Mama lui Mitrea, audiata in dosarul de coruptie al fiului: Am platit cu pensia mea din Germania

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 17:36
5779 citiri
Mama lui Mitrea, audiata in dosarul de coruptie al fiului: Am platit cu pensia mea din Germania
Foto: Arhiva

Mama lui Miron Mitrea, Viorica Mitrea, in varsta de 84 de ani, a dat, vineri, la instanta suprema, o declaratie in dosarul de coruptie al fiului ei, in care a aratat ca lucrarile de renovare a casei sale au fost platite din bani proveniti din pensia ei primita din Germania.

Viorica Mitrea, audiata in calitate de martor, le-a relatat judecatorilor ca initiativa renovarii imobilului in care locuieste temporar a venit dupa ce a castigat, in Germania, un proces de intregire a cetateniei.

Ea a explicat ca in urma cu multi ani a fugit din tara si s-a stabilit in Germania, impreuna cu sotul ei, insa nu a obtinut cetatenie cu drepturi depline. In aceste conditii, la un moment dat s-a hotarat sa dea in judecata statul german, pentru intregirea drepturilor cetatenesti.

Mama lui Miron Mitrea a mai aratat ca locuieste mai mult in Germania, deoarece acolo isi face tratamentele pentru bolile de care sufera. Ea a adaugat ca, dupa ce a castigat procesul cu statul german si a intrat in drepturi depline ca cetatean german, i-au fost returnate retroactiv drepturi de pensie de aproximativ 280.000 de euro.

Viorica Mitrea a mai spus ca, dupa ce a primit banii, a decis sa-si renoveze imobilul si ca suma de 39.000 de euro platita pentru lucrari a fost scoasa dintr-o banca germana, din pensia primita retroactiv.

Femeia a precizat ca se poate dovedi, cu documente, natura licita a sumelor de bani platita firmelor conduse de Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

Intrebata cum a ajuns sa apeleze la Jianu, Viorica Mitrea le-a spus judecatorilor ca aceasta era vecina de imobil cu Sergiu Sechelariu, pe care ea il cunostea.

Mama lui Mitrea a mai aratat ca discutiile despre renovarea imobilului sau au fost purtate cu Sergiu Sechelariu, iar rolul Irinei Jianu a fost acela de a prelua mai usor banii platiti pentru lucrari firmelor sale, in contextul in care Viorica Mitrea nu se putea deplasa cu usurinta.

Femeia a mai spus ca toate sumele de bani pentru lucrari au fost date cash si ca ar fi primit chitante pentru toate sumele platite.

Instanta a stabilit urmatorul termen de judecata pentru 25 aprilie, cand vor continua audierile in acest dosar.

Un proces inceput in urma cu 5 ani

In 25 octombrie 2013, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000 - 2004, in prezent deputat PSD, pentru luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua infractiuni in legatura directa cu infractiunea de luare de mita.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei la acea data, a pretins si primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in valoare de 520.000 de lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare care au fost executate de societatile Conimpuls SA Bacau, Vertcon SA Bacau, Durimpuls SRL Bacau si Regal Glass SRL Bacau la un imobil din Voluntari, judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse si primite in schimbul numirii si mentinerii Irinei Paula Jianu in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. La momentul numirii in functia publica Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la societatile comerciale mentionate", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Cei trei inculpati au fost trimisi initial in judecata in 5 martie 2009, insa ICCJ a dispus ca dosarul sa ajunga din nou la Directia Nationala Anticoruptie, din cauza unor vicii de procedura. In 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anuntat pe Miron Mitrea ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui, iar dosarul a fost inregistrat la ICCJ in 25 octombrie 2013.

Camera Deputatilor a respins, in 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea si-a anuntat, la inceputul lunii septembrie 2008, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din acest for, motivand ca recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune ca se ascunde in spatele imunitatii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#mama Miron Mitrea instanta, #mama Mitrea proces Jianu, #mama Miron Mitrea martor , #DNA