Cum arată evoluția ministerelor din România. În ce guvern a avut țara noastră 30 de miniștri diferiți

Luni, 22 Mai 2023, ora 03:25
3478 citiri
Cum arată evoluția ministerelor din România. În ce guvern a avut țara noastră 30 de miniștri diferiți
De-a lungul guvernărilor PSD, numărul de ministere a crescut mereu FOTO / Guvernul României

După ce coaliția PSD-PNL a mărit numărul de ministere, acum, cele două partide, s-au pus de acord asupra reducerii numărului de portofolii, cu patru mai multe față de guvernarea Orban.

Atât liderul PSD Marcel Ciolacu, cât și șeful PNL Nicolae Ciucă au anunțat săptămâna trecută, la finalul întâlnirilor conducerii celor două partide, că au primit mandat în interiorul formațiunii pe care o conduc să reducă numărul de ministere și al secretarilor de stat. Marcel Ciolacu a subliniat marți că în Consiliul Politic Naţional al partidului a primit mandat la negocierile cu liberalii pentru reducerea numărul de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale.

„Dorim oamenii potriviţi la locurile potrivite. Nu m-am născut preşedinte al PSD, nu m-am născut politician sau preşedinte al Camerei. Eu când m-am născut, m-am născut român şi cred că trebuie să avem o abordare mult mai responsabilă în ceea ce priveşte noul Guvern. (...) Colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale. Decizia este că Guvernul viitor va avea mai puţine ministere”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Un mesaj asemănător a venit și din partea liderului PNL Nicolae Ciucă.

„Mandatul are două elemente principale şi anume menţinerea în protocolul semnat în 2021 şi desigur orice ieşire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, iar decizia noastră discutată de mai mult timp în partid este reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat. (...) Sunt în total 154 de secretari de stat. Reducerea oricum trebuie să fie substanţială, astfel încât să asigure funcţionarea fiecărui minister”, a relatat Nicolae Ciucă.

Cum a arătat dimensiunea vechilor guverne

În prezent, guvernul condus de Nicolae Ciucă are 22 de ministere, cu 2 mai multe față de executivul condus de către Florin Cîțu din decembrie 2021 până în noiembrie 2022 (20 de ministere) și cu patru mai mult față de guvernul Orban din noiembrie 2019 - decembrie 2020 (18 ministere).

Guvernul Ciucă nu este nici cel mai stufos, dar nici cel mai subțire Executiv. Primul guvern de după 1989 a fost condus de către Petre Roman și avea 28 de miniștri, și 4 vicepremieri. Cu toate astea, după o reformă numărul ministerelor a fost redus la 21. Numărul ministerelor s-a redus și mai mult în următorul guvern, cel condus de către Theodor Stolojan între octombrie 1991 și noiembrie 1992 (19 portofolii), însă a revenit la 25 de ministere în executivul condus de către Victor Ciorbea (decembrie 1996 - martie 1998).

După ce politicienii au dat semne că vor să reducă iar numărul de ministere, mai întâi la 23 în mandatul lui Radu Vasile, iar apoi 20 în guvernul Isărescu, portofoliile de ministru au crescut la cel mai mare nivel din istoria țării - 30, în guvernul condus de către Adrian Năstase (decembrie 2000 - decembrie 2004). După cel mai mare număr de ministere, a urmat o scădere până la cel mai mic număr. Aceasta a început cu guvernul Tăriceanu (decembrie 2004 - decembrie 2008) când au fost 24 de ministere, urmând guvernul Boc (decembrie 2008 - februarie 2012) când au fost 17 portofolii și sfârșind cu scurtul executiv condus de Mihai Răzvan Ungureanu (februarie 2012 - mai 2012) când România a avut cel mai mic număr de ministere într-un guvern - 16.

Venirea social-democraților la putere s-a tradus cu o revenire la supradimensionarea guvernului. Între 2012 și 2015, în timpul guvernului Ponta, executivul a avut 21 de miniștri. Tot atâtea a avut și executivul condus de către Dacian Cioloș, într-un mandat scurt până la alegerile din 2016 câștigate PSD-ALDE. A urmat astfel guvernul Grindeanu (ianuarie 2017 - iunie 2017) care a crescut numărul de ministere la 28. După ce social-democrații și-au dat jos propriul premier, aceștia au crescut din nou numărul de portofolii în mandatul lui Mihai Tudose (iunie 2017 - ianuarie 2018), acestea ajungând la 28, amintind de epoca Năstase. Numărul s-a păstrat și în timpul guvernării Dăncilă (ianuarie 2018 - noiembrie 2019). După ce guvernul PSD-ALDE a căzut prin moțiune de cenzură, noul Executiv condus de Ludovic Orban a redus numărul de miniștri cu zece, fiind cea mai drastică scădere a acestui număr.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ministere, #numar ministere, #guvern, #Guvernul Romaniei , #guvern