Diaconu pierde mandatul. Problema: Se mai reuneste Senatul sa constate?

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:23
3281 citiri
Diaconu pierde mandatul. Problema: Se mai reuneste Senatul sa constate?

Vicepresedintele Senatului, Petru Filip de la PSD, spune ca decizia Curtii Constitutionale, prin care se prevedea ca senatorul PNL Mircea Diaconu pierde mandatul, trebuie sa fie constatata de camera superioara a Parlamentului, insa nu se stie daca se va mai convoca un plen pentru asta.

"Senatul a luat in discutie solutia ANI, a dat un vot cu consecintele de rigoare, daca CCR a constatat altceva, inseamna ca hotararea e executorie si pentru Senat. Probabil ca decizia CCR va trebui sa fie constatata in plen.

Cand o sa fie, e greu sa va spun, depinde daca Biroul Permanent va mai planifica un plen. In mod normal, decizia e executorie. Daca in 45 de zile nu se intampla altceva, e executorie. Nu stiu sa va spun daca se va mai convoca", a spus Filip, pentru Ziare.com.

El nu crede ca aceasta decizie demonstreaza ca Senatul a gresit, desi el, personal, a fost pentru incetarea mandatului lui Diaconu, spunand ca in caz contrar, ar fi "dramatic".

"Senatul este o institutie politica de tip colegial, de asta sunt mai multe puteri in stat, CCR e abilitata sa regleze anumite lucruri neconstitutionale. Nu vad neaparat ca pe un conflict intre institutii", a mai spus Filip.

CCR: Mircea Diaconu isi pierde mandatul

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Senatul Romaniei a incalcat Constitutia atunci cand l-a mentinut in functie pe Mircea Diaconu, admitand astfel sesizarea depusa de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecatorii CCR au dezbatut miercuri sesizarea CSM, depusa la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate, in care se reclama un conflict intre doua puteri in stat, cea judecatoreasca si cea legislativa.

Astfel, dupa ce Inalta Curte a decis in luna iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu a fost gasit in stare de incompatibilitate si nu mai poate ocupa functia de senator, senatorii s-au reunit in plen si au dat un aviz negativ revocarii liberalului.

De asemenea, senatorii au respins in aceasta saptamana solicitarea presedintelui Traian Basescu de a reexamina acest caz si de a relua votul, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marti sesiunea legislativa inchisa.

Curtea Constitutionala a votat, miercuri, in unanimitate "revocarea de indata" a lui Mircea Diaconu, precizand in minuta data publicitatii la finalul sedintei ca Senatul a incalcat Constitutia mentinandu-l in functie.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Mircea Diaconu incetare mandat, #Mircea Diaconu mandat Senat , #senator