Mircea Cartarescu implineste 55 de ani

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 17:17
4140 citiri
Mircea Cartarescu implineste 55 de ani
Foto: dinsidespregalati.blogspot.com

Mircea Cartarescu, unul dintre cei mai importanti scriitori romani contemporani, cu recunoastere internationala, s-a nascut in urma cu 55 de ani, pe 1 iunie 1956, la Bucuresti.

Poet, prozator, critic, eseist si cadru didactic universitar, Cartarescu este unul din putinii oameni autentici de litere care dupa 1990 au reusit sa-si creeze un brand propriu, la un standard de elita in domeniu, notorietatea dobandita de creatia sa purtand in primul rand girul calitatii, dublat de un marketing cultural cu iz occidental.

A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana din Bucuresti in 1980, cu o teza de licenta despre imaginarul eminescian, ca in 1999 sa-si ia doctoratul in literatura romana cu studiul ''Postmodernismul romanesc'' (coordonator, cunoscutul critic Paul Cornea).

In timpul studiilor universitare a frecventat vestitul in epoca Cenaclul de luni (mentor Nicolae Manolescu), dar si cenaclul de proza al lui Ovid S. Crohmalniceanu.

A debutat in poezie cu volumul ''Faruri, vitrine, fotografii'' (1980, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor), iar in proza in volumul colectiv ''Desant'' (1983).

A publicat carti de succes, bine primite de critica si publicul cititor, atat de versuri cat si de proza, populatitatea crescandu-i fulminant in special dupa 1990.

In prezent preda literatura romana la Universitatea Bucuresti.

Carti de poezie:

Faruri, vitrine, fotografii - 1980

Poeme de amor - 1983

Totul - 1985

Levantul - 1990

Dragostea. Poeme - 1994

50 sonete de Mircea Cartarescu cu 50 de desene de Tudor Jebeleanu - 2003

Nimic. Poeme - 2010

Proza (selectie):

Visul - 1989

Nostalgia - 1993

Travesti - 1994

De ce iubim femeile - 2004

Baroane - 2005

Enciclopedia zmeilor - 2005

Gemenii - 2006

Orbitor (trilogie) - 1996/2007

Frumoasele straine - 2010

Prezent in mai multe antologii, aparute atat in tara cat si in strainatate, a fost tradus in majoritatea limbilor europene.

In special cu "De ce iubim femeile" (un veritabil best-seller al ultimului deceniu), a devenit unul dintre cei mai bine vanduti si apreciati autori romani de literatura de la inceputul sec. XXI.

Ne spune Cartarescu "De ce iubim femeile": "Pentru ca sunt femei, pentru ca nu sunt barbati, nici altceva. Pentru ca din ele am iesit si-n ele ne-ntoarcem, si mintea noastra se roteste ca o planeta greoaie, mereu si mereu, numai in jurul lor".

Este casatorit cu poeta Ioana Nicolaie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Cartarescu aniversare, #scriitori romani contemporani, #Cenaclul de luni, #criticul Nicolae Manolescu , #critici