Mihail Neamtu: Fara blestemul Iliescu, Romania ar fi rivalizat astazi cu Polonia Interviu

Luni, 12 August 2013, ora 19:09
6777 citiri
Mihail Neamtu: Fara blestemul Iliescu, Romania ar fi rivalizat astazi cu Polonia Interviu
Foto: Arhiva

Presedintele partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, sustine, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca Uniunea Social Liberala nu mai este un bloc unitar si ca din cauza rupturilor din teritoriu, aceasta alianta se "sinucide lent, dar sigur". Mai mult, Mihail Neamtu este de parere ca daca nu ar fi fost Ion Iliescu la putere (presedinte onorific al PSD) Romania ar fi putut rivaliza astazi succesul Poloniei.

Cum credeti ca poate fi infrant USL-ul?

USL se sinucide lent, dar sigur. Guvernul ne ingroapa in biruri si datorii. Uniunea Ponta-Antonescu nu mai e neaparat un bloc unitar. Exista deja rupturi serioase in teritoriu.

Protocolul dintre PSD si PNL a fost suspendat in mai multe judete din tara. Cearta pe prada guvernarii va duce la destramare inainte de campania pentru prezidentiale din 2014. Electoratul roman isi doreste curatenia partidelor, inaintea unitatii abstracte.

Ati spus (intr-un alt interviu pentru Ziare.com) ca nu vedeti prioritara unificarea dreptei in Romania. Atunci cum imaginati "rasturnarea" USL prin mai multe formatiuni (PDL, Noua Republica, Miscarea Populara si Forta Civica) in timp ce ele se ataca reciproc, divizandu-si in acelasi timp si electoratul?

Noua Republica vrea simultan dialog si independenta. Asa se explica faptul ca la Congresul de infiintare al partidului am invitat sa vorbeasca personalitati recunoscute, precum Monica Macovei, Adrian Papahagi, Cristian Preda, Mihai Razvan Ungureanu, Sever Voinescu, Cosmin Alexandru sau Aurelian Pavelescu... Demersul nostru a fost sincer.

Afirmam asadar nevoia de respect reciproc, dar si diferentierea bazata pe substanta doctrinara, o grila etica exigenta (pentru ca n-am consacrat fosti lideri PRM sau PSD).

Noua Republica reprezinta culoarul conservator-reformist (pastram natura si cultura, dar innoim Statul), in timp ce PDL, MP, UDMR sau FC sunt partide federaliste, pledind pentru cat mai multa integrare europeana. Noi avem o limita si am spus deja Stop!

Apartenenta Noua Republica la Alianta Europenilor Conservatori si Reformisti face ca prioritatea momentului sa fie pentru noi consolidarea interna si dialogul punctual cu alti actori reformisti.

Pe ce principii ati construit partidul Noua Republica? De unde ati avut resursele necesare punerii bazelor acestei formatiuni?

Noua Republica a aparut in toamna lui 2011, cand alti lideri azi reformisti reprezentau cu succes formatiuni-sistem precum PDL sau PNL. Cu resurse financiare limitate, dar hraniti cu mult entuziasm, am captat nemultumirea electoratului in fata imposturii morale si a incompetentei profesionale tradate de majoritatea politicienilor.

Banul murdar este principala problema a partidelor-sistem si Noua Republica cere insistent schimbarea sistemului de finantare a partidelor.

Resursa principala accesata de Noua Republica a fost mediul antreprenorial, oamenii liberi. Au existat persoane care au oferit donatii de la sute de lei pana la zeci de mii de euro, fara vreo conditionalitate.

La Bookfest, anul acesta, o doamna pensionara m-a oprit pe strada ca sa ma roage sa accept o mica donatie, dar si oferta unui sediu in Piata Alba Iulia din Bucuresti pentru alegerile europarlamentare din 2014. Extraordinar, nu? Asemenea gesturi vorbesc despre miracolul generozitatii la romani. Vorbim prea rar despre acesti concetateni ai nostri...

Cati membri aveti la ora actuala?

De la nasterea noastra ca miscare, am strans aproape 30,000 de membri fondatori si peste 5.000 de persoane implicate activ - totul plecand de la manifestul publicat in 17 septembrie 2011 pe un blog. Am neglijat putin Bucurestiul.

Noua Republica e singurul partid aparut de jos in sus, coborand direct de pe Internet in strada, fara o schisma intr-un vechi partid, fara preluarea de retele pre-existente PCR, FSN, etc.

Ati tot repetat faptul ca Noua Republica a devenit in 2013 partenerul unic al conservatorilor britanici, cehi si polonezi. Ce semnificatie are apartenenta partidului dumneavoastra la Alianta Europenilor Conservatori si Reformisti (AECR)?

De la Eminescu incoace, tema conservatorismului a ramas actuala prin critica formelor fara fond. Recunoasterea primita de familia politica a unor oameni de stat precum regretata Margaret Thatcher, Vaclav Klaus sau Lech Kaczynski reprezinta un eveniment istoric.

Pseudo-conservatorii lui Voiculescu n-au putut convinge, cu toate milioanele si trompetele lui. Echipa noastra tanara - ma gandesc in primul rand la Dr. Augustin Ofiteru, Cazimir Tino, Radu Cujba, Corneliu Berari, Nicolae Popa si Lucian Leca - a reusit aceasta performanta in doar cateva luni de la nasterea formal-juridica (29 ianuarie 2013) a partidului. Incercam sa fim eficienti.

Concret, ce politici publice aparati?

Noua Republica sustine in familia europeana o maxima libertate economica pentru mediul antreprenorial, dar si un Stat de drept atent la separatia puterilor si prietenos cu toate comunitatile naturale traditionale (familia, in primul rand). Suntem un partid patriotic, simultan pro-european si anti-federalist.

Sustinem Romania in Uniunea Europeana, dar criticam birocratia, discriminarea, risipa, excesul de reglementari si centralismul bruxellez pasionat de cote pentru gen sau de curbura castravetelui la aprozar.

Romania nu va prospera daca elita noastra politica va accepta mereu, fara proteste, fiecare cedare de suveranitate. Ati vrea oare ca la campionatul mondial de fotbal din Quatar 2022 sa joace Statele Unite ale Europei (SUE) impotriva Federatiei Ruse?

Nu ati prefera Anglia, Spania, Romania sau Olanda? Bogatia culturala a Europei e simbolizata tocmai de existenta echipelor nationale de sport, cu tot ceea ce inseamna imn, mentalitate, traditii, obiceiuri, identitate culturala si spirituala specifice fiecarei tari.

Ne dorim o generatie de aur in fotbal si in politica, dar mai devreme de 2022. Asa cum imi spunea George Mioc de la Noua Republica Texas, vom pune in Europa "Desteapta-te Romane!" langa "God Save the Queen!" (Niciodata liderii tarilor membre UE nu vor reusi sa cante "Oda Bucuriei" in acelasi grai, nici macar luand lectii in esperanto...)

De cativa ani, traiti in cercuri in care se invart multi oameni politici. Din ce ati putut observa, cat de "credinciosi" sunt de fapt politicienii partidului lor si doctrinei? Ma refer mai ales la acei politicieni care se injura la televizor iar in vacante stau impreuna pe sezlong...

Ziaristii documenteaza cel mai bine aceste forme de duplicitate, motiv pentru care cred ca ne trebuie mai ales jurnalisti de investigatie. Exista oameni credibili probabil in mai multe partide. Decizia la varf e mereu problematica.

Cum arata tensiunea intre morala publica si morala privata?

Exista si oameni decenti si coerenti cu ei insisi, dar partidele-sistem nu-i promoveaza suficient. Un om virtuos e liber de santaj. De ce nu ne-ar conduce ei, in locul lichelelor? Nu caut sfinti in Parlament, se intelege, dar ma bucura si ma intaresc sufleteste toate intalnirile cu oamenii civilizati, parolisti si familisti, cu cei care gandesc curat si vorbesc corect romaneste.

Politica reprezinta o uriasa provocare la adresa celor care vor sa se implineasca pe plan profesional si personal. Ii admir pe cei care au reusit, de la Winston Churchill (ale carui scrisori catre Clementine sunt o incantare) si pana la Konrad Adenauer (tata a sase copii) si Ronald Reagan (divinizat de sotia lui, Nancy).

Mai exista Putere si Opozitie sau vorbim de un grup de indivizi care cauta fiecare sa se plaseze cat mai sus pe scara puterii?

Putere si abuz de putere avem, gratie lui Ponta, Dragnea sau Fenechiu. Dar Noua Republica face Opozitie. Probe sunt zecile de conferinte de presa sustinute. Monitorizam abuzurile PSD, criticam derapajele Guvernului, venim cu solutii concrete.

Cum vedeti viitorul Miscarii Populare? Credeti ca formatiunea Noua Republica s-ar putea vreodata intalni intr-un punct comun cu partidul condus de Eugen Tomac?

Politica este arta posibilului, nu a imposibilului. Eugen Tomac este un harnic deputat basarabean al carui anticomunism ma incanta. Nu cred insa ca poti face un partid realmente nou plecand de la o simpla frustrare personala (n-ai castigat niste alegeri interne sau n-ai fost desemnat prezidentiabil).

Pornesti la un drum nou in politica dintr-o ratiune mai inalta decat simplul calcul tactic. E nevoie de o viziune strategica, pe termen lung.

Cand filialele "noi" apar ca ciupercile peste noapte, rasarind din cadavrul mai vechilor partide, atunci oamenii de valoare, oricat de scoliti, raman simple figuri de vitrina. Ca si cititorii Ziare.com, imi doresc ca toti oamenii cinstiti veniti in politica sa conteze cu adevarat in decizia finala.

Cum vi se par interviurile date de politicieni presei - de la Radu Mazare (USL) pana la Elena Udrea (PDL) - in care se discuta viata intima, diete, garderoba, machiaje etc.? Ce rol au aceste "destainuiri" venite din partea unui om politic?

Politicienii "gaga" sunt victima consultantilor care incurajeaza tabloidizarea. Alteori sunt victima lipsei de educatie sau a prostului gust. Becalizarea politicii ne-a facut mult rau, dupa cum ne arata exemple ca Radu Mazare ori Robert Negoita. Una e sa fii spontan si autentic, iar cu totul altceva e intimismul sau exhibitionismul deliberat.

As prefera ca politicienii tineri sa vorbeasca despre cura de slabire a birocratiei statale, despre dieta severa impusa clientele de partid, despre infometarea bestiei numita Stat post-comunist, cu tot ce inseamna structuri obeze, agentii de hartuire, functionari agresivi si manageri risipitori. Asta ii intereseaza cu adevarat pe romani: nu pectoralii sau fesele lui X sau Y, ci un Stat puternic, suplu, cu o administratie eficienta si modernizata.

Cum ar fi aratat Romania acum daca in '90 s-ar fi pus in aplicare punctul opt al Declaratiei de la Timisoara?

Fara blestemul numit Iliescu (presedinte onorific PSD), Romania ar fi putut rivaliza astazi succesul Poloniei. Pentru cititorii mai tineri, sa precizam ca faimosul Punct 8 vizeaza Lustratia: suspendarea fostilor activisti ai PCR si UTC din functii de conducere ale Statului. Acesta e si motivul pentru care Noua Republica nu va sprijini in candidatura la presedintie din 2014 persoane pe care Punctul 8 le-ar fi lustrat.

Ati studiat mult in strainatate. Ati locuit patru ani in Marea Britanie. Ce v-a determinat sa nu ramaneti acolo, avand in vedere ca specializarea la Kings College Londra v-ar fi ajutat sa gasiti un loc de munca?

Am studiat filozofia, teologia si stiintele politice, iar patria mea este limba romana (ca sa-l citez pe Nichita). Chiar daca Kings College Londra era intre primele 25 de universitati ale lumii, oferind o buna carte de vizita, am dorit sa ma intorc mai aproape de parinti si de nepoti, poate de locurile natale, de Transilvania si Oltenia bunicilor, de manastirile Bucovinei, de frumoasa Delta...

Am crezut mereu in viitorul Romaniei si, dupa sapte ani de peregrinari prin Germania, Marea Britanie si America de Nord, m-am intors acasa. Ii chem pe romanii din Marea Britanie sa ia in calcul optiunea revenirii, exportand reguli din Vechiul Regat intr-o Noua Republica, pe axa Londra-Bucuresti.

Cum sunt priviti romanii in Marea Britanie? Tabloidele britanice publica saptamanal reportaje despre romani si bulgari. In ce masura este justificata isteria care s-a creat in jurul imigrantilor?

Cred ca uitam prea usor faptul ca Marea Britanie si Romania apartin aceluiasi spatiu de civilizatie iudeo-crestina si euro-atlantica (motiv pentru care am luptat cot la cot impotriva talibanilor din Afganistan).

Mii de oameni de afaceri englezi, scotieni sau galezi au adus in Romania plus-valoare, dupa cum mii de cetateni romani, harnici si devotati, au ajutat economia Marii Britanii. Din primavara lui 2014, isteria se va potoli. Sper sa redescoperim valorile care ne unesc: statul de drept si libertatea economica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mihail Neamtu Noua Republica USL dreapta, #Neamtu dreapta USL sinucide lent , #Noua Republica