Miliardarul care încă urmează sfatul dat de tatăl său la vârsta de 14 ani: "Mă ajută să trăiesc așa cum am vrut"

Joi, 29 Februarie 2024, ora 22:10
6472 citiri
Miliardarul care încă urmează sfatul dat de tatăl său la vârsta de 14 ani: "Mă ajută să trăiesc așa cum am vrut"
Miliardarul Mark Cuban FOTO captură YouTube

Miliardarul Mark Cuban și-a construit cariera urmând sfatul pe care i l-a dat tatăl său la vârsta de 14 ani: timpul este cel mai valoros activ al tău.

Pe parcursul unei mari părți a copilăriei sale, tatăl său, Norton, lucra 60 de ore pe săptămână pentru o companie care tapița mașini în afara orașului Pittsburgh, a declarat Cuban pentru CNBC Make It. Uneori, tatăl său îl lua cu el să măture podelele - și, în mod specific, să-i arate limitele când lucrezi pentru altcineva.

"Acest timp nu a fost petrecut pentru a învăța despre ceea ce făcea tatăl meu, ci pentru a înțelege că jobul său nu avea viitor", spune Cuban, în vârstă de 65 de ani. "Timpul său nu i-a aparținut niciodată... el dorea să creez propriul meu drum."

Lecția l-a motivat pe Cuban să prioritizeze oportunitățile antreprenoriale în loc să caute locuri de muncă bine plătite.

"Voiam să câștig suficienți bani astfel încât să nu fiu nevoit să răspund nimănui altcuiva", a spus Cuban într-un MasterClass lansat săptămâna trecută. "Să pot să-mi fac propriul program și să trăiesc viața așa cum doream."

Timpul înaintea banilor

La vârsta de 12 ani, tatăl său i-a spus că dacă vrea pantofi sport noi, va trebui să economisească. Așa că a cumpărat cutii de saci de gunoi de 3 dolari de la un prieten și le-a vândut vecinilor pentru 6 dolari, a povestit Cuban pentru revista GQ în 2022.

Cuban a avut cel puțin alte două afaceri mici, vânzând mărci poștale și monede, înainte de a absolvi liceul. În timp ce era la Universitatea din Indiana, el percepea 25 de dolari pe oră pentru a preda lecții de dans disco. A adunat banii respectivi, proveniți din alte afaceri mici, pentru a deschide un bar cu un prieten.

După ce Cuban a absolvit și barul a fost închis din cauza consumului de alcool la vârste fragede, s-a mutat în Dallas, unde - după ce a lucrat pentru un comerciant de software PC timp de nouă luni - în cele din urmă a deschis prima sa companie, MicroSolutions.

El a vândut MicroSolutions către CompuServe pentru 6 milioane de dolari în 1990. "Ceea ce mi-a cumpărat a fost libertatea", a spus Cuban pentru GQ.

Obiceiul lui Cuban de a economisi timp la trimiterea de e-mailuri

Cuban a devenit miliardar patru ani mai târziu, când următoarea sa companie, Broadcast.com, a fost achiziționată de Yahoo pentru 5,7 miliarde de dolari în acțiuni în 1999. Astăzi, el își împarte timpul între familia sa, ajutând la conducerea echipei de baschet NBA Dallas Mavericks - pe care o co-deține -, aparițiile sale la emisiunea "Shark Tank" de la ABC și conducerea companiei sale farmaceutice, Cost Plus Drugs.

Sfatul tatălui său este încă prezent în viața sa. În fiecare dimineață, Cuban se trezește și petrece o oră răspunzând la e-mailuri pe telefonul său, a spus el comedianului Trevor Noah într-un episod recent al podcastului "What Now?". Munca sa și comunicările media trec prin e-mailul său, astfel încât să poată elimina apelurile telefonice care irosesc timpul, a remarcat el.

"Întreaga valoare când te afli în această poziție constă în capacitatea de a-ți controla timpul", a spus Cuban. "Este singurul activ pe care nu îl poți controla [în locurile de muncă obișnuite]".

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#miliardar, #sfat, #Tata, #timp , #stiri magazin