Doi marinari SUA în arest după ce ar fi trimis date militare secrete ofițerilor de informații chinezi

Vineri, 04 August 2023, ora 08:11
1880 citiri
Doi marinari SUA în arest după ce ar fi trimis date militare secrete ofițerilor de informații chinezi
Militari americani FOTO / Twitter World

Doi marinari ai Marinei SUA au fost inculpaţi şi arestaţi pentru că ar fi trimis informaţii militare sensibile ale Statelor Unite ofiţerilor de informaţii chinezi, relatează CNN,

Unul dintre marinari, Jinchao Wei, a fost arestat miercuri, când a sosit la Baza Navală San Diego, potrivit unui comunicat publicat joi de procurorul SUA pentru Districtul de Sud al Californiei. Baza este una dintre cele mai mari instalaţii ale marinei din Pacific.

Celălalt marinar care a fost arestat, subofiţerul Wenheng Zhao, lucra la baza navală Port Hueneme din California.

Rechizitoriul împotriva lui Wei a fost făcut public joi şi este separat de acuzaţiile împotriva lui Zhao.

„Acuzaţiile demonstrează hotărârea (Republicii Populare Chineze) de a obţine prin orice mijloace informaţii care sunt esenţiale pentru apărarea noastră naţională, astfel încât să poată fi folosite în avantajul lor”, a declarat Matt Olson, procurorul general adjunct al Departamentului de Justiţie pentru securitate naţională. într-o conferinţă de presă joi.

Procurorii spun că Wei, care a lucrat pe USS Essex, ar fi intrat într-o relaţie cu un ofiţer de informaţii chinez începând cu februarie 2022. El era printre inginerii responsabili de operarea, întreţinerea şi repararea echipamentului navei.

Ca parte a acestui presupus aranjament, Wei a trimis ofiţerului chinez fotografii şi videoclipuri ale Essex şi ale altor nave marine, precum şi zeci de manuale tehnice şi mecanice referitoare la configuraţia navelor şi la sistemele de armament. În schimb, Wei ar fi primit mii de dolari.

Rechizitoriul indică faptul că Wei a primit cetăţenia americană în această perioadă, ofiţerul chinez de informaţii l-a felicitat pe Wei pentru că a primit cetăţenia pe 18 mai 2022.

O mare parte din informaţiile pe care Wei le-a trimis ofiţerului chinez au fost stocate pe sisteme informatice ale Marinei cu acces restricţionat pe care Wei a putut să le acceseze deoarece avea autorizaţie de securitate.

Între timp, rechizitoriul împotriva lui Zhao susţine că, între august 2021 şi mai 2023, Zhao a furnizat informaţii militare sensibile ale SUA – inclusiv planuri operaţionale pentru un exerciţiu militar major în Indo-Pacific – unei persoane care se dădea drept cercetător economic maritim. Acea persoană era de fapt un ofiţer de informaţii chinez, se arată în rechizitoriu.

Zhao, care era responsabil pentru instalarea, repararea şi întreţinerea echipamentelor electrice pe instalaţiile militare americane, a avut şi o autorizaţie de securitate, spun procurorii, şi ar fi făcut fotografii cu monitoare care afişau „ordinele operaţionale ale exerciţiilor de antrenament militar” şi le-a oferit ofiţerului.

El ar fi transmis, de asemenea, fotografii cu schiţe şi diagrame ale unui sistem radar american de la o bază militară din Okinawa, Japonia, spun procurorii. Aceste documente au fost marcate neclasificate/numai pentru uz oficial, dar procurorii spun că, ca parte a îndatoririlor sale oficiale, Zhao „a fost obligat să protejeze informaţiile neclasificate controlate şi informaţiile legate de securitatea operaţională a Marinei”. El a fost, de asemenea, obligat să raporteze incidente suspecte, se arată în dosarul instanţei.

În schimb, Zhao a primit aproximativ 15.000 de dolari de la ofiţer, susţin procurorii.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Candidata ecologistă la Casa Albă, arestată la o manifestaţie propalestiniană. „Apărând poporul american care vrea să pună capăt acestui genocid”
Candidata ecologistă la Casa Albă, arestată la o manifestaţie propalestiniană. „Apărând poporul american care vrea să pună capăt acestui genocid”
Candidata Partidului Verde Jill Stein a fost arestată la o manifestaţie propalestiniană în campusul Universităţii Washington, la St Louis, în Missouri, unde poliţia a arestat sâmbătă 80...
#militari SUA, #arest, #SUA, #informatii secrete, #China , #SUA