Atac neasteptat pentru Iohannis din partea scriitorului Mircea Cartarescu

Joi, 07 Mai 2015, ora 07:40
19144 citiri
Atac neasteptat pentru Iohannis din partea scriitorului Mircea Cartarescu
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a primit o intepatura neasteptata de la scriitorul Mircea Cartarescu, care a comentat noua conducere recent numita la Institutul Cultural Roman (ICR), ocazie cu care a spus ca, daca acesta ar trece inapoi sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, "tot sub USL ar fi".

Mircea Cartarescu a constatat "un debut mai mult decat interesant" al "ICR-ului lui Radu Boroianu (noul presedinte al Institutului - n.red.) ".

"La prima conferinta de presa a noii echipe, Nicolae Breban a fost prezentat ca un fel de presedinte de onoare. Cu ocazia asta a tinut un discurs de un reactionarism incredibil si inveselitor", scrie pe Facebook Mircea Cartarescu.

Scriitorul considera ca, "daca asta e directia spre care se-ndreapta ICR din acest moment (...), aferim cultura!".

Cartarescu se opreste asupra problemei care il preocupa de fapt, pe langa soarta ICR - omul de la Cotroceni: "Partea proasta e ca, dincolo de extravagantele brebaniene, avem aici de-a face cu inca un simptom al unui stat care, in lipsa desavarsita a unui presedinte care sa echilibreze lucrurile, se inclina periculos, din nou, catre zona gri a politicianismului interlop.

Prietenii ma intreaba de ce nu continuu initiativa din iarna de a milita pentru trecerea ICR din nou sub presedintie. In acest moment mi se pare inutil: tot sub USL ar fi".

ICR are un nou presedinte - Senatul a votat propunerea PSD

Fostul senator liberal Radu Boroianu a fost votat, saptamana trecuta, in plenul Senatului, pentru functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR).

Radu Boroianu a fost senator timp de cateva luni, in legislatura 1996-2000, el demisionand in luna iunie 1997, pentru a ocupa postul de ambasador al Romaniei in Elvetia.

Iohannis: Conducerea ICR se schimba pe sest. Ma ingrijoreaza

Aflat la Roma in ziua votului, presedintele Klaus Iohannis a spus ca il ingrijoreaza faptul ca s-a schimbat conducerea ICR "pe sest" si ca institutia trebuie sa fie scoasa "din zona trocurilor politice" si introdusa "in zona diplomatiei publice".

EXCLUSIV Mircea Cartarescu despre Iohannis, Basescu, enigma si miracol. "Hidra nu se va lasa usor decapitata" INTERVIU

In decembrie 2014, la putin timp dupa victoria lui Klaus Iohannis la prezidentiale, Mircea Cartarescu spunea despre acesta intr-un interviu acordat Ziare.com ca este "o mare necunoscuta, cu un trecut politic atipic. A fost un excelent primar timp de un deceniu, a intrat apoi in politica mare propus direct pentru functii incredibile pentru un nou-venit (...) Apoi l-am vazut in campania recenta pentru presedintie: un om cu prestanta, cu alura de presedinte occidental, complet strain de spiritul balcanic si dambovitean al lui Basescu sau Ponta.

(...) Klaus Iohannis e un presedinte foarte norocos. A devenit un simbol al revolutiei nesangeroase petrecute pe 16 noiembrie. Un om iesit dintr-o rasturnare formidabila a situatiei politice. Un om ce se bucura de o cota uriasa de incredere. Nimic nu pare sa-l poata opri in conturarea unei Romanii cu adevarat altfel. Putina lume se-ndoieste de integritatea sa, putina lume il crede capabil de minciuna. In Occident are deja toate usile deschise.

Rareori un lider roman a avut mai multa simpatie, rareori handicapuri uriase - etnia si religia minoritare - s-au transformat in calitati ca in cazul sau. Cu ocazia acestor alegeri, romanii au dovedit lumii ca nu sunt sovini si intoleranti, ceea ce inseamna enorm. Din acest punct de vedere, noul presedinte e o uriasa sansa pentru Romania".

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Cartarescu atac Iohannis, #Cartarescu Iohannis ICR , #Traian Basescu