Neamtu: Am vrut sa onorez memoria taranilor ucisi de comunisti, nu pe Radu Gyr (Video)

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:55
4638 citiri
Neamtu: Am vrut sa onorez memoria taranilor ucisi de comunisti, nu pe Radu Gyr (Video)
Foto: privesc.eu

Mihail Neamtu, presedintele Noii Republici, explica de ce a recitat la lansarea candidatilor ARD dintr-o poezie a lui Radu Gyr si subliniaza ca este un "om liber", care utilizeaza o multime de "referinte culturale".

"Pentru a combate pasivitatea mioritica, am citat adeseori exemplul Vitoriei Lipan din capodopera lui Mihail Sadoveanu numita 'Baltagul'. Sadoveanu e un mare prozator si am invatat asta de la Alexandru Paleologu. Sub raport politic, dupa 1948, Sadoveanu a fost un kulturnic nenorocit(...)

La fel, Radu Gyr. Pagini memorabile sub raport estetic, dar o biografie indoielnica. In tinerete, omul a fost de-un oportunism jalnic. A sustinut cauza legionara prin anii '30, dar - la iesirea din inchisoare - a scris si pentru gazeta comunista 'Glasul Patriei'. Cu toate acestea strigatul din 'Ridica-te Gheorghe, Ridica-te Ioane' razbuna suferinta a sute de mii de plugari si chiaburi inchisi de comunisti pentru un simplu motiv: dragostea de pamant si libertate.

Cand am recitat 'Ridica-te Gheorghe' am vrut sa onorez memoria taranilor ucisi de comunisti, iar nu sa cautionez aberatiile politice din tineretea lui Gyr. Cand am invocat modelul Vitoriei Lipan, am cautat sa elogiez feminitatea demna, iar nu sa sterg cu buretele mizeriile din biografia lui Sadoveanu", explica Mihail Neamtu intr-un comunicat demis Ziare.com.

Acesta mai afirma: "Sub steaua lui David ori sub crucea lui Hristos, mormintele tuturor victimelor totalitarismelor pot fi planse cu decenta si pietate. Negationismele la adresa Holocaustului sau ale Gulagului sunt respingatoare, extremiste si inacceptabile in discursul public al secolului XXI".

Totodata, Mihail Neamtu apreciaza ca fiind "regretabile" incercarile unora de a "cenzura sentimentul curat, empatia, uzul metaforei sau recursul la arta".

"E loc pentru emotie in fata unui tablou de Picasso, chiar daca afinitatile idelogice ale pictorului sunt respingatoare. E loc pentru o educatie literara ampla, chiar daca discernamantul politic trebuie exersat cotidian. Ar fi trist sa revenim la reflexe totalitare", mai spune presedintele Partidului Noua Republica.

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA) considera scandaloasa promovarea de catre Mihail Neamtu a poetului legionar Radu Gyr si considera ca lipsa unei delimitari a ARD de declaratiile liderului NR echivaleaza cu o aprobare tacita a unor viitoare politici antisemite.

"Domnul Mihail Neamtu a ales sa promoveze ideologi legionari, care au fost si raman responsabili pentru crimele comise impotriva cetatenilor romani vinovati de a se fi nascut evrei. MCA Romania considera scandalos, revoltator si impotriva legislatiei in vigoare discursul domnului Neamtu din data de 5 noiembrie a.c. sustinut la evenimentul public de lansare a unei noi aliante politice.

ARD, somata sa se delimiteze de Mihail Neamtu, acuzat de antisemitism

Conform site-ului de prezentare, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului a fost infiintat in anul 2002, cand "rasismul, antisemitismul si xenofobia erau fenomene vizibile in Romania".

"Cultul Maresalului Ion Antonescu era in voga. Negationisti notorii precum Prof. Buzatu si Ion Coja erau in verva. Corneliu Vadim Tudor, presedintele partidului Romania Mare, devenise o vedeta din cauza program sau politic, bazat (atunci si in prezent) pe impertinenta, pe retorica grosolana, pe nationalism, rasism si antisemitism. Miscari legionare reinodau firul taiat, de comunism, al gruparilor fasciste si neo-naziste in Romania. Antisemitismul bantuia liber pe ulite si evreii erau acuzati de iudeo-bolsevism.(...)

De atunci si la data la care scriem aceste randuri au trecut 7 ani: intre timp Romania a devenit membra a Uniunii Europene si a cunoscut o perioada de inflorire economica", se arata intr-o postare pe site din anul 2009.

De altfel, ultimele postari pe acest site sunt din 2010 si nici un articol nu face referire la scandalul din aceasta vara care l-a avut ca protagonist pe ministrul Dan Sova (PSD).

Numele lui Marco Maximilian Katz, fondatorul MCA, figureaza intr-un scandal de presa din epoca guvernarii Nastase, legat de afacerea duty-free-urilor din aeroportul international Otopeni, din vremea cand omul de afaceri era reprezentant in Romania al firmei EDF.

C.B.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Neamtu poezie legionari, #Mihail Neamtu legionari, #Katz Monitorizarea combaterea antisemitismului , #Noua Republica