Un ministru de Externe european avertizează: Doar două lucruri pot salva Ucraina VIDEO

Sambata, 04 Martie 2023, ora 00:55
7091 citiri
Un ministru de Externe european avertizează: Doar două lucruri pot salva Ucraina VIDEO
Ministrul de Externe al Estoniei avertizează ca Ucraina să nu fie lăsată în afară NATO FOTO: Newsweek

Războiul provocat de Putin în Ucraina acum un an este departe de a se încheia, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Acum, un ministru de Externe european avertizează că doar două lucruri ar putea salva Ucraina: aderarea țării conduse de Volodimir Zelenski la NATO sau livrarea de arme nucleare Kievului.

Urmas Reinsalu i-a îndemnat pe aliații NATO să nu excludă Ucraina din alianța transtlantică în schimbul păcii cu Rusia, avertizând că acest lucru ar bloca Ucraina într-o ”zonă gri”, în care singurul mijloc de descurajare față de alte agresiuni ale Moscovei ar fi armele tot mai devastatoare, potrivit Newsweek.

Ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu a declarat că alianța NATO nu poate ignora ambițiile de aderare ale Kievului – despre care el a spus că rămâne „elefantul din cameră” – în timp ce revanșismul rusesc reprezintă o amenințare pentru Ucraina.

Lovitură primită în plin de Putin: Banii președintelui rus găsiți într-o ascunzătoare de procurori

Liderii naționali și oficialii NATO au apărat politica de „uși deschise” a alianței, refuzând cererile Rusiei de a exclude aderarea Ucrainei și asigurând în mod repetat Kievul că va fi binevenit într-o zi în blocul transatlantic, deși sublinierea că aderarea ar trebui să fie un obiectiv pe termen lung.

Reinsalu, aflat acum la a doua perioadă ca ministru de Externe al Estoniei, a declarat pentru Newsweek că angajamentul NATO față de politica sa de „uși deschise” și eventuala aderare a Ucrainei este „departe de a fi suficient”.

„Dacă spunem că în practică nu vom vedea Ucraina ca membru al NATO după acest război, ar însemna că ne este frică – sau prezicem că – Rusia va ataca din nou și apoi țările NATO vor fi implicate într-un război mondial, sau cel puțin un război pe continentul european”, a spus Reinsalu.

„Acest lucru înseamnă deja să admitem că războiul pe scară largă se va repeta. Și acesta este ceva care cred că este foarte periculos din perspectiva noastră, că deja admitem că nu am îmblânzit [pericolul] sau nu cunoaștem rezultatul războiului actual”.

Pentagonul, o nouă evaluare: Putin nu mai poate câștiga în Ucraina în urma unei situații apărute

Kievul nu a renunțat niciodată la obiectivul de aderare la NATO, o ambiție care este consacrată în constituția națională și are niveluri record de sprijin în rândul alegătorilor ucraineni.

NATO nu va permite aderarea Ucrainei în mijlocul unui război. Oficialii ucraineni au propus Pactul de Securitate de la Kiev ca un aranjament interimar prin care națiunile NATO pot ajuta mai bine țara evitând în același timp conflictul direct cu Rusia. Dar biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că acest lucru nu este destinat să înlocuiască calitatea de membru deplin la NATO.

Săptămâna trecută Marea Britanie, Franța și Germania au propus un pact de securitate tripartit cu Ucraina în locul aderării la NATO. Se pare că planul ar permite trimiterea de arme avansate NATO în Ucraina, dar nu ar oferi Kievului protecție conform clauzei de apărare colectivă a articolului cinci din tratatul Alianței și nici nu va disloca trupe NATO pe teritoriul ucrainean.

„Sincer, singura garanție, cu excepția aderării Ucrainei la NATO, ar fi livrarea de arme nucleare Kievului”, a spus Reinsalu, subliniind că o astfel de mișcare este imposibilă și indezirabilă, având în vedere angajamentele de antiproliferare ale puterilor nucleare din NATO.

Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat luni, 22 aprilie, că sprijinul SUA, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă...
#ministru Externe, #Ucraina aderare NATO, #Ucraina NATO, #alianta nato, #razboi Rusia, #razboi Ucraina, #arme nucleare , #Razboi Ucraina