre ce curent politic sa fie vorba?

Dar ideea de a capta un curent politic si de a-l pune in valoare printr-un partid a ramas valabila. Asadar, care sa fie mainstream-ul politic in spatele caruia sa se urce recent renascuta Miscare Populara din mama prezidentiala si tata diaconescian, sau invers? Si, daca ar exista cu adevarat un astfel de curent, de ce forte dispune?

Numele ne indica doar punctul de plecare, Partidul Popular European, deja reprezentat azi in Romania, mai intai de PNTCD, ajuns doar o ceata razletita in agonie, apoi UDMR, o formatiune politica de 5,3%, acceptata ca partid, desi e constituita pe baze etnice, si PDL, la a carui Conventie Nationala nu i-au iesit pasientele dlui Basescu.

Asadar, nu este vorba de niciun curent nou-nascut de Alba ca Zapada in spuma marii, ci de o rearanjare a pieselor intr-un puzzle, cu speranta ca va deveni atractiv la viitoarele alegeri.

Un model de insucces a putut fi Fundatia Crestin-Democrata, lansata cu mare tam-tam, fursecuri si sampanie scumpa la discretie de dl Teodor Baconschi in octombrie 2010, nu te miri unde, ci tocmai la Ateneul National, cu lume buna la frac si joben. Faptul ca nu se mai spune nimic in spatiul public e semn ca intre timp a repauzat in uitare.

Mai stim sa facem politica?

Miscarea Populara, din pacate, procedeaza la fel: in loc sa fructifice curentul popular, care macina momentan la moara altor partide, pune carul inaintea boilor, incepand sa adune adeziuni, cat mai multe si cat mai sonore.

De ce nu se unesc respectivele formatiuni politice intr-o alianta populara? Deoarece au mai facut-o o data la alegerile locale si parlamentare din 2012, cand s-a numit Alianta Romania Dreapta, si a iesit un fiasco.

In aceasta situatie ingrata, lansatorul de facto al miscarii, consilierul prezidential Cristian Diaconescu, cel ce candida la Primaria Capitalei cu numai cativa ani in urma si se lauda ca vrea sa reconstruiasca printr-o Platforma stanga, nu dreapta, dar, ce mai conteaza, ar fi putut sa se ocupe mai intai de crearea unui curent nou, de dreapta, de acumularea unei mase critice si abia apoi de inchegarea unei miscari politice generatoare de partid modern si stabil.

Numai ca asemenea facaturi (fakes) nu vor scoate politica romaneasca din impasul nereformarii, ceea ce se clameaza de dimineata pana seara pe toate canalele mediatice. Din contra, nereusita va descuraja orice incercare de innoire a spectrului politic national, or asta n-ar fi deloc de dorit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Miscarea Populara Cristian Diaconescu Cotroceni, #Basescu Miscarea Populara , #Traian Basescu