Comisia pentru recensamant se reuneste saptamana viitoare la cererea ministrului Dusa (Video)

Vineri, 10 August 2012, ora 11:25
2581 citiri
Comisia pentru recensamant se reuneste saptamana viitoare la cererea ministrului Dusa (Video)
Foto: Agenda

Comisia interministeriala pentru validarea recensamantului realizat de INS se va reuni pe 14 august, la solicitarea ministrului de Interne, Mircea Dusa.

Comisia ar fi trebuit sa se reuneasca inca din luna mai, dar schimbarile de guvern au condus la aceasta intarziere.

In contextul in care Curtea Constitutionala a amanat luarea unei decizii pe validarea referendumului, o parte dintre liderii USL, in frunte cu Ion Iliescu, au facut trimitere la recensamantul demarat in 2011 si ale carui date finale vor fi stabilite in 2013, sustinand ca acesta ar releva faptul ca sunt mai putini romani cu drept de vot decat cele peste 18 milioane anuntate de Ministerul de Interne, ceea ce ar duce la coborarea pragului necesar pentru demiterea presedintelui.

Iliescu: Guvernul sa sprijine INS pentru finalizarea recensamantului

Presedintele INS, Vergil Voineagu (foto), a precizat insa ca rezultatele recensamantului sunt in acest an doar preliminare si ca ele nu au legatura cu referendumul.

Intr-o interventie la Realitatea TV, el explicat ca la sedinta comisiei de saptamana viitoare vor participa reprezentanti ai mai multor ministere, iar pe agenda figureaza mai multe probleme, printre care si "aprobarea comunicatului privind datele preliminare are recensamantului".

Intrebat daca aceste date, comunicate pe 14 august, vor putea fi folosite in vreun fel de guvern pentru o eventuala actualizare a listelor electorale permanente, presedintele INS a raspuns "Sub nicio forma", explicand ca in prezent, datele sunt centralizate si "nu poti fi dezagregate pe grupe de varsta", pentru a se stabili numarul cetatenilor cu drept de vot.

Oricum, datele finale cu privire la populatia stabila a Romaniei vor fi date in trimestrul 2 din 2013, conform metodologiei aprobate la nivel european, dupa finalizarea introducerii celor peste 38 de milioane de formulare utilizate.

Vergil Voineagu a mai declarat inca o data ca rezultatele ce vor fi date publicitatii saptamana viitoare printr-un comunicat de presa vor fi doar provizorii.

"Cifra provizorie are scop informativ, noi, Statistica, nu avem prerogative si atributii pentru listele electorale", a subliniat presedintele INS foarte clar.

Se doreste crearea unei confuzii

Profesorul de drept constitutional Radu Carp, a declarat ca reuniunea comisiei respective face parte din activitatea fireasca a INS si nu are legatura cu referendumul din 29 iulie.

"Ceea ce calculeaza nu este echivalent cu listele electorale. E mult mai complicat procesul prin care se actualizeaza listele electorale, de exemplu, INS nu are nicio competenta asupra romanilor care se afla in strainatate si care au drept de vot", a explicat Radu Carp.

In plus, acesta a subliniat ca pentru validarea referendumului, Curtea Constitutionala nu poate sa tina cont decat de cifrele care i-au fost comunicate deja. "Numarul celor cu drept de vot nu poate fi modificat dupa", a mai spus acesta.

In opinia sa, comisia care se va reuni saptamana viitoare pentru recensamant "nu poate decat sa ia la cunostinta de faptul ca recensamantul se afla intr-o etapa foarte avansata, ea nu are competente in stabilirea numarului de alegatori din iulie 2012".

De asemenea, Sorin Ionita, expert EFOR, a declarat ca recensamantul este folosit de USL pentru "a mari confuzia" cu privire la numarul de alegatori.

"Nu stiu de ce discutam situatia romanilor plecati peste hotare. Ei si-au pastrat pana acum dreptul de vot pentru presedinte, Camera, Senat. Nimeni nu le-a luat acest drept(...) Confuzia e intretinuta. Ce importanta are faptul ca noi vom sti cu precizie ca sunt 19 milioane de romani in tara si 2 milioane afara?", a spus Sorin Ionita.

Cat priveste posibila scoatere a romanilor din diaspora din cvorumul necesar pentru demitere, Sorin Ionita a spus ca aceasta este "a doua confuzie".

"Ei au drept de vot(...) Care e logica? Nu mi-au luat dreptul de vot, atunci de ce sa nu fiu inclus in calculul pentru cvorum? (...) Adica, la drept de vot se pun, dar la numaratoarea pentru cvorum nu se mai pun? Si oricum eventuale modificari de lege pot fi pentru viitor. Pentru trecut, pentru ce ii numaram?", a declarat acesta, opinand ca asistam din nou la "o mica diversiune".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#comisie recensamant referendum, #statistica liste electorale, #reuniune comisie recensamant , #ministru Interne