Ridica-te, Gheorghe! (Opinii)

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 14:58
9221 citiri
Ridica-te, Gheorghe! (Opinii)

Holocaustul este cea mai inspaimantatoare experienta pe care a traversat-o omenirea, si nu-i obligatoriu sa fi vizitat lagarele mortii ca sa ti se rupa pielea pe tine de mahnire ca asa ceva a fost posibil.

Nu recomand nimanui sa-si propuna sa dea cu ochii cu teribila poarta de la Auschwitz, care poate umezi ochii oricui, fie ca a tremurat numai o data de emotie, fie ca n-a simtit niciodata durerea.

Poate reprezenta o experienta care sta in vecinatatea cosmarului, si nu garantez ca se poate iesi din ea imediat. Ramane pe retina ca un kil de clei aruncat intr-un sac cu fulgi de rata, e nevoie de un psihic elastic si o iubire de puterea dinamitei pentru a pasi mai departe, in aceasta viata stranie, cu seninatate.

Cei care si-au manifestat antisemintismul in ultimele doua secole, sa spunem, dar in acelasi timp si-au scos din suflete nestemate cu unicul scop de-a exprima ceva ce se cerea rostit, scris, caci altfel le crapa aorta de dragoste, nu putini la numar, ne-au ramas in minte prin aceste trairi. Unele cu valoare patriotica pura, nealterata de deviatii de la morala conventionala, altele pur si simplu manifestari estetice sau idei filosofice fara nicio alunecare.

Despre perturbatiile care le-au traversat gandirea nu prea vorbim, ii iertam, le folosim doar ca argument de fiecare data cand se mai naste cate-o controversa in materie. Este o ipocrizie cutumiara, altfel ar trebui sa-i scoatem din istoria muzicii si din literatura.

Poezia lui Radu Gyr citita de Mihail Neamtu la lansarea candidatilor ARD, "Ridica-te, Gheorghe!", este de o frumusete sfasietoare, chiar daca autorul si-a legat numele de perioada unor atrocitati fara precedent.

Dar sensibilitatea evreilor fata de tema in cauza este justificata. In sufletul lor a ramas un gol cumplit in urma unei suferinte care se perpetueaza indiferent de spatiu si timp, ca un blestem, pe care nu cred ca o putem percepe noi, ceilalti.

Asadar explicatiile liderului Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, cum ca a dorit sa onoreze memoria taranilor ucisi de comunisti, nu sa faca apologia unui ideolog legionar, s-ar putea sa nu aiba valoare. Am sa dau un alt exemplu: un medic care smulge un rinichi unui pacient ca sa-l transplanteze altei persoane fara sa aiba acordul primului savarseste o infractiune chiar daca a vrut sa salveze o viata.

Este vorba despre discernamant, si ma indoiesc ca Mihail Neamtu nu si-a dat seama ce poate starni din cauza prestatiei dumisale. Mai ales ca, dupa unele surse, n-ar fi la prima abatere de acest fel.

Mai trebuie, insa, spus ceva: Holocaustul ne lasa un testament. Ne ajuta sa pricepem unde putem ajunge daca ne abandonam principiile fundamentale, umanitatea. Iar creatia, actul artistic de valoare recunoscuta, este expresia desavarsirii ei. Fie ca este vorba despre Wagner, Cioran sau Gyr. Pentru asta, insa, ar trebui sa redeschidem dezbaterea asupra separarii sau nu a omului de opera. Sa evoluam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Mihail Neamtu ridica te Gheorghe, #Mihail Neamtu Holocaust, #Mihail Neamtu poezie Radu Gyr , #Noua Republica
Comentarii
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5