Ce șanse ar avea Mircea Geoană la prezidențialele din 2024. „Electoratul PSD nu e mofturos”

Luni, 11 Iulie 2022, ora 22:11
8179 citiri
Ce șanse ar avea Mircea Geoană la prezidențialele din 2024. „Electoratul PSD nu e mofturos”
Mircea Geoană nu a exclus o candidatură la prezidențiale FOTO Facebook / Mircea Geoană

În ultimele luni se speculează din ce în ce mai des o posibilă candidatură a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere din partea PSD. Conform analiștilor, acesta pleacă cu șanse, însă totul depinde de contracandidați.

Mircea Geoană a vorbit despre subiectul candidaturii sale la alegerile prezidențiale într-un interviu pentru Euronews, acolo unde a explicat că nu poate răspunde la această întrebare decât după ce își încheie mandatul de adjunct al secretarului general al NATO. Cu toate astea, fostul social-democrat nu a exclus această posibilitate.

”Atâta vreme cât sunt în această poziţie foarte importantă la NATO, voi da 100% din atenţia, energia şi talentul meu acestei funcţii. Este, cred, normal să te concentrezi pe munca importantă pe care o ai, pe încrederea pe care secretarul general mi-a dat-o şi pe încrederea pe care naţiunile aliate mi-au acordat-o. Acest lucru se va produce până în ultima zi a mandatului meu”, a spus Mircea Geoană.

Anterior, G4Media a relatat, citând surse politice, că Geoană îşi pregăteşte candidatura la prezidenţiale şi că deja s-ar fi format un comitet de sprijin pentru candidatura acestuia, de care s-ar ocupa în mod special soţia lui, Mihaela Geoană. Alegerile sunt în 2024, iar mandatul lui Geoană la NATO se încheie în octombrie 2023.

„Geoană are nevoie de susținerea unui partid mare”

Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat că se știa deja de mai multă vreme că Geoană își dorește să candideze la prezidențiale, însă e în continuare prematur pentru a face pronosticuri. Totodată, acesta susține „majoritatea celor care s-au anunțat candidat cu mult timp înaintea alegerilor au ajuns să nu mai fie candidați. Deci nu e cert că va fi candidatul PSD-ului”.

Politologul mai adaugă că există discuții atât în PNL cât și în PSD despre posibilitatea unui candidat unic la prezidențiale. Surse de la conducerea PNL au explicat pentru Ziare.com că liberalii se împotrivesc unei astfel de variante, însă nu o exclud în totalitate. În cazul unui astfel de scenariu, Alfred Bulai subliniază că numele candidatului cel mai probabil nu va fi cel al lui Geoană.

„El poate să meargă și singur, dar sigur, fără nicio șansă. Are nevoie de susținerea unui partid mare. Sigur că dacă l-ar susține și PSD și PNL, ar fi greu de crezut că găsește o opoziție semnificativă”, mai notează analistul.

PSD nu-l exclude varianta lui Geoană

Confruntați cu scenariul ca Mircea Geoană să fie candidatul partidului în 2024, mai mulți membri din conducerea PSD au precizat că e prea devreme pentru astfel de discuții, însă nu au exclus această variantă.

„Haideți să vedem întâi prioritățile românilor. Alegeri avem peste vreo 2 ani și. Avem timp să stăm de vorbă despre aceste alegeri. În PSD nu s-a luat nicio decizie și îmi mențin părerea (...) că statutul PSD trebuie modificat și candidatul pentru funcția de președinte al României trebuie ales de baza partidului și nu de un număr limitat de oameni. Trebuie să aibă loc o competiție internă pentru această desemnare”, a declarat Marcel Ciolacu miercuri, 6 iulie, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă Geoană ar avea șanse în cazul în care va fi candidat al PSD-ului Alfred Bulai apreciază că secretarul adjunct al NATO este un diplomat de carieră, că nu este tocmai pe stilul celor din PSD, însă „electoratul PSD-ului nu e mofturos și acceptă”.

„Atunci când a candidat și a pierdut în fața lui Băsescu a avut o uriașă susținere pentru că deja Băsescu se ofilise și erau mulți anti-Băsescu în România. A avut o uriașă susținere din partea partidului atunci”, adaugă Bulai.

„Geoană, candidatul americanilor”

Un alt factor important va fi contracandidații lui Geoană, mai arată politologul.

„E candidatul americanilor, sunt grupuri multe care lucrează și sunt interesate de cine va fi candidatul cu șanse din România. Geoană își joacă și el șansa. Strategia de a anunța cu atât de mult timp înainte e exact pe stilul Geoană, << nu pot să vă anunț că voi fi candidat la prezidențiale >>, asta a zis, în maniera lui obișnuită. Stilul ăsta poate fi până la un punct amuzant, dar nu pentru marea masă. Depinde de ceilalți contracandidați, cine îl susține pe domnul Geoană”, adaugă Alfred Bulai.

Un alt factor care va conta este și cel al luptelor interne din PSD, acolo unde există interes pentru diferiți candidați. Totodată, spiritele sunt încinse după ce Marcel Ciolacu și Gabriela Firea și-au comandat sondaje separate.

„Ce vă face să credeți că Ciolacu nu ar vrea să fie candidatul PSD? Adică sigur că el declară că nu vrea să fie. Asta e în general o strategie foarte inteligentă. Nu trebuie să te dai candidat cu atât de mult timp înainte. Cu câțiva ani în urmă, Crin Antonescu nu doar că era candidat, toți peneliștii erau siguri că va fi președintele României. Săracul nu a prins nici măcar candidatura. Uitați-vă și la Cioloș. Spunea acum un an de zile că va fi candidatul cu șanse al USR-ului. Acum e pe drumuri săracul”, a conchis Alfred Bulai.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
#Mircea Geoana, #alegeri prezidentiale 2024, #PSD, #candidat PSD prezidentiale , #stiri Mircea Geoana