Fostul procuror DNA Mircea Negulescu, achitat de ÎCCJ pentru anchetarea abuzivă a lui Vlad Cosma

Luni, 31 Octombrie 2022, ora 11:19
5517 citiri
Fostul procuror DNA Mircea Negulescu, achitat de ÎCCJ pentru anchetarea abuzivă a lui Vlad Cosma
Fostul procuror Mircea Negulescu este judecat de ICCJ pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu FOTO Ionut Muresan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni, 31 octombrie, achitarea procurorului de la DNA Ploiești Mircea Negulescu în cazul anchetării abuzivă a fostului deputat PSD Vlad Cosma. Decizia nu este definitivă.

„Respinge cererea formulată de inculpatul Negulescu Mircea privind constatarea nulității absolute a actului de sesizare și a tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză. În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea (fiul lui ....., născut la data de ...., domiciliat în ..., CNP ...) pentru săvârşirea infracţiunii de cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 2 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru participaţie improprie în modalitatea instigării la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, prevăzută de art. 47 C.pen., raportat la art. 268 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 52 C.pen.

În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorei Stroe Cecilia Cristina). În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorului Alexe Răzvan). În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorului Vaida Mihai Florian). În baza art. 397 alin. 1 raportat la art. 25 alin. 1 C.proc.pen., respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Cosma Vlad Alexandru ca neîntemeiată. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea cauzei în fond rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 1884 lei, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 octombrie 2022”, transmite ÎCCJ.

În decembrie anul trecut, ÎCCJ a decis restituirea către Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a rechizitoriului ce-l privește pe procuror de la DNA Ploieşti Mircea Negulescu, inculpat alături de un fost ofiţer de poliţie judiciară.

„Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Negulescu Mircea şi Iordache Mihai Iuliano şi pe cale de consecinţă: În baza art. 345 alin. 2 Cod de procedură penală constată neregularitatea rechizitoriului din data de 11 decembrie 2020, emis în dosarul nr. 1295/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în privinţa descrierii faptelor şi a încadrării juridice date acestora cu referire la: - infracţiunile de cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, reţinute în sarcina inculpaţilor Negulescu Mircea şi Iordache Mihai Iuliano, - participaţia penală sub forma complicităţii la infracţiunile de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării ţi în modalitatea participaţiei improprii, abuz în serviciu reţinută în sarcina inculpatului Iordache Mihai Iuliano. Dispune remedierea neregularităţii actului de sesizare. (...) Cu drept de contestaţie odată cu încheierea pronunţată conform art. 346 Cod de procedură penală”, se arată în decizia pronunţată anul trecut de ÎCCJ.

Astfel judecătorii instanţei supreme au dispus ca procurorii SIIJ să precizeze, în rechizitoriu, în ceea ce priveşte cele 6 infracţiuni de cercetare abuzivă, descrierea faptelor şi încadrarea lor juridică, descrierea acţiunilor care corespund fiecărei variante normative reţinute, indicarea în concret a modului de sesizare ticluit şi a materialului probator ticluit administrat în două dosare ale DNA Ploieşti.

În ceea ce priveşte infracţiunea de influenţarea declaraţiilor, procurorii trebuie de asemenea să menţioneze în rechizitoriu descrierea faptelor şi încadrarea lor juridică, modalitatea de realizare a elementului material, dintre cele trei variante prevăzute în norma de incriminare, în care a acţionat inculpatul, în raport de fiecare dintre martorii indicaţi, descrierea actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunii continuate.

De asemenea, pentru infracţiunile de inducere în eroare a organelor judiciare, în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, judecătorii solicită ca rechizitoriul să includă descrierea acţiunilor de constrângere exercitate de inculpatul Negulescu Mircea asupra martorilor care au formulat denunţuri şi asupra celor care au formulat declaraţii mincinoase, descrierea actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor.

Nu în ultimul rând, judecătorii ÎCCJ cer procurorilor să indice în concret care a fost ajutorul dat de către inculpatul Iordache Mihai Iuliano inculpaţilor Negulescu Mircea şi Savu Alfred Virgiliu, în realizarea acţunilor ce intră în conţinutul constitutiv al infracţiunilor de complicitate la cercetare abuzivă şi la represiune nedreaptă.

Un primar PSD rămâne fără mandat pentru a doua oară. Edilul și-a anunțat deja candidatura
Un primar PSD rămâne fără mandat pentru a doua oară. Edilul și-a anunțat deja candidatura
Primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, va rămâne pentru a doua oară fără funcție în urma unei decizii definitive de incompatibilitate. Curtea Supremă a respins, azi,...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#mircea negulescu, #ICCJ, #decizie ICCJ , #stiri juridice