„Rețeta” lui Dragnea este aplicată cu succes de Mircea Beuran. Unde s-a mutat procesul celebrului chirurg-inculpat

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 16:41
5108 citiri
„Rețeta” lui Dragnea este aplicată cu succes de Mircea Beuran. Unde s-a mutat procesul celebrului chirurg-inculpat
Mircea Beuran este considerat o somitatate în mediul medical din România FOTO Hepta

Chirurgul Mircea Beuran – judecat pentru luare de mită – a aplicat cu succes „rețeta” lui Liviu Dragnea și a reușit să îi convingă pe magistrații de la Curtea de Apel București să-i mute procesul în provincie.

Dr. Mircea Beuran va fi judecat de instanța care l-a eliberat din pușcărie pe Liviu Dragnea, respectiv Tribunalul Giurgiu, după ce chirurgul – acuzat că a luat mită 10.000 de euro pentru a asigura unei subordonate un post de asistent universitar – a invocat „mediatizarea excesivă a procesului”.

Reaminim că Tribunalul Giurgiu a admis cererea de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea, după ce fostul șef al PSD a cerut strămutarea de la Tribunalul București. Dragnea a invocat că judecătorii de la TB au semnat o petiție împotriva modificării Legilor Justiției pe vremea lui Tudorel Toader.

Judecătorii de la Curtea de Apel București, cei care au luat în discuție cererea de strămutare, i-au dat dreptate lui Beuran, așa cum au făcut și în cazul lui Dragnea.

„Admite cererea de strămutare formulată de către inc. Beuran Mircea cu privire la dosarul nr.9606/3/2020, aflat pe rolul Tribunalului București. În baza art.74 alin.2 C.p.p. dispune strămutarea judecării dosarul nr.9606/3/2020 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu. În baza art.74 alin.3 C.p.p. nu menține actele îndeplinite de instanța de judecată, urmând că judecată să se reia conform art. 371 și urm. C.p.p. Desființează încheierile de ședința din datele de 15.04.2021, 13.05.2021, 10.06.2021, 16.09.2021 și actele subsecvente acestora. În temeiul art.74 alin.4 C.p.p. înştiinţează Tribunalul București și Tribunalul Giurgiu despre admiterea cererii de strămutare. În baza art.275 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 01 octombrie 2021”, se arată în minuta judecătorilor CAB.

Cum au motivat judecătorii strămutarea procesului la Giurgiu

În motivarea deciziei, judecătorii de la CAB au apreciat că Beuran se „bucură” de o atenție nedorită a presei centrale, așa că se impune strămutarea procesului.

„Practica si doctrina au stabilit că motivele de „bănuială legitimă” care justifică strămutarea sunt reglementate sub forma unor ipoteze cu mare caracter de generalitate și nu au legătură cu situația personală a unui judecător sau a fiecărui judecător, ci reprezintă diverse împrejurări care, din cauza circumstanțelor procesului, calității părților din proces ori unor relații conflictuale locale, afectează aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe și implicit a tuturor judecătorilor care o compun: o mediatizare considerată excesivă a stării de fapt dintr-un dosar în presa locală, marea notorietate a uneia dintre părțile dosarului datorită calității acesteia, de natură să influențeze aparența de imparțialitate a judecatorilor, etc. Apreciem ca mediatizarea excesivă a cauzei si notorietatea inculpatului, sunt imprejurari de natură a afecta aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe, respectiv Tribunalul Bucuresti”, se arată în motivarea instanței, consultată de Europa Liberă.

Mircea Beuran, acuzat că a luat mită 10.000 de euro

Pe data de 3 iulie 2021, un magistrat de la Tribunalul Bucureşti a decis că rechizitoriul întocmit de DNA este legal şi a dispus începerea judecăţii pe fond în cazul medicului Mircea Beuran, acuzat că a primit o mită de 10.000 de euro.

Pe 29 aprilie 2020, Mircea Beuran, care îndeplinea la data faptei funcţiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al disciplinei Chirurgie Generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Procurorii susţineau că, pe 18 decembrie 2018, Mircea Beuran ar fi primit de la un alt medic (martor în dosar) bani şi bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, în schimbul numirii într-un post de asistent universitar la UMF „Carol Davila”.

„Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, relative la ocuparea de către martor a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată (în specialitatea chirurgie generală în cadrul UMF 'Carol Davila' Bucureşti), îndatoriri ce puteau fi realizate de către inculpat prin oricare din actele care intrau în competenţa sa, în oricare din calităţile sale menţionate anterior'', precizau procurorii.

Iniţial, Mircea Beuran a fost plasat în arest la domiciliu, însă Curtea de Apel Bucureşti a revocat această măsură şi a dispus ca medicul să fie cercetat sub control judiciar.

„Fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (...) în propria 'piaţă de desfacere', ca sursă personală de venituri ilicite", se arăta în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti din luna februarie, prin care Beuran era plasat în arest la domiciliu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Mircea Beuran mita, #curtea de apel bucuresti, #stramutare proces , #mita