Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mihail Neamtu, despre plagiatul lui Ponta: Fie ca ai furat un bou sau o idee, tot furt e

Marti, 21 Mai 2013, ora 18:30
4343 citiri
Mihail Neamtu, despre plagiatul lui Ponta: Fie ca ai furat un bou sau o idee, tot furt e

Mihail Neamtu, presedintele Partidului Noua Republica, spune ca graba cu care noul procuror general Tiberiu Nitu a "rezolvat problema" plagiatului lui Victor Ponta "traduce un interes politic al domnului Ponta, acela de a avea o imagine cat se poate de curata in contactul cu reprezentantii Europei civilizate".

Liderul PNR si totodata unul dintre cei trei semnatari ai sesizarii depuse in vara la Parchet in care Victor Ponta este acuzat ca a plagiat intr-o carte aparuta in 2010 comenteaza intr-un scurt interviu decizia procurorilor de a da solutia neinceperii urmaririi penale (NUP) survenita la scurt timp de la instalarea in functie a noii conduceri a Ministerului Public si cu doar cateva zile inainte ca premierul sa reprezinte Romania la Consiliul European.

Parchetul a decis: Ponta nu va fi urmarit penal pentru plagiat

Credeti ca acest NUP are legatura cu recenta instalare in functie a noului procuror general, Tiberiu Nitu?

Are legatura cu faptul ca acesti socialisti care ne conduc nu vad convergenta intre furtul intelectual si furtul material. Ei nu vad ca fie ca ai furat un bou, fie ca ai furat o idee, fie ca ai furat un text, tot furt se numeste.

Noi, cei de la Noua Republica, avem un slogan "Furatul ucide". Furtul domnului Ponta a ucis constiinta morala a multor tineri care credeau ca in Romania integritatea mai poate sa insemne ceva. Ideea care este condamnata de 2.500 de ani de orice decalog spiritual, ideea de furt, iata ca a inceput sa fie tolerata la nivelul cel mai inalt al statului roman.

Parchetul General cautioneaza o practica condamnabila in orice societate civilizata si care stiti bine ca a provocat reactii morale si institutionale la cel mai inalt nivel in Germania, in Ungaria, in Franta, in Statele Unite, peste tot cu exceptia Romaniei.

Augustin Ofiteru (PNR): Ponta a primit drepturi de autor pentru plagiatul sesizat la Parchet

Sesizarea pe care ati facut-o s-a referit nu la teza de doctorat a premierului, ci la o carte pentru care acesta, probabil, a castigat si niste bani din drepturi de autor. E mai mult decat scandalul declansat pe teza de doctorat, nu-i asa?

Asa este. Pe langa faptul ca domnul Ponta a furat in contextul lucrarii doctorale, domnia sa a continuat sa fure si in contextul publicarii unor carti cu caracter academic. Vorbim despre o carte publicata in 2010, care a fost cumparata de pe rafturi de catre oameni care vroiau sa afle ceva despre dreptul international.

Domnul Ponta a introdus, practic, un produs toxic la vanzare, la fel cum altii introduc produse alimentare falsificate, cu elemente nedeclarate pe etichete, E-uri si asa mai departe. Domnia sa a pus pe raft un produs intelectual alterat. Mie nu mi se pare ca este o diferenta intre a minti un cumparator dintr-un supermarket cu privire la niste capsuni si a minti alt cumparator cu privire la niste carti sau la originea unor idei. Minciuna este aceeasi.

Ar trebui sa condamnam cu egala vehementa si furtul material si furtul intelectual. Nu vad nicio diferenta.

Cu siguranta numirea pe care domnul Basescu si domnul Ponta au negociat-o la varful Parchetului General, aceasta numire a domnului Nitu, confirma existenta unui conflict de interese. Asa cum Ministerul Educatiei nu a putut sa spuna ca domnul Ponta a plagiat pentru ca doamna Ecaterina Andronescu are o relatie directa cu Victor Ponta, la fel si domnul Tiberiu Nitu a trebuit sa se conformeze.

Singura institutie publica din Romania care a mers pana la capat cu aceasta investigare este Universitatea Bucuresti. Cinste lor pentru ce au facut, jos palaria si felicitari rectorului Mircea Dumitru, pentru curajul de a condamna plagiatul domnului Ponta chiar daca acest om este, vremelnic, premierul Romaniei!

O noua sesizare de plagiat pe numele lui Ponta, depusa la Consiliul de Etica

La Consiliul National de Etica exista o a doua sesizare de plagiat, depusa in vara trecuta si nesolutionata pana acum. Ce ne putem astepta, dupa ce Ministerul Educatiei, ORDA si Parchetul General i-au dat decizii favorabile premierului?

Nu cred ca putem astepta vesti bune. Trebuie sa recunoastem ca avem o arhitectura constitutionala in Romania care ii da prim-ministrului o enorma putere. Premierul este cel care decide unde se duc banii, cine este recompensat pentru obedienta si cine este pedepsit, asa ca nu suntem intr-o situatie in care sa ne putem astepta la foarte multa autonomie.

Probabil ca au mai ramas insule de libertate si de independenta in magistratura si in spatiul academic. Toti cei care continua sa se lupte pentru principii si pentru valori in aceste momente grele pentru societatea romaneasca trebuie aplaudati.

Nu stiu cine ar mai putea da o decizie care sa il afecteze legal pe domnul Ponta, dansul este afectat doar din punct de vedere moral de acuzatiile la adresa conduitei domniei sale.

In premiera, Victor Ponta este mandatat de presedintele Traian Basescu sa ne reprezinta la Consiliul European. Credeti ca exista o legatura directa intre acest NUP si prezenta lui Victor Ponta la Bruxelles? Au incercat institutiile statului sa ii aranjeze un pic "tinuta"?

Noi am asteptat de multe luni sa se dea raspuns la sesizare, dar a fost o lunga tacere a celor care ar fi putut sa miste acest dosar. Acum a venit domnul Nitu si a "rezolvat problema" in cateva minute.

Cu siguranta, aceasta graba traduce un interes politic al domnului Ponta, acela de a avea o imagine cat se poate de curata in contactul cu reprezentantii Europei civilizate. Domnia sa va invoca probabil si aceasta decizie pentru a pleda in favoarea inocentei sale. Dar eu cred ca aceasta compromitere in plan european a domnului Ponta nu are scapare.

Trebuie sa recunoastem insa ca realpolitik-ul occidental inseamna sa treci cu vederea, sa inchizi ochii si sa lasi controversele de acasa sa-si urmeze cursul, in timp ce deciziile cu implicatii geopolitice majore ocolesc aceste accidente din biografia unui om politic.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mihail Neamtu Ponta plagiat, #Ponta NUP parchet plagiat, #Ponta carte plagiat , #Noua Republica