Ucraina a devenit cel mai întins câmp minat din lume: suprafața compromisă, mai mare decât Marea Britanie. "Va fi nevoie de decenii pentru a le neutraliza"

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 11:29
2627 citiri
Ucraina a devenit cel mai întins câmp minat din lume: suprafața compromisă, mai mare decât Marea Britanie. "Va fi nevoie de decenii pentru a le neutraliza"
Geniști ucraineni pe un câmp minat lăsat în urmă de soldații ruși FOTO Hepta

La aproape un an de la debutul invaziei Rusiei, premierul ucrainean Denîş Şmîhal întocmește un bilanț teribil: războiul a dus la crearea unui câmp minat pe care îl estimează la 250.000. kilometri pătrați.

„În prezent este cel mai mare câmp minat din lume. Nu numai că îngreunează deplasarea oamenilor, dar provoacă și perturbări majore în agricultură, care este una dintre principalele noastre industrii”, a declarat Şmîhal pentru agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Potrivit estimărilor oficialului de la Kiev, zonele minate în Ucraina reprezintă o suprafață mai mare decât cea a peninsulei Coreene (aproximativ 221.000 km2) sau a Regatului Unit al Marii Britanii (aproximativ 244.000 km2).

În august, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Statele Unite vor acorda un ajutor de 89 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să distrugă minele antipersonal puse de soldații ruși înainte de retragerea acestora, în martie, în zonele locuite din nordul țării.

La 30 decembrie, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat o donație de peste „1.000 de detectoare de metale Vallon” și „100 de truse de dezarmare a bombelor”, sau kituri de explozie, pentru „a ajuta la curățarea câmpurilor de mine” și pentru a asigura securitatea teritoriilor „recuperate”, arată Le Monde.

Experții internaționali care au analizat situația au decretat, la comun cu omologii ucraineni, despre minele lăsate în urmă de ruși că "va fi nevoie de decenii pentru a le neutraliza".

Milioane de mine

Rusia a folosit cel puțin șapte tipuri de fragmentare antipersonal și mine explozive de la invadarea Ucrainei, arată raportul Landmine & Cluster Munition Monitor 2022, publicat în noiembrie 2022. Este o „situație fără precedent, în care o țară care nu este încă parte la tratat folosește arma pe teritoriul unui stat parte”, arată raport, care măsoară punerea în aplicare a convenției privind interzicerea minelor antipersonal din 1997 (sau Tratatul de la Ottawa).

Folosirea de către Rusia – țara cu cel mai mare stoc de mine antipersonal din lume (26,5 milioane, conform Landmine Monitor) – a unor astfel de arme în Ucraina a fost condamnată ferm de diverse țări. Șase dintre tipurile de mine sunt fragmentare (MOB, MON-50, MON-100, OZM-72, POM-2/POM-2R și POM-3). Rusia folosește și mine explozive (PMN-4). Toate au fost produse de Rusia sau URSS, potrivit raportului.

Numărul victimelor civile înregistrate în Ucraina ca urmare a exploziei minelor, în primele nouă luni din 2022, a fost de 277. Este de aproape cinci ori mai mare decât numărul victimelor înregistrate în 2021 (58), potrivit aceluiași raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#mine ucraina, #campuri minate ucraina, #suprafata mine ucraina , #Ucraina