Cartarescu a primit Premiul Festivalului International Literar de la Vilenica - Slovenia

Vineri, 27 Mai 2011, ora 16:281696 citiri
Cartarescu a primit Premiul Festivalului International Literar de la Vilenica - Slovenia

Scriitorul Mircea Cartarescu a primit Premiul Vilenica in cadrul celei de-a 26 editii a Festivalului International Literar de la Vilenica - Slovenia, informeaza Ambasada Republicii Slovenia la Bucuresti.

Acest festivalul literar international este organizat anual din 1986 in pestera Vilenica, situata langa oraselul Lokev din sud-vestul Sloveniei si principala atractie turistica a regiunii, fiind prima pestera din Europa in care s-au organizat spectacole artistice, inca din secolul XVII. Cel mai important moment al acestui festival este conferirea Premiului Vilenica pentru Literatura de catre Asociatia Scriitorului din Slovenia, ceremonia avand loc de obicei in Sala Plesna din interiorul pesterii.

Premiul se acorda in fiecare an unui autor din Europa Centrala pentru opera sa literara si eseistica, in anul precedent - 2010 distinctia fiind acordata scriitorului, eseistului si criticului literar bosniac Dzevad Karahasan.

Poetul, prozatorul si publicistul Mircea Cartarescu, nascut la 1 iunie 1965 la Bucuresti, este considerat de critici drept cea mai importanta figura a generatiei optzeciste din literatura romana, recunoasterea internationala fiind indicata si prin faptul ca este unul dintre cei mai tradusi in limbi straine autori romani din ultimele doua decenii.

A absolvit in 1980 Facultatea de limba si literatura romana a Universitatii din Bucuresti, iar intre 1980 si 1989 a fost profesor de romana la o scoala generala, apoi functionar la Uniunea Scriitorilor si redactor la revista "Caiete critice". Si-a sustinut teza de doctorat in 1999, la Universitatea Bucuresti. In prezent este lector la Facultatea de litere din Bucuresti.

A debutat in 1978, in "Romania literara". Numeroase din romanele si poeziile sale au fost premiate: "Faruri, vitrine, fotografii" - premiul Uniunii Scriitorilor pe 1980, "Levantul" - premiul Uniunii Scriitorilor pe 1990, "Dragostea" - premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, "Visul" - premiul Academiei Romane pe 1989 (tradusa in franceza si spaniola si nominalizata in Franta pentru Premiul Medicis, Premiul pentru cea mai buna carte straina si Premiul Uniunii Latine), "Travesti" - premiul Uniunii Scriitorilor si premiul ASPRO pe 1994, "Orbitor"- Aripa stanga - premiul ASPRO pe 1996 etc.