Neamtu: Cine finanteaza Miscarea Populara si Romania Liberala? Sunt bani din contracte cu statul? Interviu

Joi, 02 Mai 2013, ora 12:09
7520 citiri
Neamtu: Cine finanteaza Miscarea Populara si Romania Liberala? Sunt bani din contracte cu statul? Interviu
Foto: Arhiva

Presedintele Noua Republica, Mihail Neamtu, ataca dur noile miscari politice de partea dreapta a spectrului politic. El considera ca Miscarea Populara este "umbrita de tandemul Basescu-Udrea", iar Romania Liberala este "lovita de nulitate in plan moral".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihail Neamtu este foarte critic cu toate formatiunile de dreapta, mai vechi sau recent aparute, alaturi de care Noua Republica evolueaza in aceasta zona a spectrului politic. El considera ca partidul sau este singura organizatie "anti-sistem", care se opune in mod real USL. In acest context, Neamtu il ataca si pe Traian Basescu, alaturi de care a fost in timpul suspendarii din vara lui 2012, pentru sustinerea acordata Elenei Udrea.

"Ramane insa deprimant sa vezi un presedinte al republicii - un om autentic ca Traian Basescu - investind intregul sau capital politic intr-o persoana artificiala, fara substanta etica sau intelectuala. A fi de dreapta inseamna sa sprijini munca cinstita, efortul si inteligenta, nu impostura sau parvenitismul social (care te face sa castigi chiar si 700.000 de euro din contracte de avocatura cu RA-APPS)", declara Mihail Neamtu.

Interviul pe larg, in continuare.

Cum vedeti noile mutari de pe zona dreapta a politicii, aparitia Miscarii Populare si a Initiativei Romania Liberala?

Miscarea Populara si Initiativa Romania Liberala ar fi putut reprezenta proiecte interesante, daca ar fi pornit din afara politicii de compromis. USL e o structura anti-nationala care are nevoie de opozitia unor veritabili spartani. Confruntarea se amana.

Noi ce am inteles? Ca Elena Udrea nu a castigat sefia PDL, iar presedintele a rostit un adio suparat, dand nastere unui nou vehicul. Ce straniu acest patos! Mi-l amintesc pe Traian Basescu vorbind la Sulina (in septembrie 2011) despre doua modele: Ronald Reagan si Margaret Thatcher.

Acum, in aprilie 2013, s-a aratat disperat sa impuna un personaj fals, inautentic, venit din sistemul de aranjamente si invarteli amorale. Ipoteza mea e ca Traian Basescu e locuit de doua euri: unul pro-Thatcher, altul pro-Udrea.

Noua Republica a ales familia Thatcher (asadar conservatorii europeni), lasandu-i pe altii sa negocieze doamna Udrea & co.

Ramane insa deprimant sa vezi un presedinte al republicii - un om autentic ca Traian Basescu - investind intregul sau capital politic intr-o persoana artificiala, fara substanta etica sau intelectuala. A fi de dreapta inseamna sa sprijini munca cinstita, efortul si inteligenta, nu impostura sau parvenitismul social (care te face sa castigi chiar si 700.000 de euro din contracte de avocatura cu RA-APPS).

Avem asadar un sef de stat care intervine pentru un personaj compromis la varful PDL, iar apoi isi face un ONG. Il vedem declarand public ca se va implica in obtinerea de sedii pentru o fundatie privata. Interesant exercitiu de echidistanta democratica... Va imaginati o Margaret Thatcher amenajandu-si astfel iesirea din politica mare?

La Miscarea Populara, profesorul Marian Preda este un om respectat si instruit. E un partener onorant. Miscarea Populara va trebui sa ne explice esecul reformelor de dreapta sub regimul Traian Basescu. O ducem ca romani mai bine? Va rog sa ii intrebati pe medici sau profesori? Am condamnat comunismul si presedintele a promis un Muzeu al Dictaturii, azi devenit himera! Cine deconteaza acest esec?

Daca Miscarea Populara e bine legitimata de un respectat profesor universitar (si umbrita de viziunea stramta a tandemului Basescu-Udrea), Romania Liberala nasita de catre domnii Chiliman si Tariceanu e lovita de nulitate in plan moral. Jaful din banul public a fost un sport aristocratic sub guvernarea PNL 2005-2008. Tariceanu se lauda cu 5 kilometri de autostrada. Cum vor asculta romanii cuvantarile venite din partea unor protagonisti cu state vechi?

Mai e un lucru important. Cine finanteaza aceste initiative? Firme care au obtinut contracte cu statul? E nevoie de o alternativa reala si sobra la sistemul ticalosit al tranzitiei post-comuniste.

Partidul Noua Republica a aparut pornind de la Asociatia Noua Republica. Credeti ca si cele doua noi miscari vor urma acelasi traseu? Vor intra acestea in competitie cu Noua Republica pentru electoratul de dreapta?

Noua Republica a aparut in septembrie 2011, cand atatia amatori de noutate conduceau ministere, servicii secrete sau ditamai institutii ale statului. Pentru ca Mihai Razvan Ungureanu a achizitionat un partid fondat de Viorel Lis, noi l-am nascut la firul ierbii in 15 luni de travaliu. Niste naivi, nu-i asa?

Nu stiu ca initiatorii acestor doua noi miscari sa-si fi asumat public asemenea obiective. In cazul Initiativei Romania Liberala, va fi interesant de vazut daca aceasta va avea soarta Platformei Liberale initiate de Valeriu Stoica si Theodor Stolojan in interiorul PNL-ului condus atunci, intr-un stil la fel de autoritar ca in prezent, de nimeni altul decat Calin Popescu Tariceanu.

In mod ironic, dupa ce a inabusit initiativa reformista a fostei aripi dizidente din PNL si a provocat chiar desprinderea acesteia de partid si constituirea PLD, fosta conducere a PNL apeleaza astazi la o strategie similara de contestare a actualei conduceri a partidului.

In alegerile din 2014, Noua Republica va viza familia europenilor conservatori.

V-ati remarcat ca un critic constant al actiunilor Guvernului USL. Cine mai face opozitie in acest moment?

In fata abuzurilor comise de USL e nevoie de o puternica Opozitie. Guvernul Napasta al lui Victor Ponta pastoreste o criza care se adanceste. Unii insa prospera. Nu mai departe de saptamana trecuta au aparut in presa dezvaluiri despre cinci contracte obtinute de firma ginerelui lui Vasile Blaga de la CNADNR (companie aflata in subordinea ministrului Dan Sova).

In aceste conditii, trebuie sa remarcam ca presa libera si o parte a societatii civile reprezinta astazi, alaturi de Noua Republica, singura formatiune anti-sistem, o puternica Opozitie la adresa USL.

Victor Ponta implineste un an de cand conduce Guvernul Romaniei. Aveti ceva de apreciat in activitatea sa? Pe de alta parte, care credeti ca au fost cele mai proaste decizii ale acestuia? Cum arata Romania dupa un an de guvernare USL?

Romania traverseaza o criza profunda care se agraveaza pe zi ce trece sub guvernarea lipsita de perspective a lui Victor Viorel Ponta. Tabloul anului de guvernare USL este unul sumbru: economia se scufunda sub povara birurilor marite de Ponta, mii de romani ies in strada din pricina falimentelor industriale, Justita este la un pas sa cedeze in fata asaltului politic, procesul de revizuire a Constitutiei se desfasoara complet netransparent, clanurile mafiote din USL isi impart sferele de influenta in aparatul de stat, iar Opozitia este destructurata prin racolari in tabara Puterii atunci cand nu i se cumpara tacerea prin contracte pe bani publici.

Nu cred ca putem aprecia ceva in activitatea Guvernului Ponta, in conditiile in care socialistii lui Ion Iliescu ne-au obisnuit ca si atunci cand adopta masuri in aparenta corecte sa le goleasca de orice continut reformist si sa le subordoneze intereselor personale sau ale clientelei politice.

Asa s-a intamplat si in trecut cu privatizarile companiilor de stat, revizuirea Constitutiei si multe altele. Asa se va intampla si sub actuala guvernare socialista cu regionalizarea sau noua revizuire a Costitutiei.

Sunt tot mai numeroase apelurile privind unificarea sau coalizarea fortelor de dreapta pentru a putea face fata colosului USL. Considerati ca este necesar un astfel de proiect, cum il vedeti realizabil?

Nu cred in proiectul de unificare a dreptei. Diversele forme pe care le-a imbracat acesta in ultimii 23 de ani au produs rezultate neconvingatoare in alegeri si, mai ales, la guvernare.

Noi, cei de la Noua Republica, credem ca un demers autentic de reconstructie a dreptei trebuie sa porneasca de la firul ierbii si fie cladit pe valori si principii solide. Noua Republica nu are fondatori cu state vechi in politica, nu are baroni locali si nici vedete din galeria damboviteana a traseistilor politici.

Credem ca a venit in sfarsit timpul unei despartiri definitive de formatiunile si personajele care au compromis dreapta romaneasca post-decembrista. Avem nevoie de oameni integri si reforme inteligente pentru a salva viitorul Romaniei.

Intentionati sa candidati la presedintia Romaniei? Cam care ar trebui sa fie portretul robot al prezidentiabilului dreptei, al celui pe care l-ar sustine NR?

Un viitor presedinte al Romaniei ar trebui sa aiba mintea inovatoare a californianului Steve Jobs si inima curata a sibianului Badea Cartan. Noua Republica e in cautarea unui candidat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Mihail Neamtu Miscarea Populara, #Mihail Neamtu Romania Liberala, #MIhail Neamtu Basescu Udrea, #Mihail Neamtu Ponta USL , #Noua Republica