Lectia de economie a mogulilor

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 23:57
7092 citiri
Lectia de economie a mogulilor
Foto: howtomakemoneyonlineathomeguide.com

Zilele trecute, Mircea Dinescu a inteles de ce merg rau lucrurile in economia romaneasca. Poetul agricultor i-a reprosat lui Traian Basescu ca, in loc sa-i tot atace, nu i-a chemat la Palatul Cotroceni pe moguli, pentru ca Guvernul sa invete ceva din experienta lor in materie de facut bani. Daca solutiile mogulilor au generat averi atat de consistente, musai ele vor scoate din rahat economia romaneasca, socoteste Mircea Dinescu.

Chiar asa! Incerc sa-mi imaginez cum ar arata si cum ar suna o astfel de discutie. Asezati comod in fotolii, in fata presedintelui, mogulii ar incepe sa-si depene amintirile.

Unul ar evoca, nostalgic, creanta Libia. Va amintiti, aceea prin care o mare firma a unui actual mare mogul s-a ales cu vreo 35 de milioane de dolari pe degeaba, in virtutea unor bani platiti in ani de zile de statul roman.

Un altul ar povesti despre banii firmei Crescent, va amintiti despre firma aceea prin care securitatea derula operatiuni comerciale, bani disparuti fara urma in hatisurile Revolutiei si din care a rasarit frumusete de imperiu.

Alt mogul ar povesti cum poti falimenta in castig o banca, cum poti devaliza un fond de investitii ai carui depunatori sa fie apoi despagubiti de stat si cat de miraculos lucreaza prescriptia. Iar alti mogulasi, mai noi, ce-i drept, ar avea numai vorbe bune despre generozitatea unei banci minune, care doar da si nu mai ia niciodata, banca de poveste numita Bacorex.

Va dati seama ce metode uimitoare de iesire din criza ar putea afla Guvernul din aceasta sezatoare moguleasca?

Dar o astfel de discutie ar fi cu adevarat constructiva. Ea ar arata cat a pierdut statul de-a lungul timpului din cauza fraudelor de tot felul, comise de cele mai multe ori cu complicitatea guvernantilor. O astfel de intalnire ar scoate in felul ei la iveala cauzele cele mai profunde ale eternei crize de toate felurile, pe care o strabate Romania de atatia ani de zile.

Este o vorba care zice sa nu intrebi un miliardar cum a facut primul milion. E drept, in fundatia oricarei mari averi mai exista cate un cadavru. Dar in cazul Romaniei nu vorbim doar despre primul milion al unei averi, ci despre adevarate averi furate de la stat, uneori cu acte in regula. Nu vorbim despre cate o smecherie, ci despre intregi cimitire in care zac contracte prin care statul a virat, direct sau indirect, in largi buzunare private, milioane si milioane de euro.

Din pacate este greu de crezut ca vreuna dintre averile din Romania are o fundatie corecta sau macar ca a fost construita preponderent prin munca si inteligenta. Oamenii bogati nu sunt admirati ca modele de reusita, ci invidiati ca modele de ticalosie victorioasa. Lumea afacerilor din Romania nu este privita ca o lume concurentiala in care cel mai abil, destept si muncitor invinge, ci ca o mlastina fara reguli si moralitate in care crocodilii mari ii inghit pe cei mici, ba chiar mai primesc si mancare de la vanatori pentru a fi tot mai grasi si mai puternici. Vanatorii care se opun ajung si ei mancare pentru aceiasi crocodili.

Este si acesta unul dintre motivele pentru care, in esenta, Romania nu are o economie functionala de piata si pentru care respectul romanilor pentru economia de piata este minim, iar disponiblitatea lor de a se angaja in competitie cu mijloace oneste este pe masura. Economia de piata este in primul rand o chestiune de incredere si tocmai aceasta incredere lipseste, din cauza ca marile averi intemeiate pe mari furturi din banii publici sunt neatinse, marii lor titulari prospera, imuni la lege si judecata.

In economia de piata romaneasca nu exista repere pozitive. Poate ca unii oameni s-au imbogatit cinstiti, insa nimeni nu este dispus sa creada asa ceva. In Romania, cinstea este asimilata saraciei, in foarte mare masura pe buna dreptate.

Cu siguranta, o discutie cu mogulii despre propriile averi ar fi extrem de utila si instructiva!

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Mircea Dinescu moguli, #Mircea Dinescu economie Romania, #averi moguli , #stiri Mircea Dinescu