Scriitori romani de export

Vineri, 29 Septembrie 2006, ora 10:53640 citiri
Scriitori romani de export

Institutul Cultural Roman a ales in martie 20 de autori romani cu potential pentru editurile din afara Romaniei. Pana acum autori ca Nicolae Steinhardt, Andrei Plesu sau Stelian Tanase au aparut deja la editurile straine. Dintre operele acestora, cele semnate de Andrei Plesu vor aparea in colectie de lux, cu ilustratii de calitate, la editura franceza Somogy, specializata in publicarea albumelor de arta. Operele lui Mircea Cartarescu au fost solicitate de edituri din Franta, Italia si Norvegia. Discutiile pentru materialele lui Cartarescu se afla inca in desfasurare si sunt moderate de coordonatoarea programului, Simona Branzaru.

Sunt si edituri care au respins de la inceput propunerile Institului Cultural Roman pe motiv ca literatura romana nu este cautata. Un exemplu este editura Editura Jaqueline Chambon, din Franta, care a avut o astfel de experienta prin publicarea tanarului autor Dan Lungu. ICR pune accent deosebit pe tratativele cu editura Gallimard, unde au aparut majoritatea operelor apartinand autorilor romani aflati in exil. Se urmareste publicarea unor colectii pe mai multi ani.

Printre editurile care au dorit sa publice autori romani se numara editura Giunti, din Florenta, care a solicitat proza feminina, iar austriecii de la Per Procura s-au pronuntat pentru colectii. Se estimeaza ca aceste colectii sa apara incepand cu 2008.

Adriana Laliu