Ucraina a devenit cel mai mare câmp minat din lume. Cum va afecta ofensiva ucraineană câmpurile uriașe de mine amplasate de ruși

Autor: N.G.
Miercuri, 31 Mai 2023, ora 22:30
2787 citiri
Ucraina a devenit cel mai mare câmp minat din lume. Cum va afecta ofensiva ucraineană câmpurile uriașe de mine amplasate de ruși
Mine descoperite de soldați ucraineni FOTO Twitter

Când forțele ucrainene își vor lansa contraofensiva mult așteptată în această vară, se vor confrunta cu mai multe linii de fortificații rusești care se întind pe sute de kilometri de la Marea Neagră până la granița de nord a Ucrainei.

Pericolele militare includ tranșee și obstacole antitanc, dar soldații ruși au fost, de asemenea, ocupați cu amplasarea a mii de mine terestre.

"Ceea ce vedem este pur și simplu la nivel industrial... o minare industrială", a declarat Michael Newton, șeful programului pentru Ucraina al organizației de deminare HALO Trust.

Dincolo de provocarea militară pe care o reprezintă pentru trupele ucrainene care avansează, câmpurile minate rusești vor provoca probabil sute de morți în rândul civililor și vor necesita miliarde de dolari pentru a fi îndepărtate în siguranță în următorii ani, au declarat experții pentru The Moscow Times.

Rusia folosește un amestec de mine antitanc și antipersonal, potrivit unui raport al Institutului Regal Britanic al Serviciilor Unite publicat la începutul acestei luni.

Minele sunt parte integrantă a fortificațiilor defensive precum cele din zonele ocupate de Rusia în sudul și estul Ucrainei, care sunt de obicei concepute pentru a canaliza infanteria care avansează în poziții care îi lasă vulnerabili la contraatacuri și baraje de artilerie.

Soldat ucrainean în timpul activității de deminare FOTO Twitter

"Îi folosim pentru a mina anumite intersecții, pentru a ne acoperi trupele pe flancuri, astfel încât inamicul să nu pătrundă", a declarat un soldat rus într-un videoclip postat pe Telegram de Ministerul rus al Apărării săptămâna trecută. Minele folosite variază de la TM-62, care detonează sub greutatea unui vehicul care trece, până la modelul avansat PTKM-1R, care folosește senzori pentru a detecta și a lansa o submuniție pe vehicule.

Peste 40% din teritoriul Ucrainei, contaminat cu mine

Human Rights Watch a documentat utilizarea a peste o duzină de tipuri diferite de mine în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, anul trecut. Printre acestea se numără minele antipersonal lansate cu rachete interzise - cunoscute și sub numele de "mine fluture" - despre care organizația susține că au fost desfășurate de Ucraina.

Spre deosebire de Rusia, Ucraina este unul dintre cele 164 de state care au ratificat Tratatul de la Ottawa din 1997, care urmărește să elimine utilizarea minelor antipersonal. Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat în ianuarie că Rusia a creat în Ucraina "cel mai mare câmp minat din lume", susținând că peste 40% din teritoriul țării este contaminat cu mine. Este cunoscut faptul că minele terestre sunt greu de găsit - fie de către soldații de pe teren, fie de către analiștii care privesc imaginile din satelit.

Cu toate acestea, experții au declarat pentru The Moscow Times că Rusia a desfășurat aproape cu siguranță mine alături de "dinți de dragon" din beton, "arici" din fier, sârmă ghimpată, tranșee și șanțuri în rețeaua sa masivă de fortificații defensive.

"Ai pierde mult din scopul și utilitatea acestor fortificații dacă nu le-ai combina cu câmpuri de mine", a declarat Pasi Paroinen, un analist open-source afiliat la grupul finlandez Black Bird Group.

Probabil că au fost amplasate mine peste tot în jurul pozițiilor defensive ale Rusiei, care sunt deosebit de dense în sudul Ucrainei, unde mulți cred că forțele Kievului vor încerca să realizeze o breșă. Pe baza analizei sale, Paroinen a declarat că se pare că Rusia a început să construiască fortificații mai departe de linia frontului și a apropiat treptat construcțiile pe măsură ce a trecut timpul.

Un expert ucrainean în neutralizarea munițiilor explozive care lucrează în estul Ucrainei a declarat pentru The Moscow Times că vede mine "aproape peste tot, în grădini de legume, case, câmpuri". "Multe capcane au fost amplasate în clădirile administrative și în casele din teritoriile dezocupate", a scris el într-un mesaj.

Cel puțin 271 de persoane au fost ucise și peste 500 au fost rănite de mine și alte ”rămășițe explozive de război” de când Kremlinul a ordonat intrarea tancurilor în Ucraina anul trecut, a anunțat Organizația Națiunilor Unite la începutul acestei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
După invazia Rusiei din Ucraina începută în urmă cu peste 780 de zile, statele occidentale au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i micșora capacitatea de război. Putin și-a pus...
#mine, #razboi Ucraina, #deminare, #ofensiva ucraina , #Razboi Ucraina