Fenomenul ieșit din comun descoperit: Mintea umană o ia razna la o anumită oră

Miercuri, 10 August 2022, ora 05:32 9746 citiri
Mintea umană nu mai funcționează normal noaptea FOTO: Science Alert

Un grup de oameni de știință de la Universitățile Arizona, Pennsylvania și Harvard din Statele Unite, care a făcut un studiu amplu publicat în luna martie 2022 în revista Frontiers in Network Psychology, arată că mintea umană nu este menită să fie trează noaptea. Astfel, experții au descoperit că după miezul nopții creierul funcționează diferit față de timpul zilei, generând emoții negative.

Specialiștii americani implicați în studiu, care au numit analiza lor: ”Mintea de după miezul nopții: Veghe nocturnă, dereglare comportamentală și psihopatologie”, vorbesc despre faptul că corpul și mintea umană urmează un ciclu natural de activitate de 24 de ore, care ne influențează emoțiile și comportamentul, potrivit Science Alert.

Sintetizând cercetările, ei arată că, la anumite ore, specia noastră este înclinată să simtă și să acționeze în anumite moduri. În timpul zilei, spre exemplu, nivelurile moleculare și activitatea creierului sunt reglate în funcție de starea de veghe.

Semnal de alarmă tras de medicii europeni: Ceva din aer ne înnebunește VIDEO

Dar noaptea, comportamentul nostru obișnuit este să dormim. Din punct de vedere evolutiv, acest lucru are un sens. Oamenii sunt mult mai eficienți în timpul zilei în activitățile lor, în timp ce noaptea este excelentă pentru odihnă, ei fiind expuși unor riscuri.

Potrivit cercetătorilor, pentru a face față acestui risc ridicat, atenția noastră față de stimulii negativi este neobișnuit de sporită noaptea. Astfel, această concentrare maximă excesivă asupra negativului poate alimenta un sistem de recompensă/motivare modificat, făcând o persoană deosebit de predispusă la comportamente riscante.

”Există milioane de oameni care sunt trezi în miezul nopții și există destule de multe dovezi că creierul lor nu funcționează la fel de bine, ca în timpul zilei”, a spus Elizabeth Klerman de la Universitatea Harvard.

Cum va arăta lumea în 2050: 20 de lucruri extraordinare din viitor VIDEO

Autorii au dat două exemple, primul al unui consumator de heroină, care își gestionează cu succes poftele în timpul zilei, dar cedează în fața dorințelor lui noaptea. Al doilea este al unui student care se luptă cu insomnia, care începe să simtă un sentiment de lipsă de speranță, singurătate și disperare, pe măsură ce nopțile nedormite se adună.

Ambele scenarii se pot dovedi până la urmă fatale. Astfel sinuciderea și autovătămarea sunt foarte frecvente pe timp de noapte. Există, conform cercetărilor, un risc de sinucidere de 3 ori mai mare, între miezul nopții și ora 6 dimineața, comparativ cu oricare alt moment al zilei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News