Daniel Funeriu: Refuz sa cred ca romanii nu stiu decat sa-si devoreze elitele Interviu

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 07:31
5334 citiri
Daniel Funeriu: Refuz sa cred ca romanii nu stiu decat sa-si devoreze elitele Interviu
Foto: Guvernul Romaniei

Miscarea Populara va fi un instrument public de exercitare a democratiei participative, va avea un model de organizare total nou si isi va selecta cu mare atentie liderii, a explicat consilierul prezidential Daniel Funeriu.

"Activitatea actuala a dreptei pare sa fie dominata de dezbaterea 'Cine reprezinta cea mai pura dreapta?'. E bine ca unii fac asta, dar intre timp tara merge prost, alternativa la USL este Partidul Poporului, oamenii isi pierd speranta", a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com consilierul prezidential Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei si totodata cel care se va ocupa de coordonarea celor 12 domenii de activitate din programul Miscarii Populare.

In opinia sa, Romania este acum "desirata si cu moralul la pamant". In partide se pleaca la drum "cu mult entuziasm", dar "incetul cu incetul structura initiala este poluata de tot felul de personaje care numai incredere nu genereaza", spune acesta.

"Acum partidele utilizeaza oamenii competenti doar cand au nevoie ca cineva sa le scrie texte, dupa care maharii de la Bucuresti le preiau si le recita papagaliceste la televizor. Or, noi stim ca nu textele schimba o tara, ci oamenii care le pun in aplicare", a mai declarat Daniel Funeriu in interviul acordat Ziare.com.

Initiatorii Miscarii Populare cred ca trebuie ridicat gradul de incredere din societatea romaneasca, acesta fiind si principiul pe care va functiona noua fundatie.

"De ce ar trebui un cetatean sa aiba incredere doar pentru ca un politician se revendica 'de dreapta'? Eu cred ca un agricultor care se trezeste la 6 dimineata si merge sa-si vanda in piata marfa, fara sa cedeze samsarilor, este mult mai 'de dreapta' decat un politician care filozofeaza seara la televizor despre asta", mai afirma Daniel Funeriu in interviul acordat Ziare.com.

Care este ratiunea infiintarii Miscarii Populare?

Nevoia de a creste gradul de incredere din societatea romaneasca. Disipam prea mult timp si prea multa energie pentru a ne proteja unii de altii, in loc sa investim energie in a colabora unii cu altii.

Nu ne simtim bine pentru ca suntem suspiciosi unii fata de altii.

De 23 de ani toata lumea critica pe toata lumea. Ca faci 90% bine sau 10% bine, esti criticat la fel. Daca Ponta si Basescu se inteleg, nu-i bine ca-i blat. Daca Basescu si Ponta nu se inteleg, e instabilitate - iar nu-i bine.

Confuzia astfel creata creste capitalul de neincredere din societate si multiplica raul, iar oamenii, fireste, demisioneaza din rolul lor de arbitru al luptei politice. A sosit momentul sa rupem acest cerc vicios al neincrederii care ne devoreaza, a sosit momentul sa construim unii cu altii. Or, partidele politice nu mai au nicio sansa sa produca incredere. Nimeni nu mai are incredere intr-un politician care spune: "am aceasta idee, veniti langa mine".

De aceea, cred ca unica solutie este sa-i intrebam pe oameni ce vor si cum putem sa-i sprijinim.

Cat timp s-a lucrat la acest proiect al Miscarii Populare si cine sunt initiatorii lui? Ce rol a jucat presedintele Traian Basescu?

Traian Basescu a jucat exact rolul care s-a vazut ca l-a jucat: sprijina un proiect esential pentru Romania.

In subconstientul colectiv se lucra de mult la acest proiect. Redactarea propunerii de program a luat vreo trei luni. Cred ca, pe undeva, cu totii cunosteam limitele partidelor politice.

Nu erau insa clare doua lucruri. Primul, daca mai e vreo sansa ca partidele sa fie reformate. Acum este cert: s-a vazut clar, reforma partidelor de sus in jos nu este posibila, nici cand esti in opozitie, nici cand esti la putere. E nevoie de un nou sistem, in afara partidelor.

Al doilea: daca partidele nu mai pot genera incredere, cum trebuie construita o structura care sa multiplice increderea, care sa multiplice binele comun? Noi credem ca singurul model multiplicator de incredere este modelul prin care se pun in comun, de jos in sus, ideile si capacitatile oamenilor care, in viata de zi cu zi, genereaza incredere in jurul lor.

Asta va face Miscarea Populara. Va fi un instrument public de exercitare a democratiei participative. Partidele politice sunt devoratoare de incredere. In partide, si am aceasta experienta, se pleaca la drum cu mult entuziasm si incetul cu incetul structura initiala este poluata de tot felul de personaje care numai incredere nu genereaza. Miscarea Populara isi va selecta cu mare atentie liderii.

De ce ati decis sa va implicati personal in Miscarea Populara?

Nu va fie teama, nu va dau raspunsul tip "pentru ca experienta mea poate sa contribuie la bla bla bla"!

Eu cred ca este singura alternativa viabila pentru Romania, care acum este desirata si cu moralul la pamant. Refuz sa cred ca romanii nu stiu decat sa-si devoreze elitele, si aici inteleg prin "elite" acei oameni care produc incredere, ca sunt comercianti onesti, agricultori care ne dau produse sigure si de calitate, ingineri care fac trotuare in care nu-ti rupi tocurile, profesori care nu intarzie la ore si care nu lasa elevii sa copieze, politisti cu care te simti in siguranta, soferi care te protejeaza ca pieton, pe scurt toti acei oameni care te fac sa vrei sa fii mai bun.

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am auzit vreodata de la cineva, si care m-a marcat pe viata, a fost ca oamenii care iti dau incredere te fac sa vrei sa fii mai bun. Poate sa para idealist, dar asta trebuie sa faca Miscarea Populara. Sa dea suficienta incredere membrilor sai, astfel incat fiecare sa vrea sa fie mai bun.

Daca toti functionarii care adera la Miscarea Populara se comporta politicos si serviabil, vom fi, maine, mai increzatori in institutii decat suntem astazi. Iar asta se poate face gratis.

Si daca facem asta, macar putin, zilnic, in timp vor deveni reflexe si ne va fi mai bine.

Asta este diferenta pe care Miscarea Populara vrea s-o faca: sa injecteze prin fiecare simpatizant de-al nostru incredere, in loc sa facem cum fac partidele care prin liderii lor dau cu barosul in stanga si-n dreapta lasand in urma cioburi, neincredere, spaima si ura. Pentru asta m-am implicat personal.

Electoratul de dreapta are, in prezent, mai multe oferte din partea politicienilor. Prin ce se diferentiaza de ele oferta Miscarii Populare si care este grupul tinta caruia i se adreseaza?

Electoratul de dreapta nu are acum oferte. Daca ar fi avut, "dreapta" ar fi luat 40-50% in alegeri.

Activitatea actuala a "dreptei" pare sa fie dominata de dezbaterea "cine reprezinta cea mai pura dreapta?".

E bine ca unii fac asta, dar intre timp tara merge prost, alternativa la USL este Partidul Poporului, oamenii isi pierd speranta.

Miscarea Populara se adreseaza tuturor celor care cred ca au ceva de spus in spatiul public sau in comunitatea lor si vor sa o faca. In ceea ce priveste zona de "dreapta": as spune ca Miscarea Populara se adreseaza oamenilor cu substanta, pentru care doar revendicarea apartenentei la un curent politic nu este suficienta pentru a genera incredere.

Pentru ca, in fond, de ce ar trebui un cetatean sa aiba incredere doar pentru ca un politician se revendica "de dreapta"? Eu cred ca un agricultor care se trezeste la 6 dimineata si merge sa-si vanda in piata marfa, fara sa cedeze samsarilor, este mult mai "de dreapta" decat un politician care filozofeaza seara la televizor despre asta.

Ce obiective va propuneti? Aveti in vedere anumite domenii de activitate in mod special, sa spunem educatia sau sanatatea?

Am definit 12 domenii de actiune, iar fiecarui domeniu de actiune i-am asociat un set de "teme de reflectie" pornite strict de la nevoile cetateanului. In jurul acestor teme de reflectie vom structura dezbaterile care vor converge inspre cele mai inspirate solutii si cei mai capabili oameni care sa promoveze aceste solutii.

Am sa va dau un exemplu concret de tema de reflectie: cum poate fi incurajata pastrarea traditiei societatii romanesti de a ingriji varstnicii in sanul familiei, mai ales in contextul mobilitatii geografice sporite?

Iata, o tema care preocupa milioane de romani, dar in afara obisnuitelor ajutoare sociale nimeni nu a venit cu nicio solutie concreta. De ce nu am ajunge la o solutie acceptabila pentru societate printr-un proces de democratie participativa, de jos in sus? Doar pentru ca o mana de politicieni vor sa acapareze dezbaterea publica?

Pe ce baze se constituie Miscarea Populara si ce structura va avea, cum va fi organizata? Cine se va putea inscrie?

Va avea un model de organizare total nou. Nu va fi modelul clasic, in care un conclav de la Bucuresti decide cine e sef la judet si incepe sa-i dea prin fax ordine cu ce sa spuna si ce sa faca.

Cronologic vorbind, am lansat propunerea de program si cerem simpatizantilor inscrisi in unul dintre cele 12 domenii de actiune sa participe cu propuneri.

Impreuna cu ei vom explica prin dezbateri publice programul si conceptul Miscarii Populare, iar ulterior simpatizantii nostri vor propune dezbaterile pe domenii la nivelul fiecarei regiuni si a fiecarui judet.

Prin mecanisme bine rodate si transparente, pe fiecare tema de reflectie vom avea pozitionari publice bazate pe solutiile la care au ajuns membrii nostri, sustinute public de acei membri care au contribuit la cristalizarea solutiilor.

Acum partidele utilizeaza oamenii competenti doar cand au nevoie ca cineva sa le scrie texte, dupa care maharii de la Bucuresti le preiau si le recita papagaliceste la televizor. Or, noi stim ca nu textele schimba o tara, ci oamenii care le pun in aplicare.

De aceea, focalizarea noastra este pe oameni, nu pe texte de laborator. De aceea, liderii din teritoriu se vor selecta in timp, pe baza unor procese de selectie bine coordonate.

Ce rol va juca presedintele Miscarii Populare, Marian Preda?

Rolul unui presedinte de fundatie. Pot sa va spun ca face acest lucru intr-un mod remarcabil. Nu ma mira, am lucrat bine cu domnul Preda si cand eram la minister. Noi, initiatorii, vom avea rolul de a stabili cadrul in care acest instrument de exercitare a democratiei participative se va dezvolta.

Cum vedeti relatia cu elitele, indiferent de specializare?

Pentru noi, elitele sunt oamenii care genereaza incredere in jurul lor. Vrem aceste elite parte a Miscarii Populare, le vrem actionare la procesul pe care l-am inceput acum. Vor promova in cadrul Miscarii Populare pe cei care aduc plusvaloare in jurul lor, nu veleitarii.

In ce anume se va concretiza activitatea Miscarii Populare, in conferinte, seminarii, propuneri legislative?

Da, conferinte tematice in toata tara. Focalizarea pe solutii, dar si actiuni practice. Asa cum spuneam, multe lucruri nu necesita implicarea autoritatilor. Vom potenta proiectele locale care se adreseaza comunitatilor precum si asociatiile care fac ceva concret in comunitate.

Ce rol atribuiti comunicarii cu alegatorii? Cum se va face aceasta, cat de importante vor fi retelele de socializare?

Retelele de socializarea fac acum parte din ADN-ul nostru. Unul dintre conceptele Miscarii Populare este nevoia de adresabilitate individuala. Cand un om este muscat de un caine, el vrea problema rezolvata, nu sa auda dezbateri interminabile despre etica sterilizarii sau eutanazierii cainilor. Or, retelele sociale, dar si discutiile individuale sunt esentiale.

Ce relatii intentionati sa stabiliti cu partidele politice?

Relatia noastra va fi cu cetateanul. Sincer, ultimul lucru la care imi sta mintea acum este relationarea Miscarii Populare cu partidele. Daca vom spori increderea cetatenilor intre ei, daca vom creste increderea oamenilor ca pot fi parte la schimbarea vietii lor in bine, atunci cred ca partidele sunt cele care vor trebui sa se gandeasca serios la relatia lor cu Miscarea Populara.

Cel mai bine ar fi pe moment sa ne lase in pace si sa-si vada de problemele lor interne.

Cat de mult credeti ca se va implica presedintele Traian Basescu si in ce mod?

Exact asa cum a anuntat-o: va participa la dezbaterile la care va fi invitat.

Cat de repede apreciati ca se va transforma Miscarea Populara in partid politic?

Nu stiu ce inseamna "repede" la scala istorica. Stiu ca Miscarea Populara este o fundatie si ca va ramane asa. Preocuparea noastra acum este sa ne apropiem de oameni.

Chiar daca va exista un partid care se va naste, ceea ce nu e defel sigur acum, fundatia trebuie sa continue sa functioneze in parametrii in care a inceput: sa fie un generator de incredere.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Daniel Funeriu Miscarea Populara, #Basescu Miscarea Populara, #domenii Miscarea Populara , #stiri Miscarea Populara