Cele doua partide ale lui Basescu (Opinii)

Duminica, 04 August 2013, ora 12:48
3953 citiri
Cele doua partide ale lui Basescu (Opinii)

Am urmarit atent, de cateva saptamani, nasterea Miscarii Populare. Pariez ca va deveni din ce in ce mai interesanta. In primul rand, pentru ca va canibaliza PDL.

Asa cum am spus-o cu mai multe luni in urma, plecarile din PDL abia au inceput, iar ele vor hrani consistent noul partid, chiar daca se va incerca sa se faca mai discret pentru inceput, nu prin ruperea unor bucati mari, din prima.

Doar ca, desi anticipez ca Miscarea Populara va lua locul PDL ca cel mai important partid de opozitie - cel putin pana la ruperea USL - partidul condus acum de Blaga nu va disparea, desi nu-l vad sarind de nivelul unui partid mic.

Ceea ce cred ca e mai important e insa cum se schimba scena politica din Romania. Prin aparitia Miscarii Populare, Basescu poate, in sfarsit, sa iasa din izolarea politica in care a intrat inca din 2007, cand PNL scotea PD-ul de la guvernare. Cine s-a mai aliat cu Basescu de atunci?

PSD, in 2009, doar intr-o "casnicie de ura", tocmai pentru a se rupe, desi social-democratii colaborau tot cu PNL. UNPR-ul nu se pune, el nu s-a aliat, a fost luat la bucata. Acum, lucrurile s-au schimbat, iar scena a devenit din nou prolifica pentru seful statului.

Spun asta pentru ca, desi pe moment par mai degraba inamice, PDL si Miscarea Populara sunt foarte probabili aliati, pe viitor. Sa ne gandim doar la doua lucruri.

In primul rand, Vasile Blaga nu e etern la conducerea PDL. Sunt sanse mari ca, sub conducerea sa, PDL sa continue scaderea, iar la sefie sa ajunga un lider mult mai favorabil lui Traian Basescu.

Poate fi Udrea, poate fi Emil Boc - daca cei doi nu vor pleca in cele din urma din partid, poate fi altcineva sau poate fi Catalin Predoiu. Ultimul nu e basist, dar e foarte pragmatic.

In al doilea rand, in momentul in care se va pune problema unei optiuni strategice pentru PDL - intrarea intr-o alianta preelectorala sau, de ce nu, intr-o alianta de guvernare, e foarte probabil ca Miscarea Populara sa fie prima alegere.

Din ratiuni de pastrare a electoratului, dar si pentru ca aripa pro-Basescu din PDL va fi inca destul de puternica si dupa urmatoarele valuri de plecari.

Exista insa si o conditie pentru o viitoare apropiere, pentru a putea vorbi de "doua partide ale lui Basescu". Ca Miscarea Populara sa nu macelareasca PDL.

Ca isi ia cei mai apropiati oameni de Basescu nu ar fi o mare mirare si n-ar trebui sa supere pe nimeni, insa daca va distruge organizatii intregi, asa cum s-a intamplat la Arges, in mod repetat, Miscarea Populara si PDL vor deveni cei mai mari dusmani. Iar PDL va lupta pentru supravietuire. In barca PNL.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu PDL Miscarea Populara, #Miscarea Populara alianta PDL , #stiri Miscarea Populara