Neamtu: Ca adolescent, am fost prins de "suflul romantic" al legionarismului

Vineri, 31 August 2012, ora 08:58
4632 citiri
Neamtu: Ca adolescent, am fost prins de "suflul romantic" al legionarismului

Presedintele Noii Republici, Mihail Neamtu, a admis ca in adolescenta a avut pentru scurt timp simpatii legionare in urma unor discutii cu fosti detinuti politici, dar ca intre timp s-a lamurit in legatura cu "actiunile criminale" ale Garzii de Fier.

"Am fost marcat de lecturile lui Eliade, Cioran, Noica, aveam o pasiune pentru filosofie si in acest context urmaream emisiunea dnei Hossu Longin, Memorialul Durerii, unde povesteau fosti detinuti politici si am fost impresionat de marturiile acestor fosti detinuti politici. (...) M-am dus la filiala din Arad a acestei asociatii a fostilor detinuti, condusa de Ticu Dumitrescu, am fost si in organizatia de tineret a PNTCD-ului de atunci, si am aflat acolo povesti destul de cutremuratoare despre ce a insemnat Pitestiul, Aiudul, Sighetul si unii dintre acei oameni fusesera membri ai fratiilor de cruce.

Ei mi-au vorbit cu mult patos despre moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, ucis sub dictatura carlista, si sigur ca ignorant fiind cu privire la alte aspecte care tin de istoria miscarii legionare am fost cumva prins de acest suflu romantic. Intre timp au trecut vreo 17-18 ani si am reusit sa ma lamuresc cu foarte multe lucruri care tin de istoria recenta sau mai putin recenta a Romaniei", a declarat el, la Romania Tv.

"Din punct de vedere politic, am fost tot timpul membru al unui partid politic democrat, insa din punct de vedere emotional am fost sapte-opt luni impresionat de aceasta naratiune victimizatoare a unor oameni care trecusera prin inchisori. Intre timp, m-am lamurit cu privire la actiunile criminale ale miscarii legionare, dupa ce am pus mana pe alte carti. N-am niciun dubiu ca miscarea legionara reprezinta o factiune extremista a fascismului european", a insistat Neamtu.

Dusman al extremismului, fara comparatii cu Sova

El s-a descris ca un dusman al extremismului. "Esenta manifestului Noii Republici este una individualista, credem in puterea individului, nu a maselor. Sunt un crestin practicant. (...) Sunt un admirator al lui Churchill si Reagan si un adversar al oricarui extremism", a aratat el.

Mihail Neamtu nu accepa sa fie insa comparat cu Dan Sova, care a negat Holocaustul. "E o uriasa diferenta intre un copil de 16-17 ani si pozitia unui senator al Romaniei la 38-40 de ani, cred ca vorbim despre maturitate si despre o lipsa de responsabilitate acolo unde la 38 de ani spui ca nu a existat Holocaust", a aratat el.

La final, moderatorul l-a intrebat daca s-a mai intalnit cu prieteni din miscarea legionara in ultima vreme. "Ma amuza intrebarea", a replicat Neamtu, constatand ca va mai avea multe asemenea discutii de purtat in legatura cu ideile pe care le impartaseste.

Mai multe publicatii, printre care si Napoca News au republicat articolul "Apelul unui licean catre 'oastea nationalista'", scris de adolescentul Mihai George Neamtu, in revista neolegionara Puncte cardinale, anul V, nr. 1/49, ianuarie 1995.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Mihail Neamtu legionari, #Noua Republica extremism dreapta, #articol Neamtu legionari , #Noua Republica