105 minciuni cu care Rusia a otrăvit Europa în ultimul an. Cum susțin neintenționat mari firme miturile despre invadarea Ucrainei

Marti, 21 Februarie 2023, ora 15:16
3866 citiri
105 minciuni cu care Rusia a otrăvit Europa în ultimul an. Cum susțin neintenționat mari firme miturile despre invadarea Ucrainei
Mașina de propagandă a Rusiei a diseminat inclusiv falsul că masacrul comis de Rusia în proximitatea Kievului ar fi fost înscenat FOTO Hepta

Portalul NewsGuard, unul dintre cele mai reputate întreprinderi la nivelul mondial pentru identificarea știrilor false, a publicat un raport despre narațiunile false diseminate de Rusia în ultimul an.

De când a început războiul Rusia-Ucraina în urmă cu un an, echipa de jurnaliști ai NewsGuard a dezmințit 105 narațiuni false legate de război și a identificat 358 de site-uri web de știri și informații din vestul Europei care răspândesc aceste mituri.

O selecție a celor 105 mituri și dezmințirile lor este disponibilă pe pagina de internet a Centrului de monitorizare a dezinformării Rusia-Ucraina, pe care NewsGuard îl actualizează în limbile engleză, italiană, franceză și germană de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Printre poveștile cele mai sinistre care au otrăvit mințile a zeci de milioane de oameni se numără:

- Rusia nu fură cereale din Ucraina și nici nu blochează transporturile pe mare, așa cum i-a cerut Occidentul;

- Masacrul civililor din Bucha, Ucraina, a fost regizat;

- Nazismul este răspândit în politica și societatea ucraineană, susținut de autoritățile de la Kiev;

- SUA au o rețea de laboratoare de arme biologice în Europa de Est;

- Locuitorii vorbitori de limbă rusă din Donbas sunt supuși genocidului.

Specialiștii NewsGuard explică, pe site-ul menționat mai sus, care este geneza fiecărei dintre cele 105 narațiuni răspândite de site-urile proruse și de ce sunt false.

"Ritmul descoperirii dezinformării cu privire la acestea site-uri web este în creștere: numai în ultimele patru luni, NewsGuard a dezmințit 36 de mituri și a identificat 94 de site-uri web noi care răspândesc narațiuni false despre război, la nivel mondial.

Guvernele din Occident, inclusiv Ucraina, prin Centrul său de Combatere a Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, și Comandamentul Cibernetic al Pentagonului au autorizat accesul deplin la narațiunile false și la actorii maligni pe care analiștii NewsGuard i-au descoperit", arată sursa citată.

Cele mai multe narațiuni false fie dezavuează presupusele atrocități și alte abuzuri ale Rusiei în Ucraina, fie demonizează ucrainenii. În ultimele săptămâni, NewsGuard a identificat mituri care încearcă să exagereze succesul militar al Rusiei în Ucraina; să afirme că trupele NATO luptă în Ucraina; să sugereze că guvernul Regatului Unit nu mai primește refugiații ucraineni.

Fiecare dintre cele 358 de site-uri din Centrul de urmărire a dezinformării Rusia-Ucraina al NewsGuard a răspândit cel puțin unul dintre cele 105 mituri despre război enumerate în tracker. Acest număr depășește cu mult câteva site-uri pe care platformele digitale precum Google, Facebook, Twitter și TikTok le-au sancționat la începutul invaziei, așa cum prevede reglementările europene.

Aceste platforme digitale au anunțat măsuri temporare în unele țări împotriva puținelor agenții rusești de propagandă cunoscute precum RT și Sputnik News, numai după ce Uniunea Europeană a interzis distribuirea sau sprijinul publicitar pentru aceste site-uri de propagandă finanțate și operate de Kremlin.

Cele mai importante mărci occidentale finanțează neintenționat mașina de război rusească și pe cea de dezinformare

"Aproape o treime dintre site-urile web pe care NewsGuard le-a identificat ca răspândind dezinformare despre război — 112 — continuă să obțină venituri din publicitate programatică, multe plasate în numele mărcilor de vârf fără știrea sau intenția lor. Dintre aceste 112 site-uri web, 41 de site-uri oferă publicitate programatică plasată de software-ul oferit de Google, care operează cea mai mare platformă de cerere care oferă publicitate grafică pentru cele mai mari mărci din lume. Sistemul opac de publicitate programatică înseamnă că mărcile nu au idee că reclamele lor sunt plasate pe site-uri web de dezinformare.

De exemplu, Google continuă să livreze reclame către Pravda, un site web pro-Kremlin care operează în mai multe limbi și este deținut de un aliat politic al lui Vladimir Putin. Printre cele mai importante narațiuni false pe care analiștii NewsGuard le-au identificat pe Pravda se numără faptul că SUA dezvoltă arme biologice pentru a fi folosite împotriva etnicilor ruși, că oficialii ucraineni au cumpărat proprietăți de milioane de dolari în Elveția și că armata ucraineană a vândut Rusiei sisteme de artilerie de fabricație franceză.

Câteva dintre mărcile ale căror reclame analiștii NewsGuard le-au identificat pe Pravda în ultimele opt luni, susținând financiar dezinformarea: Hertz, Sotheby’s, Petco, Lending Tree, Cars.com, AAA, Norton, Toshiba și Google.

Multe alte mărci au apărut pe celelalte 111 site-uri care promovează dezinformarea despre război. În total, sute de mărci occidentale susțin neintenționat dezinformarea rusă prin publicitate.

Acest suport publicitar pentru distribuitorii de dezinformări rusești continuă cu încălcarea Codului de practici privind dezinformarea al Comisiei Europene, care a fost revizuit în iunie 2022.

Acesta solicită agenților de publicitate și companiilor de tehnologie publicitară să elimine reclamele de pe site-urile web care sunt editori persistenți de dezinformare rusă, cum ar fi cele pe care NewsGuard le-a identificat în Centrul său de urmărire a dezinformării Rusia-Ucraina. Semnatarii codului includ platformele digitale, mai multe companii de tehnologie publicitară și NewsGuard.

„La un an după ce Rusia a invadat Ucraina, Kremlinul continuă să încerce să încurce și să convingă publicul din întreaga lume prin campania sa necruțătoare de dezinformare. Caracteristicile izbitoare ale campaniei au fost volumul total al afirmațiilor false și sursele care le-au răspândit, precum și temele recurente ale narațiunilor false”, a declarat Steven Brill, co-CEO al NewsGuard.

„Guvernul Putin se bazează pe un amestec de surse media oficiale de stat, site-uri web și conturi anonime și alte metode pentru a distribui mituri menite să promoveze interesele Rusiei și să-și submineze adversarii. Vom continua să urmărim cele mai importante mituri pe măsură ce sunt lansate și vom continua să identificăm și să evaluăm site-urile web care publică falsități de propagandă”, a adăugat Brill.

„Guvernul Putin a profitat din plin de eșecul principalelor platforme digitale din Silicon Valley de a-și asuma responsabilitatea pentru mărcile de "știri" pe care le promovează în produsele lor”, a declarat Gordon Crovitz, co-CEO al NewsGuard.

„Dincolo de a induce cititorii în eroare, agenții de publicitate sunt de înțeles șocați să afle că Google și alți furnizori de tehnologie publicitară își livrează reclamele pe site-uri care susțin dezinformarea lui Putin, punând în pericol siguranța mărcii lor, în timp ce subvenționează eforturile de propagandă rusă.”", se mai arată în raportul NewsGuard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#minciuni rusia, #falsuri razboi, #prigojin, #newsguard , #invazie ucraina