Mircea Geoană analizează cât de gravă este amenințarea nucleară a lui Putin. „Face parte din arsenalul său de intimidare şi presiune psihologică”

Luni, 04 Martie 2024, ora 08:55
2039 citiri
Mircea Geoană analizează cât de gravă este amenințarea nucleară a lui Putin. „Face parte din arsenalul său de intimidare şi presiune psihologică”
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO Foto: Captură foto/Facebook/Mircea Geoana

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO califică drept o încercare de intimidare psihologică ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin referitoare la utilizarea armelor nucleare.

Secretarul general adjunct al NATO afirmă că nu vedem nicio ameninţare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme.

Întrebat într-un interviu pentru El Pais cât de serios este Putin, care a vorbit joi despre un atac nuclear care ar distruge „întreaga civilizaţie”, Geoană a afirmat: ”Am văzut ameninţări nucleare din partea liderilor ruşi cel puţin de la începutul războiului de acum doi ani. Este extrem de iresponsabil pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligaţia de a da dovadă de reţinere. Face parte din arsenalul său de intimidare şi presiune psihologică”.

Solicicitat să precizeze dacă interpretează declaraţiile liderului de la Kremlin mai degrabă ca pe o cacealma decât ca pe o ameninţare reală, secretarul general adjunct al NATO a apreciat că „este un discurs care ţine mai mult de logica intimidării psihologice decât de intenţii reale”.

„Nu vedem nicio ameninţare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declaraţii sunt, în sine, foarte periculoase, pentru că erodează încrederea. Rusia cunoaşte consecinţele unui astfel de pas. Este modul său grandilocvent de a ataca Occidentul, ca atunci când descrie războiul pe care l-a început în Ucraina drept un război al civilizaţiilor sau când susţine că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd”, menţionează el.

Oficialul NATO a comentat şi afirmaţiile preşedintelui Franţei Emmanuel Macron referitoare la trimiterea de trupe în Ucraina.

„Respectăm pe deplin dreptul Aliaţilor noştri de a aduce idei noi la masa discuţiilor. Dar noi, cei din NATO, nu avem nicio intenţie sau plan de a desfăşura trupe în Ucraina. Ceea ce suntem hotărâţi să facem este să continuăm să sprijinim Ucraina şi să evităm escaladarea cu Rusia, lucru pe care l-am făcut până acum în mod satisfăcător. Acest lucru este deosebit de important după ce Ucraina a început negocierile pentru aderarea la UE şi pentru a se apropia de NATO. Nu putem spune când, dar într-o zi o Ucraină suverană va face parte atât din NATO, cât şi din UE. Este probabil ca acest război să continue pentru o perioadă de timp. Aşadar, NATO va continua să se asigure că vom sprijini Ucraina şi că vom evita o escaladare cu Rusia”, a precizat Geoană.

Putin s-a plâns în discursul de peste două ore rostit joi că ruşii sunt victimele aşa-numitei „rusofobii”.

El a numit-o „iraţională” şi a spus că retorica occidentală ameninţă cu un „conflict cu utilizarea armelor nucleare şi, în consecinţă, cu distrugerea civilizaţiei”.

Forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt „într-o stare de pregătire deplină pentru o utilizare garantată”, a menţionat Putin.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Mircea Geoana NATO, #declaratii Putin, #amenintari putin, #intimidare, #psihologica, #intimidare rusia, #putin , #stiri politice