Ce a vorbit Klaus Iohannis cu Joe Biden în ”scurta discuție” de la summitul NATO: ”Un anunț foarte, foarte bun pentru noi”

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 19:49 7556 citiri
Joe Biden și Klaus Iohannis la Summitul NATO de la Madrid FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Summit-ul NATO de la Madrid, a anunțat miercuri, 29 iunie, că a avut o scurtă discuție cu liderul SUA, Joe Biden, despre creşterea prezenţei americane în România.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunţat într-o discuţie cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intenţia de suplimentare a forţelor americane din Europa.

”Aici, în Spania, vom colabora cu Aliatul nostru pentru a creşte numărul distrugătoarelor marinei americane staţionate în Baza Navală Rota de la patru la şase distrugătoare. În Polonia, vom stabili un cartier general permanent pentru Corpul 5 al Armatei SUA şi - vom consolida interoperabilitatea dintre SUA şi NATO pe întregul flanc estic. Vom menţine o brigadă rotativă suplimentară - care este de 3.000 de luptători şi încă 2.000 de angajaţi - echipă de luptă aici, în Europa, cu cartierul general în România”, a spus Biden.

”Am avut o scurtă discuţie cu preşedintele Biden şi tema principală a fost, în mod natural, creşterea prezenţei americane în România şi implicit în regiune”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a transmis că anunţul preşedintelui Biden referitor la prezenţa suplimentară americană în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă în ţara noastră, înseamnă că pe parcurs se va constitui o brigadă, care va fi condusă de la acest comandament, iar detaliile tehnice urmează să fie negociate în următoarele săptămâni, între diplomaţi şi militari, pentru a vedea în ce orizont de timp de încadrăm.

”Mi se pare foarte important că există această intenţie declarată de preşedintele SUA de a suplimenta semnificativ prezenţa americană în România, de a veni până la nivel de brigadă cu această prezenţă”, a mai afirmat Klaus Iohannis, la summit, adăugând că anunţul este ”foarte, foarte bun pentru noi”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News