Cartarescu: Sa nu se astepte nimeni sa iau Nobelul, sunt cam tinerel

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 16:50
5353 citiri
Cartarescu: Sa nu se astepte nimeni sa iau Nobelul, sunt cam tinerel
Foto: Digi24

Nominalizat pentru premiul Nobel, scriitorul Mircea Cartarescu crede ca sansele de a-l obtine sunt mici. "Nu vreau sa se astepte nimeni sa iau premiul anul acesta sau in urmatorii cativa ani", a spus Cartarescu.

Mircea Cartarescu este cotat cu sanse bune de a obtine premiul Nobel de catre casa de pariuri Ladbrokes, fiind situat in prima treime a clasamentului scriitorilor nominalizati.

Mircea Cartarescu, din nou printre favoritii la Nobel (Video)

"Am fost uluit cand am vazut ca sunt din nou pe aceasta lista Ladbrokes. Anul trecut parca nu am fost atat de mirat, desi eram pentru prima data, dar anul acesta am fost de-a dreptul uluit, pentru ca se intampla foarte rar ca un scriitor sa fie nominalizat doi ani la rand. Nu vreau sa se astepte nimeni sa iau premiul anul acesta sau in urmatorii casiva ani. Sunt cam tinerel pentru asta. Media de varsta a celor 100 de scriitori de pe lista este de peste 70 de ani", a declarat Mircea Cartarescu la Digi24.

Scriitorul a comparat obtinerea premiului Nobel pentru Literatura cu castigarea marelui premiu la Loto.

"Sa speri la Nobel este ca si cum ai avea ambitia sa castigi in fiecare an la 6 din 49. Obsesia de a lua Premiul Nobel arata naivitate si o constiinta exagerata a propriei valori. Un scriitor care stie despre ce e vorba, nu poate fi obsedat. Stiind modul in care se acorda, stiind ca exista un milion de scriitori in lume, stiind ca dintre acestia 3.000 sunt indreptatiti sa spere la acest premiu, e ca si cum ai avea ambitia monstruoasa de a castiga la 6 din 49 in fiecare an", a marturisit Cartarescu.

Ponta: Il sustin pe Cartarescu

Premierul Victor Ponta a afirmat ca sustine candidatura lui Mircea Cartarescu pentru Nobel, cu toate "diferentele de opinie dintre noi".

Mircea Cartarescu revine: Natiunea romana este ostatica USL

"Cred ca trebuie sa fim alaturi de un nume mare al culturii romane contemporane, indiferent de diferentele de opinie.

Cred ca Romania are mare nevoie de o victorie a lui Mircea Cartarescu in competitia pentru premiul Nobel. Ar fi o mare mandrie pentru noi, ca tara. Am aflat care sunt cotele principalilor candidati la acest prestigios premiu si stiu ca, desi nu se afla neparat pe lista scurta, Mircea Cartarescu are o sansa importanta. Este mai bine cotat decat multi autori importanti ai lumii, iar acest lucru este deja o mare realizare, pe care o salut", a scris Victor Ponta pe blog.

Anterior, Victor Ponta l-a comparat pe Mircea Cartarescu cu propagandistii nazisti Alfred Rosenberg si Josef Goebbels.

Ponta despre Cartarescu si Mihaies: Sunt ca propagandistii nazisti

"Merit eu atata atentie din partea intelectualilor Fuhrerului? Nu trag cu arme nucleare intr-un biet soarece? Raspunsul este DA, se pare ca merit acest efort conjugat", scria Victor Ponta, tot pe blog, in urma cu doi ani, dupa ce a fost criticat de scriitor.

Premierul nu a specificat si in ce fel se manifesta sustinerea sa. Premiul Nobel pentru literatura se va acorda joi, 11 octombrie.

O.A.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Mircea Cartarescu nobel literatura, #Victor Ponta Cartarescu Nobel, #Ponta sustinere Cartarescu , #stiri Mircea Cartarescu