Cine sunt cei doi liberali vizați să preia șefia Ministerului Cercetării şi Digitalizării: un IT-st biker și un întreprinzător privat

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 03:05
6240 citiri
Cine sunt cei doi liberali vizați să preia șefia Ministerului Cercetării şi Digitalizării: un IT-st biker și un întreprinzător privat
Cele două propuneri PNL pentru ministerul lăsat vacant de Florin Roman FOTO colaj Ziare.com / Facebook

PNL se reunește marți, 11 ianuarie, de la ora 15.00 într-o ședință a Biroului Politic Național (BPN) în care se va decide propunerea partidului pentru funcția de ministru al Cercetării și Digitalizării. Principalii favoriți sunt Sabin Sărmaş, şeful Comisiei de IT din Camera Deputaților și Iulian Popescu, actual secretar de stat în minister.

Conform unor surse Ziare.com, cea mai mare șansă de a ocupa șefia ministerului o are deputatul Sabin Sărmaș, actual președinte al Comisiei de tehnologia informației de la Cameră. Acesta este susținut de către liderii PNL din Cluj, în frunte cu Emil Boc.

În vârstă de 35 de ani, Sărmaș a urmat cursurile Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în perioada 2004-2009, devenind inginer diplomat în telecomunicațiii, iar apoi a urmat cursurile doctorale în telecomunicații ale aceleiași universități.

Din 2012, Sabin Sărmaș a fost implicat într-o serie de proiecte de digitalizare din diverse industrii precum HoReCa, mass-media, turism, tineret și cultură, iar în 2016 a fondat compania de servicii de software development, Cicada Technologies, fiind administrator până în 2018.

Între 2016 și 2020 liberalul a mai fost consilier local în municipiul Cluj-Napoca, iar în 2019 ajunge președinte al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), pus în funcție de fostul lider PNL Ludovic Orban și este eliberat din funcție, la cerere, de către noul premier Florin Cîțu. La Congresul liberalilor din septembrie anul trecut, Sărmaș l-a sprijinit pe Ludovic Orban.

Conform declarației de avere publicate pe site-ul Camerei, Sărmaș deține trei terenuri agricole și unul forestier în comuna Runcu Salvei, județul Bistrița-Năsăud, un apartament și o casă de locuit primită moștenire în 2021. Sărmaș nu are mașină dar are două motoare, un Harley Davidson din 1997 câștigat la un concurs și un Suzuki cumpărat în 2013. Conturile bancare ale liberalului lipsesc din declarația de avere, deși a avut mai multe venituri substanțiale precum indemnizația de parlamentar, care i-a adus până la jumătatea anului trecut peste 4.000 de lei, la care se adaugă salariul de peste 120.000 de lei de la ADR. La acești bani se mai adaugă încă 14.400 de lei din închiriere, fără să se dea alte detalii.

Conform unui interviu pentru PressOne, Sărmaș are legături de rudenie cu ministrul Apărării Vasile Dîncu. „El e rudă cu mama mea, verişor de gradul al treilea sau ceva de genul ăsta. Nici vorbă că aş fi eu nepotul lui, cum se tot vehiculează. Practic, a copilărit cu mama, ei sunt nişte verişori îndepărtaţi, e un decalaj de generaţie acolo”, explica la începutul anului trecut liberalul.

Cea de-al doilea nume luat în calcul de către liberali este Iulian Popescu, actual secretar de stat în Ministerul Cercetării, și un apropiat al lui secretarului general al PNL Dan Vîlceanu. Iulian Popescu a mai fost promovat de Vîlceanu și la alegerile locale din 2020, când a candidat pentru o funcție de președinte al Consiliului Județean Gorj.

În februarie anul trecut, premierul de atunci, Florin Cîțu, îl numea pe Iulian Popescu în funcția de consilier de stat în Cancelaria primului ministru, unde s-a ocupat cu coordonarea procesului de digitalizare a administrației.

Anterior, liberalul a lucrat timp de 16 ani ca întreprinzător privat, în special în domeniul IT. A derulat proiecte pentru atragerea fondurilor europene în zona de antreprenoriat, start-up-uri, și educație. A fost membru în Consiliul de supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.

Fostul ministru al Cercetării, Florin Roman, a anunţat, pe 15 decembrie, că a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în urma acuzaţiilor de plagiat şi în urma informaţiilor eronate din CV-ul său oficial.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#Ministerul Digitalizarii, #PNL, #coalitie de guvernare, #Florin Citu PNL, #Florin Roman PNL , #stiri PNL