Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Mircea Geoană, îngrijorări de șef NATO: „Trăim o perioadă de uriaşă transformare la nivel internaţional”

Joi, 09 Iunie 2022, ora 17:29
5264 citiri
Mircea Geoană, îngrijorări de șef NATO: „Trăim o perioadă de uriaşă transformare la nivel internaţional”
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană FOTO Facebook / Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat joi, 9 iunie, că țările lumii trăiesc o uriaşă transformare şi este important să fie găsit drumul corect, precum și că războiul pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei schimbă în mod dramatic şi substanţial arhitectura de securitate din Europa.

"Războiul barbar pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei independente schimbă în mod dramatic şi substanţial arhitectura de securitate din Europa. Aşteptăm decizii importante pentru întărirea Flancului estic, alte măsuri importante pentru întărirea zonei Mării Negre, pentru că, în miniatură dacă vreţi, vortexul din Marea Neagră reprezintă într-o dimensiune mai mică complexitatea problemelor de la nivel european şi transatlantic. De modul în care vom ajuta Ucraina, de modul în care Rusia va plăti pentru această greşeală strategică, va depinde în mare măsură echilibrul strategic din Europa şi echilibrul strategic la nivel global", a afirmat Geoană la "Forum România", dezbatere organizată la Palatul Parlamentului de Fundaţia CRED, sub Înaltul Patronaj al Academiei Române.

Oficialul NATO a evidenţiat impactul pe care îl au noile tehnologii asupra securităţii.

"Asistăm în aceeaşi perioadă la un început de deglobalizare şi la un început semnificativ de relocare a lanţurilor de producţie, a resurselor în zone care sunt mai aproape de teritorii protejate, iar aici pentru România şi pentru regiunea Europei de Est este o invitaţie pentru a atrage multe investiţii şi a face parte din acest ecosistem global. (...) Este foarte important ca industria de apărare din ţările nou venite în NATO să fie parte plenară din acest nou ecosistem de baze, industrială, militară şi de securitate europeană", a explicat Geoană.

Potrivit acestuia, pe lângă regimurile autoritare din Rusia, China, este evidentă o acutizare a dezinformării şi manipulării opiniei publice.

"Se încearcă denaturarea adevărului şi plecarea de la realitatea faptului că Rusia a atacat Ucraina la punerea problemelor de securitate alimentară, de creşteri de preţuri la energie, de creşterea inflaţiei pe seama noastră, a celor care impunem sancţiuni legitime împotriva Federaţiei Ruse. Asistăm la o nevoie acută de întărire a rezilienţei de societate la nivelul ţărilor noastre şi România are în continuare un şantier vast de investiţii în a regăsi propriul nostru echilibru democratic, de a regăsi forţe şi mecanism economic, încredere în noi, încredere între noi şi încredere în apartenenţa noastră la lumea occidentală din care facem parte. (...) Problemele nu sunt simple. Întotdeauna, în momente de transformare, în momente de ruptură geostrategică, România a ştiut să-şi adune energiile şi liderii. (...). Trăim o perioadă de uriaşă transformare la nivel internaţional, la nivelul societăţilor noastre, la nivelul economiilor noastre, la nivelul mentalităţilor noastre şi este foarte important să găsim drumul corect împreună", a concluzionat secretarul general adjunct al NATO.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac. Apărarea aeriană ucraineană a...
#Mircea Geoana, #razboi Ucraina, #secretar general NATO, #Marea Neagra, #flancul estic , #NATO