Motivul pentru care ministrul de Externe al Rusiei va face o deplasare în Iran

Duminica, 22 Octombrie 2023, ora 15:19
2355 citiri
Motivul pentru care ministrul de Externe al Rusiei va face o deplasare în Iran
Serghei Lavrov FOTO / ziarul de gardă

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, va călători luni în Iran, care organizează o reuniune pe tema conflictului armeano-azer cu şefii diplomaţiilor din Armenia, Azerbaidjan, Iran, Rusia şi Turcia, transmite duminică EFE.

"Confirmăm convorbirile lui Lavrov programate pentru luni la Teheran", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, agenţiilor de presă locale.

Vineri, adjunctul ministrului de Externe armean Vahan Kostanian a informat că Armenia a primit o invitaţie din partea Iranului de a participa la o reuniune a puterilor regionale privind situaţia din Caucazul de Sud după victoria Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah în septembrie.

Agenţia azeră APA a confirmat duminica aceasta că o întâlnire la nivel de miniştri de externe va avea loc luni la Teheran în formatul iniţial cunoscut sub numele de "3+3", ce propunea şi includerea Georgiei, care însă nici măcar nu a participat la prima întâlnire a viceminiştrilor, la Moscova, în decembrie 2021.

Tbilisi s-a oferit să medieze între Armenia şi Azerbaidjan, care, de luni de zile, fac schimb de proiecte ale unui tratat de pace, după trei decenii de ciocniri armate pentru controlul Nagorno-Karabah, teritoriu recunoscut la nivel internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar care era populat până de curând de aproximativ 120.000 de armeni.

După victoria Azerbaidjanului într-o operaţiune militară din 19 şi 20 septembrie din Nagorno-Karabah, autorităţile autoproclamatei republici au capitulat şi au anunţat dizolvarea acesteia.

Pe lângă conflictul din Nagorno-Karabah, cele două ţări sunt implicate în ciocniri continue la frontieră, întrucât nu şi-au delimitat niciodată graniţele de la prăbuşirea URSS.

O parte importantă a unei viitoare normalizări a relaţiilor dintre Armenia şi Azerbaidjan presupune nu doar delimitarea graniţelor, ci şi deblocarea culoarelor de trecere între cele două naţiuni, în particular, dar şi în regiunea Caucazului de Sud, în general, care include Iran şi Turcia.

Azerbaidjanul şi Turcia fac presiuni asupra Armeniei să deschidă cât mai curând aşa-numitul "culoar Zangezur", o cale care să lege Azerbaidjanul de exclava sa Nahicevan, traversând aproximativ 30 de kilometri de teritoriu armean, dar Erevanul nu a fost încă de acord pentru că vrea să-şi păstreze suveranitatea asupra infrastructurii.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
#ministru Externe, #lavrov, #Iran, #reuniune , #Rusia