Cristian Mungiu si Mircea Cartarescu, castigatori ai Premiilor Nationale pentru Arta

Joi, 22 Mai 2008, ora 08:481933 citiri
Cristian Mungiu si Mircea Cartarescu, castigatori ai Premiilor Nationale pentru Arta

Premiile Nationale pentru Arta s-au decernat miercuri, iar aceasta prima editie va institui o traditie in Romania pentru ziua de 21 mai, informeaza Realitatea Tv.

Premiul pentru Arhitectura a fost castigat de Livia Caltia pentru lucrarea Ansamblul Parohial Ortodox "Sfantul Nicolae" din Campina, proiect recomandat de Uniunea Arhitectilor si de Ordinul Arhitectilor.

Geta Bratescu a fost premiata la categoria Arte vizuale, pentru expozitia "Resurse", la Muzeul National de Arta Contemporana.

Premiul pentru Cinematografie i-a revenit lui Cristian Mungiu, singurul cineast nominalizat, de altfel, de juriu.

Mircea Cartarescu a primit premiul pentru Literatura, pentru opera "Orbitor. Aripa dreapta".

La categoria cercetare in domeniul artelor a fost premiat Viorel Cosma, care semneaza lexiconul "Muzicieni din Romania", o lucrare de noua volume, realizata in 18 ani.

Compozitorul Cornel Taranu a fost premiat pentru opera "Oreste-Oedip", care a avut premiera in 2007 la Opera Romana din Cluj-Napoca.

La categoria Spectacol castigator a fost regizorul Alexandru Dabija, premiat pentru spectacolele "Ionescu - 5 piese scurte" (Teatrul Odeon), "Capra sau cine e Sylvia?" ( Teatrul ACT), "Nasul" (Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu), "OO!" (Teatrul Tineretului din Piatra Neamt), "Block Bach" (Teatrul Odeon) si "Pauza regelui" (spectacol radiofonic).

Comentarii