Costoiu, in SUA, la un forum in domeniul spatial: Participam la un program de explorare a planetei Marte

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 20:35
1567 citiri
Costoiu, in SUA, la un forum in domeniul spatial: Participam la un program de explorare a planetei Marte
Foto: citynews.ro

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, va participa in perioada 6-14 ianuarie la Forumul International pentru Explorare Spatiala (ISEF), care va avea loc in SUA.

La evenimentul care se va desfasura la Washington, ministrul va prezenta implicarea Romaniei in domeniul cercetarii spatiale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

In comunicat se mentioneaza si implicarea Romaniei in mai multe programe spatiale.

"Evenimentul este organizat de Academia Internationala de Astronautica (IAA), in prelungirea Dialogului international la nivel inalt privind Explorarea Spatiala (noiembrie 2011, Italia) si in virtutea consensului international pentru continuarea procesului de consolidare a cooperarii globale privind explorarea spatiala in beneficiul umanitatii", se precizeaza in comunicat.

Mandatul delegatiei Romaniei, condusa de ministrul delegat Mihnea Costoiu, il constituie prezentarea activitatilor derulate la nivel national in domeniul cercetarii spatiale.

"Urmare a participarii la Consiliul Agentiei Spatiale Europene (ESA) din 2012, Romania a fost cooptata in programele optionale ESA de explorare spatiala si va participa la Programul Mars Robotic Exploration Preparation (MREP), destinat pregatirii viitoarei contributii a Europei la explorarea internationala a planetei Marte.

De asemenea, Romania, ca stat membru ESA, va fi implicata si in programul de explorare spatiala ExoMars, al carui scop este identificarea formelor de viata trecute si prezente pe planeta Marte", arata oficialii din minister.

In acelasi context, va fi prezentata si contributia Romaniei in cadrul grupului de actiune al Comitetului Natiunilor Unite pentru Utilizari Pasnice ale Spatiului Extraatmosferic (UN-COPUOS) pentru coordonarea eforturilor globale privind Near Earth Objects (NEO), dar si sustinerea nationala a domeniului spatial si a explorarii spatiale.

Costoiu se va intalni si cu membrii diasporei stiintifice romanesti din universitatile din zona Washington.

Scoala in limba romana in Oregon

Ministrul delegat Mihnea Costoiu se va intalni si cu reprezentantii Centrului Cultural Roman din Portland (Oregon) pentru a discuta printre altele proiectul infiintarii unei scoli in limba romana.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Mihnea Costoiu forum spatial SUA, #Romania programe spatiale, #Romania explorare Marte, #scoala limba romana Oregon , #ministru delegat