Cum au ajuns Mircea Badea si Antena 3 tinta criticilor Asociatiei Jurnalistilor Europeni

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 16:42
20737 citiri
Cum au ajuns Mircea Badea si Antena 3 tinta criticilor Asociatiei Jurnalistilor Europeni
Foto: Antena3

Mircea Badea, Mihai Gadea si postul TV Antena 3 au ajuns in atentia Asociatiei Jurnalistilor Europeni, care ii acuza de abuz verbal, incalcarea standardelor profesionale si cere sanctiuni aplicate de autoritatile de la Bucuresti.

Pe 5 aprilie, Mircea Badea si colegul sau, Mihai Gadea, au ridiculizat-o si imitat-o pe Eli Roman, realizatoare la postul Realitatea TV, dupa ce aceasta a comis in direct o balba memorabila, uitand ce voia sa spuna in timpul unei transmiuni in direct de la un eveniment caritabil (puteti urmari mai jos secventa video cu momentul respectiv si glumele celor doi).

"Asociatia Jurnalistilor Europeni (Association of European Journalists AEJ) isi exprima profunda ingrijorare cu privire la actele repetate de abuz verbal manifestate in ultimele zile de catre Mircea Badea, prezentator al postului de televiziune Antena 3, si de catre directorul aceluiasi post TV, Mihai Gadea, impotriva jurnalistului roman Stelian Negrea si a sotiei acestuia, jurnalista Eli Roman", este pozitia AEJ postata pe blog de Stelian Negrea, sotul lui Eli Roman, jurnalist atacat la randul sau in repetate randuri la Antena3.

"Materialele video si scrise, inclusiv stenogramele programelor Antena 3 care au ajuns la AEJ, arata incalcari grave ale standardelor jurnalistice profesionale si ale bunului simt comise in mod deliberat de catre reprezentantii postului de televiziune Antena 3 cu scopul de a-i denigra si umili pe Stelian Negrea si Eli Roman", mai sustine AEJ.

Badea si Gadea sunt acuzati ca au facut "comentarii si gesturi ofensatoare, mimand chiar comportamentul unei persoane cu dizabilitati fizice".

Organizatia internationala de reprezentare a jurnalistilor ofera si explicatia momentului mai putin fericit cu Eli Roman de la Realitatea TV.

"In secventa video difuzata, in timpul unei transmisiuni in direct de la un eveniment caritabil doamna Roman isi pierde coerenta discursului din cauza unei stari de lesin. Anterior momentului, doamna Roman a explicat public cauza acestei stari de lesin, anuntand ca este insarcinata in cinci saptamani, motivul caderii fiind anumite probleme medicale asociate sarcinii", arata AEJ.

"Cu toate acestea, in cadrul talk show-ului de la Antena 3, episodul a fost tinta insultelor verbale denigratoare ale jurnalistilor Mircea Badea si Mihai Gadea impotriva doamnei Eli Roman", adauga AEJ.

Stelian Negrea este jurnalistul care, in 2011, a condus pentru doua luni Departamentul de Investigatii al trustului Intact, iar apoi a facut dezvaluiri legate de metodele de santaj ale oamenilor lui Dan Voiculescu, la adresa firmelor care nu aveau contract de publicitate cu Intact. In 2014, instanta a respins actiunea in justitie a lui Dan Voiculescu prin care ii cerea daune morale.

In prezent, Negrea este jurnalist freelancer de investigatii si secretar al Asociatiei Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR), membra a Asociatiei Jurnalistilor Europeni, un organism profesional prezent in peste 20 de state de pe continentul nostru.

In continuarea pozitiei AEJ, semnata de William Horsley, reprezentant pentru Libertatea Presei, Otmar Lahodynsky, presedinte, si Tibor Macak, secretar general, organizatia critica "limbajul ofensator si josnic folosit de Mircea Badea la adresa lui Stelian Negrea", care "a inclus de asemenea utilizarea publica, in diverse emisiuni TV si in postari pe reteaua de socializare Facebook, a cuvintelor prost, tampit sau cacacios".

"Comentariile batjocoritoare facute de Mircea Badea in studio au fost insotite de imagini, inclusiv o fotografie cu domnul Negrea in timpul unui antrenament la o sala de sport, postata de acesta din urma pe pagina sa de Facebook. De asemenea, in aceeasi emisiune din 13 martie 2015, Mircea Badea a vorbit ambiguu despre "lovire cu pumnii", folosind un limbaj asociat actelor de violenta fizica, cu referire directa la domnul Negrea", descrie AEJ derapajele mediatice sesizate la Antena 3, vorbind despre un limbaj "in mod inerent amenintator si de natura sa intimideze".

"AEJ considera ca modul de manifestare si exprimare al celor doi angajati ai postului Antena 3 constituie un abuz, mai ales avand in vedere faptul ca sunt persoane publice, fiind mult sub standardele profesionale", se arata in scrisoarea Asociatiei.

In plus, organizatia "asteapta scuze publice fata de domnul Negrea si doamna Roman" si solicita autoritatilor romane (Consiliul National al Audiovizualului si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) sa analizeze emisiunile in cauza si sa constate daca se impun sanctiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Badea Stelian Negrea, #Mircea Badea Eli Roman, #Asociatia Jurnalistilor Europeni Badea Antena3 , #Antena